In ce consta metoda BLW?

In ce consta metoda BLW?

Alimentarea prin metoda BLW a inceput sa se bucure de o mare popularitate in ultima vreme. In ce consta metoda blw si cum se diferentiaza de metodele obisnuite de hranire a bebelusilor? Urmatorul articol prezinta acest subiect mai detaliat. Te vom sfatui de la ce sa incepi alimentarea bebelusului folosind aceasta metoda si totodata vei afla la ce sa fii atenta atunci cand te decizi sa alegi metoda BLW.

In ce consta metoda BLW?

Metoda de hranire BLW este o noua abordare a diversificarii alimentatiei bebelusului. Numele metodei provine de la trei cuvinte englezesti: baby-led weaning, iar in limba romana se traduce ca "autodiversificare". Te intrebi in ce consta metoda BLW? O definitie mai exacta poate fi urmatoarea: metoda BLW reprezinta schimbarea treptata a alimentatiei copilului de la cea exclusiv lactata la una semisolida si solida. Copilul insusi este cel care decide cat de mult sa manance si duce singur mancarea la gura.

In practica, acest lucru inseamna ca, atunci cand diversifici alimentatia micutului, ii oferi alimente pe care le poate manca singur, fara ajutorul parintelui. De cele mai multe ori, acestea sunt bucati moi de carne si legume care pot fi usor de luat de catre bebelus. De asemenea, acestea pot fi si piureuri groase pe care copilul le poate manca mai intai cu mana si apoi cu lingurita.

Ce este metoda blw si de cand poate fi introdusa?

Conform recomandarilor, diversificarea alimentatiei bebelusului se incepe dupa varsta de 6 luni. In teorie, metoda BLW poate fi aplicata inca de la inceputul acestei perioade. Insa, decizia trebuie sa se bazeze pe observarea atenta a micutului, care va arata daca acesta este pregatit sa primeasca alimente solide. Ia in considerare daca:

  • bebelusul isi tine in mod independent si stabil corpul in pozitia sezut,
  • copilul este interesat de ceea ce se intampla pe masa in timpul servirii mancarii,
  • micutul se bucura sa exploreze lumea prin intermediul simtului gustului, de exemplu linge si musca jucariile,
  • dispare reflexul de impingere a limbii si de a scuipa mancarea,
  • exista contraindicatii medicale pentru alimentatia cu metoda BLW.

Contrar aparentelor, nu este nevoie ca micutul sa aiba dinti pentru ca parintele sa-l hraneasca prin metoda BLW.

Metoda BLW – de unde sa incepi?

Prima abordare a alimentatiei BLW poate arata in felul urmator:

Pregatirea mesei:

  • Pregateste produsele astfel incat sa incapa in mana copilului si sa fie usor de mestecat. La inceput, acestea pot fi bucati de morcov fiert, cartofi in forma alungita, felii de banane, buchetele de broccoli, paste mai groase. Dupa aceea, incearca sa pregatesti bile de orez sau crupe, carne gatita sau file de peste taiat in bucati mici.
  • Produsele mai tari (de ex. rosiile) pot fi gatite la abur, coapte sau servite sub forma de sos.

Organizarea corespunzatoare a zonei de luat masa:

  • Foloseste o protectie pentru podeaua de sub masa sau de sub scaunul copilului, astfel incat sa fie mai usor de curatat dupa terminarea mesei.
  • Pregateste servetele umede sau o carpa.
  • Pune apa intr-o cana si plaseaz-o la indemana copilului.

Mancare:

  • Pune-i copilului o baveta si asaza-l in scaunul de masa. De asemenea, poti dezbraca bebelusul ca sa ramana in scutec.
  • Serveste-i micutului produsele taiate in portii mici si pune-le pe o farfurie sau pe tava scaunului.
  • Lasa-l pe cel mic sa aleaga si sa incerce singur mancarea. Nu-l obliga sa se comporte intr-un anumit fel, ci doar urmareste-l sa nu se loveasca.

Principiile de baza ale metodei BLW:

  • Copilul are dreptul de a refuza sa manance produsele pe care i le oferi. Cunoasterea gusturilor este o misiune dificila, uneori este nevoie de mai multe incercari pana cand cel mic ajunge sa cunoasca si sa accepte anumite alimente. Nu renunta dupa primele refuzuri si propune-i din nou ingredientele refuzate dupa un anumit timp.
  • Copilul este cel care decide cat de mult sa manance. Chiar daca micutul doar a mirosit un nou fel de mancare, nu trebuie sa fie hranit cu forta. Nu uita ca, in primele zile de diversificare a alimentatiei, copilul nu va manca doar alimente solide. Laptele este in continuare un produs de baza in meniu.
  • Mesele trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera relaxata, fara tensiune sau graba.
  • De asemenea, mesele trebuie sa fie servite in acelasi timp cu felurile de mancare ale celorlalti membri ai familiei, pentru ca cel mic sa invete prin observare.
  • Atunci cand vine vorba de terci de ovaz sau iaurt, da-i copilului o lingurita pentru ca acesta sa incerce sa manance singur cu ajutorul acesteia.
  • Introdu fiecare produs nou pe rand, asteptand cateva zile inainte de a-l include pe urmatorul pentru a te asigura ca acesta nu cauzeaza alergie celui mic.
  • Cel mai bine este sa incepi cu legumele. Micutului ii vor placea imediat fructele dulci si este posibil sa fie mai putin dispus sa accepte alte gusturi mai tarziu.

