Fierul in dieta copilului. Unde il gasim?

calatorie

Fierul in dieta copilului indeplineste un rol extrem de important, deoarece este necesar pentru functionarea optima a majoritatii proceselor metabolice. Deficitul acestuia poate provoca tulburari de metabolism, lipsa de energie si poate duce la slabirea imunitatii naturale. De aceea, cu atat mai mult este important sa stii unde poti gasi surse de fier pentru copii cu scopul de a evita lipsa acestuia in alimentatia celui mic.

De ce este atat de important sa furnizezi organismului (fie ca este vorba de un adult sau de un copil) cantitatea corespunzatoare de fier? Care este rolul acestuia in organism?

Atomii fierului reprezinta unul dintre elementele de baza a doua proteine extrem de importante pentru viata – hemoglobina si mioglobina.

Hemoglobina este, bineinteles, pigmentul rosu din sange, care se afla in eritrocite, cunoscute si ca globulele rosii din sange. Este responsabila pentru transportul oxigenului de la plamani catre celulele corpului si pentru colectarea dioxidului de carbon din aceste celule. Astfel de procese pot avea loc tocmai datorita prezentei fierului, care are capacitatea de a se lega de oxigen si de dioxidul de carbon.

La randul ei, mioglobina este o proteina responsabila pentru stocarea oxigenului in muschi. In situatia in care este prea putin oxigen, de exemplu in timpul unui efort fizic foarte mare, mioglobina elibereaza oxigenul stocat, fapt datorita caruia respiratia celulara poate continua. Se poate deduce usor ca stocarea oxigenului este posibila tocmai datorita prezentei atomilor de fier in mioglobina.

In plus, fierul este necesar pentru sinteza eritrocitelor la nivelul maduvei osoase. Atomii sai sunt, de asemenea, implicati in sinteza ADN-ului si a anumitor hormoni. Totodata, fierul este esential pentru mentinerea imunitatii organismului la un nivel corespunzator de inalt.

Asadar, nu este dificil de observat faptul ca prezenta fierului este necesara pentru ca procesele metabolice sa se desfasoare in mod optim in organism. Acest lucru este deosebit de important in cazul bebelusilor, la care dezvoltarea tesuturilor si a organelor este foarte intensa. Daca fierul in dieta copilului va fi greu de absorbit sau pur si simplu va fi prea putin, atunci dezvoltarea si functionarea zilnica a celui mic pot fi vizibil ingreunate sau chiar perturbate, iar copilul se poate imbolnavi de anemie.

Valorile de fier la copii. Ce simptome indica deficitul acestuia?

Cele mai dese simptome ale lipsei de fier la copii sunt:

  • morbiditatea;
  • somnolenta si oboseala continua;
  • lipsa poftei de mancare
  • dificultatea de a invata comportamente, cuvinte noi etc.;
  • perturbarea ritmului de dezvoltare;
  • paliditatea;
  • plansetul si iritabilitatea;

Asadar cum arata necesarul zilnic de fier in dieta bebelusului?

Daca nu apare niciun simptom ingrijorator si copilul este sanatos, atunci pe durata primelor luni de viata nu exista riscul de deficit de fier. Cel mic are o rezerva de fier inca din perioada prenatala, cantitatea corespunzatoare a acestuia se afla, de asemenea, in laptele matern. Conform ESPGHAN, in cazul copiilor si bebelusilor (0-12 luni) sanatosi, cu greutate normala la nastere, nu este necesara suplimentarea.

Dupa incheierea perioadei de sugar si pana la varsta de trei ani, consumul mediu zilnic recomandat, suficient pentru acoperirea nevoilor, este de 7 mg/zi. In schimb, in urmatorii ani se recomanda un aport de la 10 la 12 mg/zi, in timp ce fetele care au menstruatie ar trebui sa ia cel putin 15 mg de fier zilnic odata cu mancarea.

Daca observi la copil orice semne sau comportamente ingrijoratoare care sugereaza un deficit de fier, este absolut necesar sa apelezi la ajutorul medicului. Suplimentarea sau schimbarea alimentatiei fara consultarea in prealabil cu un specialist ii poate face mult rau copilului.

Cum se suplimenteaza fierul in alimentatia copiilor? Ce produse contin cel mai mult fier?

Exista multe alimente datorita carora se poate suplimenta fierul la copii. Din pacate, nu toate sunt la fel de valoroase, deseori se uita despre chestiunea absorbtiei acestui element, iar atentia se concentreaza doar asupra cantitatii lui din respectivul produs.

Te intrebi cum poti sa introduci surse de fier in alimentatia copiilor? Cel mai mult fier usor de absorbit se gaseste in ficatul de pasare si porc, in carnea rosie (vitel, vita) si alba (iepure, pasare), precum si in peste. O cantitate mare de fier se regaseste, de asemenea, in:

  • seminte de dovleac si floarea-soarelui
  • fulgi de ovaz
  • galbenus de ou
  • plante cu frunze verzi
  • sfecla
  • fructe uscate
  • leguminoase

Insa se absoarbe mai greu decat din carne sau organe comestibile.

Dar ce se poate face in situatia in care consumul de carne sau de produse de origine animala nu este posibil? Atunci trebuie avut in vedere faptul ca:

  • vitamina C imbunatateste semnificativ absorbtia fierului. De aceea, in alimentatia zilnica este atat de importanta prezenta produselor bogate in vitamina C, in special atunci cand fierul este absorbit doar din surse vegetale.
  • in timpul meselor nu ar trebui sa se bea ceai sau cafea, deoarece acestea contin tanin care interfereaza cu absorbtia fierului. In mod similar este si cu laptele – calciul cauzeaza o absorbtie mai slaba a acestui microelement. O alegere optima in acest caz o reprezinta sucurile de fructe neindulcite.
  • fermentatia faciliteaza absorbtia fierului din mancare, de aceea in momentul in care optezi pentru o alimentatie fara carne, este indicat sa mananci o cantitate mare de muraturi sau tofu.

Cand este necesara suplimentarea?

Cum se suplimenteaza fierul in dieta copilului in situatia in care cel mic sufera de numeroase alergii alimentare sau se afla in grupa de risc de dezvoltare a anemiei? Iti vine in ajutor suplimentarea sub forma de siropuri sau tablete. Aceasta trebuie inceputa inainte de diagnosticarea anemiei, imediat dupa determinarea deficitului real de fier in organism, doar pe baza recomandarilor medicului.

Din acest motiv, in situatia in care:

  • sarcina  a decurs cu complicatii;
  • femeia insarcinata suferea de deficit de fier sau de anemie;
  • copilul s-a nascut prematur sau are o greutate mica la nastere;
  • copilul provine dintr-o sarcina multipla;
  • copilul are dupa nastere un nivel scazut de hemoglobina;

este recomandata suplimentarea cu fier inca din primele zile de viata. Insa, inainte de a introduce suplimentarea, ar trebui efectuate analize de sange de control.

Deficitul de fier la copii nu este o afectiune rara. Se estimeaza ca peste 30% dintre copiii cu varsta de pana la doi ani pot sa sufere de lipsa de fier. In marea majoritate a cazurilor, afectiunea de acest tip nu este greu de eliminat. De obicei, sunt suficiente suplimentarea si regimul alimentar bine echilibrat. Cu toate acestea, deficitul de fier nu trebuie neglijat; lipsa acestui microelement in perioada neonatala aduce cu sine consecinte foarte grave.

 

Articol pregatit de: Daniel Śliwa

Consultatie de specialitate: Zuzanna Kłos, nutritionist pentru copii, promotor al alaptarii la san