Cum si cand sa inveti copilul sa manance singur?

Cum si cand sa inveti copilul sa manance singur?Te intrebi cand ar trebui copilul sa manance singur? Pentru bebelusi, invatarea de a manca este o adevarata provocare, pe care de obicei o abordeaza cu entuziasm (si cu stangacie) inainte de a implini un an. Parintii se intreaba deseori cand incepe copilul sa manance singur. Subiectul este discutat mult si cu atentie. De aceea, impreuna cu Aleksandra Blaszkiewicz-Okrągły, psihoterapeut si psiholog, am pregatit cateva sfaturi pentru a raspunde la intrebarea cum si cand sa inveti copilul sa manance singur.

De multe ori te intrebi cum si cand sa inveti copilul sa manance singur si cand poti sa-i permiti sa faca primele incercari de a folosi lingurita. Observa cu atentie micutul. Cand vezi ca este foarte interesat de mancare si ca i-ar placea sa ia o lingura "de adult" si sa guste din mancare, este timpul sa-l inveti.

De obicei, copiii manifesta dorinta de a manca singuri in jurul varstei de 7-8 luni. Asadar, de unde sa incepi si cum sa-ti inveti copilul sa manance singur?

Accesorii potrivite

Este recomandat sa ai la indemana o lingurita moale, un bol cu ventuza si o baveta cu buzunar sau un sort special cu maneci. Fii pregatita sa faci multa curatenie dupa ce se termina masa. Multi parinti aleg sa protejeze podeaua cu o bucata de folie de plastic sau o musama.

Mese impreuna

Copilul mic nu reuseste inca sa puna lingurita in gura, chiar daca se straduieste. Arata-i celui mic cum sa o tina corect si lasa-l sa observe cum folosesti tacamurile. Daca iti faci griji ca micutului tau ii va fi foame dupa un astfel de pranz, da-i din cand in cand de mancare cu o lingura separata.

Daca il asezi pe copil la masa, ii arati cat de importante si placute pot fi mesele impreuna. Pe cat posibil, incearca sa sarbatoresti aceste momente si sa creezi o atmosfera atragatoare.

Rabdarea este esentiala

Cand sa-ti inveti copilul sa manance singur? Micutul are nevoie de timp pentru a invata sa foloseasca corect tacamurile. Nu te supara daca, din nou, mancarea a ajuns pe jos in loc sa ajunga in gura micutului. Acest lucru este complet normal. Lauda-l pentru eforturile sale si apreciaza chiar si cele mai mici succese. Acest lucru ii va da copilului o motivatie suplimentara si o dorinta de a-ti arata cat de minunat se poate descurca singur.

De asemenea, nu uita sa nu-ti fortezi copilul sa manance. Daca refuza sa ia masa, probabil ca are un motiv pentru a face acest lucru. Poate ca micutului pur si simplu nu-i este foame sau nu-i place felul de mancare pe care i l-ai dat.

Mancatul cu mainile

Terciurile, supele sau deserturile sunt feluri de mancare pentru care este nevoie de tacamuri. Cu toate acestea, in cazul alimentelor „dure”, permite-i copilului sa manance cu mainile. Cu siguranta cel mic se poate descurca cu bucati de legume gatite, cum ar fi morcovi, broccoli sau cartofi, fructe moi sau chiar biscuiti sau pufuleti. Acesta este cel mai bun mod de a-ti obisnui copilul cu gusturi noi si de a-l invata sa foloseasca o lingurita sau o furculita.

Invatarea de a manca independent nu este usoara pentru copil si de multe ori necesita timp. Cu toate acestea, daca vei da dovada de multa rabdare si il vei ajuta pe cel mic, va ajunge sa mance singur in scurt timp fara nici cea mai mica problema.

Articol pregatit de: Magdalena Przypłata
Consultatie de specialitate: Aleksandra Błaszkiewicz-Okrągły, psihoterapeut cognitiv-comportamental, psiholog cu pregatire pedagogica