Legumele, fructele, lactatele - cum sa le introduci in alimentatia copilului tau?

Legumele, fructele, lactatele - cum sa le introduci in alimentatia copilului tau?

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a copilului este necesara o alimentatie adecvata. La inceput este suficient laptele matern sau laptele praf, insa cu timpul ar trebui sa introduci noi alimente. Acest lucru se face de obicei la sfarsitul varstei de 6 luni. Te intrebi cum sa introduci legumele in dieta copilului?

Organizatia Mondiala de Sanatate si Academia Americana de Pediatrie recomanda ca pe perioada primelor 6 luni de viata, copiii sanatosi sa fie hraniti exclusiv cu lapte. Indiferent ca este vorba despre laptele matern sau despre laptele praf, alimentatia copilului nu ar trebui diversificata in prima jumatate de an de viata fara indicatii medicale.

Te intrebi cand sa introduci legumele in dieta copilului? La inceput de drum cu mancarea „adevarata“, vin in ajutor felurile de mancare monocomponente, insemnand dintr-un singur produs. De cele mai multe ori, parintii aleg morcovii, insa o optiune la fel de buna o reprezinta dovleacul, broccoli sau cartoful. Faptul de a incepe cu fructele dulci, ca de ex. merele, nu este cea mai buna idee, deoarece contin cantitati mari de zahar, care in scurt timp ajung sa-i placa celui mic, inainte sa apuce sa descopere si sa accepte legumele.

Diversificarea alimentatiei copilului se incepe de la cateva lingurite. Scopul nu este de a pregati un fel de mancare intreg care sa inlocuiasca o singura alaptare.

In primele supe se pot introduce urmatoarele legume noi, precum patrunjel, dovlecel, telina, broccoli si dovleac, insa fara sare si condimente picante pentru a nu irita burtica si a evita balonarea.

Primele supe pot fi preparate in zeama de la carne sau de la legume. In noul plan alimentar, nu mai exista indicatia de a evita zeama de la carne la inceputul diversificarii alimentatiei.

Dupa aproximativ o luna de la prima supa de legume, se introduce carnea slaba, de preferat piept de curcan, pui, iepure sau miel. Carnea se serveste copilului fara pielita, tocata sau pasata, adaugata la piureul de legume sau la supa.

Ti-ai pus intrebarea cand sa introduci fructele in dieta copilului? Dupa introducerea legumelor se poate incepe servirea fructelor, de ex. ca gustare de dupa-amiaza, pasate sau ca mousse. La inceput cele mai sigure sunt merele, perele si afinele, iar in luna urmatoare pot fi adaugate la acestea strugurii sau zmeura. Important este ca primele fructe sa provina din zona noastra climatica. Iata indrumarea noastra despre cum sa introduci fructele in dieta copilului.

Te intrebi cum sa introduci lactatele in dieta copilului? Primele produse lactate ar trebui sa fie usor de digerat, sa provina de la ferme ecologice si sa fie cat mai putin procesate – branzeturi albe, unt integral, iaurturi naturale. Cel mai bine este ca produsele sa fie de capra (ca de ex. sub forma de branza alba), in schimb servirea produselor de vaca ar trebui observata cu atentie. Nu sunt indicate iaurturile dulci, laptele UHT omogenizat, branza topita sau branzeturile cu nitrati.
O sursa excelenta de calciu o reprezinta susanul si migdalele, care pot fi servite copilului odata ce au fost macinate, adaugandu-le la terci inca de la varsta de 9 luni. De asemenea, in forma macinata ii poti da copilului seminte de in, de dovleac si de floarea-soarelui.

Cand sa introduci lactatele in dieta copilului? Dupa varsta de 7 luni, in alimentatia bebelusului se introduce galbenusul de ou. Se adauga jumatate de galbenus o data la doua zile la supa sau la piureul de legume cu carne fiarta. De la varsta de 11 luni se introduce de 3-4 ori pe saptamana un ou intreg fiert tare (nu mai mult de 10 minute), sub forma de scrob la abur sau ou ochi la abur. Copilului cu varsta de 1-3 ani i se poate da 1 ou de 4-5 ori pe saptamana.
In momentul introducerii lactatelor si al oualor in alimentatia copilului trebuie avuta multa atentie si este important de retinut ca acestea sunt alergeni puternici.

Noile alimente ar trebui servite separat si pe rand, observand cu atentie reactiile organismului. Daca nu apare nicio reactie nedorita a organismului la noul ingredient, poti incerca sa-l introduci pe urmatorul, pastrand insa mereu o distanta de 2-3 zile. Micutului uimit la inceput vor ajunge in curand sa-i placa noile gusturi si sa le gaseasca printre acestea pe cele preferate. Momentele de hranire a copilului devin o perioada interesanta, atragatoare, plina de descoperiri si impresii noi.

Daca pregatesti felurile de mancare pentru copil singura, nu uita sa alegi fructe si legume de origine cunoscuta. Cel mai bine este ca micutul sa primeasca legume si fructe de sezon de la ferme ecologice sau de la un fermier cunoscut. Este absolut necesar sa fie spalate bine si fierte inainte de a le pasa. Nu adauga sare sau zahar in primele mancaruri. Gustul natural al felurilor de mancare este pentru cel mic total suficient.

Articol pregatit de: Ewelina Wojtunik
Consultatie de specialitate Agata Opiela, nutritionist si expert in nutritie

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.