Metode dovedite de prevenire a colicilor la un nou-nascut Colicile la bebelus sunt o afectiune din cauza careia multi dintre proaspetii parinti petrec noptile fara somn. Plansul inconsolabil al micutului ii face sa se simta neputinciosi pentru ca nu stiu cum isi pot ajuta bebelusul. Simptomele colicilor pot fi ameliorate, insa nicio metoda sau medicament nu le va elimina complet.
Ce sunt colicile?
Colicile la un nou-nascut sunt o afectiune care se caracterizeaza prin plansul paroxistic sau chiar tipetele bebelusului pe care nu reusim sa il calmam in niciun fel. Copilul se incordeaza, isi strange picioarele, tine pumnii stransi, fata i se inroseste, iar burtica ii este de multe ori tare si umflata. Colicile la bebelusi apar de obicei seara si dureaza de la cateva minute pana la cateva ore.
Aceasta afectiune este intalnita la aproximativ 40% dintre nou-nascuti. Aceasta apare, de obicei, intre a 3-a saptamana si a 5-a luna de viata a bebelusului. Este binecunoscut faptul ca aparitia colicilor la nou-nascuti, desi deranjanta, nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea si viata copilului si nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea acestuia.
Exista cateva metode de ameliorare a durerii care pot fi utile in aceasta perioada. Din cauza evolutiei individuale a colicilor la fiecare copil, ceea ce ajuta in cazul unui bebelus poate sa nu functioneze in cazul altuia. De foarte multe ori, prin incercari si greseli, cautam cel mai bun tratament posibil pentru aceasta afectiune. Din fericire, aceasta inceteaza la fel de repede cum a aparut, iar in jurul varstei de 5 luni dispare complet.
Colici la un nou-nascut - cauze
In ciuda a 40 de ani de cercetare a colicilor la bebelusi, nu a fost posibila identificarea clara a cauzelor acestora. Specialistii vorbesc despre mai multi factori care pot declansa aceasta tulburare, printre care se numara:
- Imaturitatea sistemului digestiv
- Tehnica nepotrivita de hranire si de purtare a copilului
- Imaturitatea sistemului nervos
- Hipersensibilitatea la anumite alimente consumate de mama (in caz de alaptare)
- Excesul de stimuli din mediul inconjurator
- Intoleranta alimentara
Sfaturi pentru colici la un nou-nascut
Ce trebuie sa faci cand un nou-nascut are colici? Pentru a ajuta bebelusul sa scape de gazele acumulate, o idee buna este sa masezi delicat burtica, dar nu uita sa faci acest lucru intotdeauna in sensul acelor de ceasornic. Asezarea bebelusului in pozitia pe burta pe un prosop rulat si masarea spatelui reprezinta o tehnica ce il va ajuta sa scape mai repede de gaze.
In cazul copiilor mai mari, ceaiul de fenicul ajuta uneori. Daca mama isi alapteaza bebelusul in mod natural, poate bea un ceai anticolici care va patrunde in laptele ei.
Alegerile alimentare ale mamei care alapteaza copilul sunt importante. Daca micutul sufera de colici, se recomanda eliminarea produselor potential alergene din meniul zilnic pentru o perioada de proba de 2 saptamani, cum ar fi cacao, capsuni, citrice, nuci, peste. De asemenea, mama trebuie sa evite legumele care provoaca flatulenta (varza, fasole, broccoli). In aceasta perioada poti renunta la lapte si la produsele lactate si poti observa comportamentul micutului.
Acorda atentie tehnicii corecte de hranire. Cand alaptezi, asigura-te ca bebelusul tine bine mamelonul si nu trage aer in mod inutil. Bebelusii care sunt hraniti cu biberonul trebuie sa primeasca portiile corespunzatoare in sticla potrivita si cu tetina adecvata. In unele cazuri, este necesar sa se inlocuiasca amestecul care contine proteine din lapte de vaca cu un amestec fara lapte, cunoscut sub numele de hidrolizat. Dupa hranirea naturala si artificiala, lasa copilul sa eructeze.
Limiteaza cantitatea de stimuli din mediul inconjurator - zgomotele puternice, lumina tare sau musafirii ii pot provoca anxietate celui mic si pot duce la cresterea simptomelor adverse.
In cazul in care toate metodele naturale de combatere a colicilor esueaza, poti apela la medicamentele pentru ameliorarea colicilor din farmacie. Iti recomandam sa consulti medicul pediatru si, in cazul preparatelor fara prescriptie medicala, farmacistul.
In timpul unui atac de colici, pe unii copii mici ii ajuta baia calda. Turnarea usoara a apei calde pe burtica poate avea un efect calmant. Cu toate acestea, in situatia in care este greu de pregatit o baie sau pur si simplu aceasta nu-i place micutului, poti sa folosesti un uscator de par si sa-i incalzesti burtica cu un flux de aer cald. Ai grija ca cel mic sa nu se arda si controleaza temperatura.
Acum stii foarte bine ce metode dovedite de prevenire a colicilor la un nou-nascut sunt cele mai bune. Este important sa fii prudenta in actiunile tale si atenta in luarea deciziilor, evitand exagerarile. Ramai calma, poarta-ti copilul in brate, leagana-l, fii aproape de el. Micutul simte emotiile tale, iar frica ii poate fi transmisa.
Articol pregatit de: Agata Opiela Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie