Meniul unui bebelus de 8 luni este destul de variat. Cel mic in continuare bea lapte, insa cantitatea acestuia se reduce treptat din alimentatie in favoarea alimentelor solide, indiferent daca este alaptat la piept sau hranit cu lapte praf. A opta luna este, de asemenea, o perioada de diversificare mai intensa a alimentatiei bebelusului de 8 luni. Prin urmare, merita sa te asiguri ce poate manca copilul la aceasta varsta si care sunt produsele pe care nu ar trebui sa le introduci inca.
Ce mananca bebe la 8 luni?
Meniul unui bebelus de 8 luni ar trebui sa includa preparate din cereale, fructe si legume, precum si piureuri si mousse-uri. La aceasta varsta, unii bebelusi sunt atat de fascinati sa manance la masa impreuna cu alti membri ai familiei, incat aproape ca nu mai sunt interesati de biberon sau de a bea lapte de la sanul mamei. Insa trebuie tinut cont de faptul ca in continuare au nevoie de el, cel putin pana la implinirea varstei de 1 an. Dupa aceea, mama poate continua sa alapteze bebelusul, dar laptele praf poate inlocui laptele proaspat (pasteurizat sau microfiltrat) de vaca sau de capra.
Ce alte produse sunt permise? In ceea ce priveste fructele, cel mic poate manca:
- mere,
- rune,
- piersici,
- kiwi,
- pepene,
- mure
Alimentatia copilului poate fi imbogatita, de asemenea, cu cirese si coacaze, insa avand in vedere pielita si riscul de sufocare, este mai bine sa le pui in mixer sau sa le pisezi cu o furculita inainte de servire. Copilul tau ar trebui sa stie, de asemenea, majoritatea legumelor, in principal radacinoase. Dupa implinirea varstei de 8 luni, bebelusul are voie sa manance sparanghel, varza kale si spanac, urmand un tabel de diversificare.
Mesele bebelusului la 8 luni
Cel mic ar trebui sa primeasca aproximativ 3-4 mese solide pe zi si sa bea lapte. Numarul total de mese (cu lapte si solide) nu trebuie sa depaseasca 6, pentru a nu ingreuna sistemul digestiv.
La micul dejun, copilul poate primi terci cu lapte fara gluten sau cu gluten sau terci fara lapte cu adaos de fructe. Prima masa a zilei poate fi, de asemenea, laptele de mama.
Pranzul ar trebui sa fie o masa de legume cu carne sau peste (in cazul in care ii dai) sau cu galbenus de ou si grasime de buna calitate (ulei de masline extravirgin, ulei de rapita nerafinat). La aceasta varsta, copilul poate consuma produse lactate din lapte de vaca (iaurt simplu, branza de vaci, chefir), insa nu pot reprezenta o masa intreaga.
Terciul cu lapte poate fi, de asemenea, gustarea de seara sau cina, insa se recomanda sa nu adaugi fructe proaspete, in schimb pot fi inabusite.
Mancarurile trebuie sa fie de consistenta variata: sub forma de pasta mixata la blender, mancarica usor zdrobita, tocata, pisata doar putin cu furculita (astfel incat sa contina cocoloase care il fac pe cel mic sa mestece) sau bucati care pot fi apucate cu manuta. Pentru a condimenta, pot fi folosite ierburi delicate precum patrunjelul sau mararul.
Ce sa nu faci cand hranesti copilul de 8 luni?
- Sa nu introduci mierea in meniul unui bebelus de 8 luni pana cand acesta nu implineste cel putin 1 an. Poate provoca botulism.
- NU lasa NICIODATA copilul nesupravegheat in timp ce mananca, deoarece exista riscul de inecare sau sufocare.
- Nu ii da lapte simplu de vaca pana nu implineste varsta de 12 luni.
- Nu ii da copilului mancare din conserve cu o cantitate mare de condimente. Mesele nu ar trebui sa contina sare sau zahar.
- Evita sa-i dai orice aliment care poate provoca sufocare, cum ar fi morcovi cruzi, branza tare, popcorn, struguri, afine sau stafide.
- Nu ii da o cantitate prea mare de gluten (produse de panificatie, cereale, paste).
- Nu ii da copilului sa manance peste afumat sau prajit, pesti rapitori (macrou, ton - din cauza contaminantilor acumulati) sau alimente foarte procesate (mezeluri, semipreparate, gustari nesanatoase).
- Nu-i da copilului mai mult de 150 ml de piure de fructe pe zi.
Cum sa hranesti bebelusul de 8 luni
Prinderea de tip penseta, pe care copilul o exerseaza la aceasta varsta, si abilitatea de a mesteca ar trebui sa fie deja suficient de dezvoltate pentru a lua in considerare adaugarea de alimente pe care cel mic sa le poata ridica si manca singur. Cele mai bune produse de acest tip sunt:
- bananele,
- macaroanele,
- bilele de orez,
- legumele moi,
- carnea fiarta.
Mancarea pentru bebelusul de 8 luni trebuie taiata in bucati de marimea unei muscaturi pentru a fi mai usor de apucat de cel mic. In cazul in care copilul nu foloseste inca o cana cu pai (pentru bebelusi), merita sa ai in vedere cumpararea acesteia. De asemenea, poti cumpara o cana cu inchidere ermetica (cana 360 de grade) sau o cana fara capac.
Cat ar trebui sa manance bebelusul de 8 luni?
Daca iti faci griji cu privire la cantitatea de mancare consumata, acorda atentie semnalelor pe care ti le transmite copilul tau. Bebelusul bine hranit suge laptele cu mai putin entuziasm, se intoarce de la san sau nu mai vrea biberonul. In cazul alimentelor solide, cel mic poate refuza sa deschida gura sau poate scuipa mancarea.
In acelasi timp, nu-ti face prea multe griji in ceea ce priveste standardele de marime a portiilor. Fiecare copil este diferit, la fel si nevoile sale nutritionale. Unii copii mananca mai putin, altii mai mult si nu este absolut nimic in neregula cu asta. Ai motive sa te ingrijorezi doar atunci cand cel mic nu vrea deloc sa manance sau nu ia in greutate suficient de repede. Intr-o astfel de situatie este necesar sa consulti un medic.
Daca bebelusul nu vrea sa manance
Niciodata nu ar trebui sa hranesti bebelusul cu forta, insa mereu poti incerca sa-l stimulezi. Unii copilasi mananca mult mai bine in timp ce se joaca, de ex. de-a avionul sau de-a trenul (ambele vehicule sunt imitate de lingurita dusa la gura copilului).
Daca micutul in varsta de 8 luni refuza sa accepte mancaruri noi sau gusturi modificate, fa pauze de la oferirea unor astfel de mese, iar dupa aceea da-i feluri de mancare noi in portii foarte mici sau amesteca-le cu alimentele care ii plac copilului.
A venit timpul sa fie independent
Lasa-l pe cel mic sa manance cu degetele sau sa tina lingura in timpul mesei. Astfel micutul invata sa manance independent. De asemenea, se recomanda sa iei in considerare metoda BLW (din englezescul Baby Led Weaning, deseori tradus ca „autodiversificarea la bebelusi“), care consta in faptul ca bebelusul decide diversificarea meselor, alegand alimente din gama de produse pregatite de parinte pe care le mananca singur (nu parintele hraneste copilul).
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Zuzanna Kłos, medic nutritionist pentru copii