Intrebarea despre cand si cum se face intarcarea copilului de la san este o chestiune larg dezbatuta. Multe semne de intrebare ridica dezobisnuirea timpurie a copilului de la alaptarea naturala. Insa mamele se intreaba si daca alaptarea prelungita la san poate avea consecinte negative atat pentru ele, cat si pentru bebelusii lor. Din dorinta de a aborda aceasta chestiune impreuna cu Dr. Magdalena Wołoszko, doctor in stiinte medicale, am pregatit o serie de informatii care speram sa te ajute in luarea acestei decizii dificile. Intarcarea copilului de la san aduce cu sine o multime de emotii, iar pentru multe femei reprezinta o decizie foarte grea. Cand si in ce mod dezobisnuiesti copilul de la alaptare depinde in primul rand de tine. Este corpul tau si nimeni nu ar trebui sa se amestece in decizia pe care o iei.
Cat timp trebuie alaptat copilul?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) recomanda alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni de viata ale copilului, iar dupa introducerea treptata a alimentelor solide, continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani. Nu a fost stabilita o limita de varsta pana la care trebuie dezobisnuit copilul de la alaptare. De aceea, daca simti ca vrei sa alaptezi mai mult de doi ani, ai dreptul de a face acest lucru.
Laptele matern este unic, sanatos si se adapteaza nevoilor copilului odata cu dezvoltarea acestuia. Reprezinta cea mai bine echilibrata hrana pentru cel mic. Datorita alaptarii naturale, nevoia de apropiere este, de asemenea, satisfacuta. Insa retine faptul ca alaptarea ar trebui sa fie reciproc avantajoasa. Daca doresti sa pui capat „caii lactee”, iar alaptarea este grea si neplacuta pentru tine, poti face acest lucru in orice moment.
Multe mame care alapteaza iau aceasta decizie sub influenta emotiilor si nu sunt pe deplin convinse de corectitudinea alegerii lor. Este indicat sa te intrebi inainte de ce iei decizia sa incetezi alaptarea la san si daca este vorba de alegerea ta constienta sau de presiunea din jur.
Cum se intarca un copil de la san? - Limiteaza treptat alaptarea bebelusului
La inceput, renunta la o sesiune de alaptare in cursul zilei. Daca bebelusul vrea san sau iti cere, distrage-i atentia in alt mod - joaca-te cu el sau iesi la plimbare. Intarcarea treptata este cea mai buna solutie atat pentru bebelus, cat si pentru tine.
O metoda cunoscuta de intarcare o reprezinta plecarea mamei intr-o calatorie, iar atunci copilul este lasat in grija tatalui sau a altei persoane apropiate. Insa, inainte de a lua o astfel de decizie, gandeste-te daca intr-adevar vrei ca micutul tau sa treaca printr-un astfel de stres? In acest timp bebelusul are nevoie de dragostea, apropierea si caldura parintilor, iar absenta mamei aduce cu sine efectul opus celui dorit.
In niciun caz sa nu te razgandesti sub influenta impulsurilor si a emotiilor transmise de copilul care geme. Daca cedezi o data, iti va fi mult mai greu data viitoare sa incetezi alaptarea.
Tine sub observatie copilul, incearca sa-i diversifici alimentatia pentru ca mesele sa para apetisante. Nu-ti fie teama ca, dupa intarcarea de la san, copilul va refuza sa manance. Dupa un anumit timp, se va obisnui cu alte gusturi.
Deseori se dovedeste faptul ca teama legata de intreruperea alaptarii este nefondata, iar copilul, in special cel mai mare, nu mai are nevoie de san si nu il mai cere. Este atat de preocupat sa exploreze lumea si sa descopere imprejurimile, incat suptul de la san isi pierde din importanta.
Cand este bine sa mai astepti?
Pe atat pe cat este posibil, este indicat sa amani decizia de a inceta alaptarea la san daca cel mic are o infectie. Odata cu laptele mamei, copilul primeste anticorpi care il ajuta sa lupte impotriva bolii, iar in plus, suptul la san il linisteste, calmeaza durerea si il ajuta sa treaca peste boala. Situatia este asemanatoare in cazul dentitiei dureroase. Schimbarile majore din viata de familie, cum ar fi mutarea, renovarea, despartirea parintilor, o festivitate sau cresa, pot, de asemenea, sa ingreuneze oprirea alaptarii.
Lactatia si intarcarea copilului de la san
Multe mame, in special cele care si-au intarcat copilul de pe o zi pe alta, simt un mare disconfort cauzat de productia constanta de lapte in sani. Lactatia se diminueaza treptat, iar acest proces poate dura pana la cateva luni. Daca simti o durere cauzata de lactatie, poti extrage putin lapte. O infuzie de salvie sau un dus cald indreptat direct catre sanii care dor se poate dovedi a fi de mare ajutor.
De multe ori, femeile recurg la metoda mamelor si a bunicilor, care consta in aplicarea de comprese cu frunze de varza. Cu toate acestea, nu se recomanda acoperirea sanilor cu un bandaj elastic si purtarea unui sutien stramt, deoarece acest lucru poate duce la mastita.
Intreruperea alaptarii nu trebuie sa insemne renuntarea la momentele de apropiere. Suptul la san nu este doar o modalitate de a se hrani pentru bebelusi, ci si de a se apropia de mama lor. Exista multe moduri de a crea o legatura cu micutul tau, iar alaptarea la san este doar una dintre numeroasele optiuni disponibile. Este important sa-i arati copilului dragostea ta, sa-l imbratisezi si sa petreci mult timp cu el.
Agata Opiela
Consultatie de specialitate: Małgorzata Wołoszko, doctor in stiinte medicale, medic pediatru, membru al Societatii Poloneze de Pediatrie