Cui este destinata metoda BLW?

Atunci cand te decizi sa alegi aceasta metoda de alimentatie, trebuie sa ai rabdare, deoarece mesele sunt de obicei insotite de multa dezordine. In mainile micutilor, bucatile colorate de alimente cu forme, texturi, culori si gusturi diferite devin cele mai bune jucarii. De asemenea, trebuie sa fii pregatita sa ii faci baie micutului dupa fiecare masa. Uneori, este posibil sa nu existe nicio alta modalitate de a scoate broccoli din parul copilului. Nu uita ca micutul hranit prin metoda BLW mananca initial feluri de mancare solide putin mai mici decat un copil hranit in mod clasic. In aceasta etapa, copilul incearca multe lucruri diferite si ii place sa se joace cu mancarea. Prin urmare, iti recomandam sa introduci in alimentatia celui mic cat mai multe alimente bogate in fier si vitamina C (pentru a imbunatati absorbtia acestui element chimic). Poate fi vorba de avocado, galbenusuri de ou, chiftelute sau clatite pe baza de seminte de plante leguminoase. Cu toate acestea, daca micutul mananca putine alimente solide, atunci nu trebuie sa-ti faci prea multe griji in primele cateva luni. Conform recomandarilor OMS si ale Ministerului Sanatatii, laptele este in continuare principala parte a alimentatiei copilului pana la varsta de 12 luni. Diversificarea alimentatiei in aceasta perioada este o introducere pentru schimbarea regimului alimentar in lunile urmatoare. Din acest punct de vedere, metoda BLW are multe beneficii, dupa cum vei vedea mai departe.

Avantajele alimentatiei prin metoda BLW

Datorita metodei BLW, copilul mananca impreuna cu ceilalti membri ai casei si are un rol activ in familie. Acest lucru sporeste sansele ca cel mic sa accepte noile produse mai repede si cu mai multa placere. De asemenea, prin apucarea mancarii si incercarea de a o pune in gura, micutul isi exerseaza abilitatile motorii si coordonarea ochi-mana. De exemplu, in acest fel copilul poate invata sa foloseasca tacamurile mai repede pentru ca vede necesitatea de a le utiliza.

In plus, metoda BLW are efecte benefice pentru intreaga familie, deoarece parintii economisesc timp. Hranirea celui mic cu o lingurita dureaza destul de mult. Pe de alta parte, micutul alimentat prin metoda BLW "se ocupa" singur de mancare. In acelasi timp, nu trebuie sa pregatesti sau sa cumperi cereale si borcane. Copilul poate manca aceleasi legume ca restul familiei. Desigur, mesele trebuie sa fie pregatite cu ingrediente de calitate, fara sare, zahar sau conservanti. In ceea ce priveste condimentele, poti alege ierburi aromatice.

Dezavantajele metodei BLW

La inceput, este posibil sa te ingrijorezi ca cel mic mananca prea putin si nu primeste suficienta mancare. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, deoarece laptele reprezinta in continuare baza alimentatiei copilului pana la sfarsitul primului an de viata. Invatarea de a manca in mod independent nu dureaza de obicei mult timp - in cateva saptamani, micutul ar trebui sa reuseasca sa manance singur. Cu toate acestea, nu uita ca in urmatoarele cateva luni alimentele solide nu vor inlocui laptele in ceea ce priveste caloriile si valoarea nutritiva, avand in vedere portiile mici si cresterea treptata a varietatii de ingrediente.

Metoda BLW - sufocarea si inecarea

Atunci cand te decizi sa-ti hranesti copilul folosind metoda BLW, este posibil sa te ingrijorezi si de faptul ca acesta se poate sufoca sau ineca in timpul mesei. Cel mic inca nu-si cunoaste capacitatile. Micutul nu stie cum sa apuce mancarea, ce portii sa duca la gura si ce sa faca cu alimentele pe care le are deja in gura. De aceea, nu lasa niciodata copilul singur in timpul mesei si urmareste permanent cum face fata noilor provocari. De asemenea, iti recomandam sa-ti actualizezi cunostintele de prim ajutor in cazul in care copilul se sufoca, deoarece nu poti exclude niciodata posibilitatea aparitiei unei astfel de situatii.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Zuzanna Kłos, nutritionist, specialist in nutritie pentru copii, promotor al alaptarii certificat