Ce este reflexul Moro?
Reflexul Moro, numit si reflexul de imbratisare, este unul dintre numeroasele reflexe pe care le au in mod natural nou-nascutii. Se manifesta foarte devreme, intre saptamana 9 si 12 de sarcina, si continua sa se dezvolte pe durata acesteia. Uneori poate fi observat la ecografie.
Reflexul Moro este cea mai timpurie reactie la o schimbare brusca, cum ar fi atingerea, lumina sau schimbarea temperaturii. De asemenea, joaca un rol important in formarea mecanismului de respiratie, ajutand la prima respiratie la nastere.
Cum arata reflexul Moro in cazul nou-nascutilor?
Reflexul Moro este raspunsul automat al copilului la un potential pericol si consta in doua faze:
- Faza 1: Copilul reactioneaza cu o intindere rapida si simetrica a bratelor si o deschidere a mainilor. Bebelusul se incordeaza, arcuindu-si spatele, isi indreapta picioarele si isi inclina capul pe spate. Aceste miscari sunt insotite de o inhalare.
- Faza 2: Copilul isi strange bratele inapoi, se ghemuieste, expira, ia o pozitie embrionara si, de obicei, incepe sa planga sau este foarte nelinistit.
Prima faza de reactie il ajuta pe bebelus sa raspunda la stimuli neplacuti. Pe de alta parte, cea de-a doua faza il ajuta sa se agate de ceea ce este aproape de el, sa isi imbratiseze mama sau ceva care il va proteja impotriva caderii.
Sentimentul de pericol elibereaza hormoni de stres in organismul copilului. Respiratia micutului se accelereaza si inima ii bate mai repede. Atunci cand se dezvolta reflexul Moro, copilul reactioneaza adesea prin plans. Este un sentiment extrem de intens.
Declansarea reflexului Moro
Te intrebi daca reflexul moro este periculos? Se estimeaza ca reflexul Moro este activat de schimbari bruste in stimularea senzoriala. Exista multi astfel de factori declansatori, dar printre cei mai comuni se numara:
- zgomotul puternic: trantirea usilor dulapurilor, sunetul soneriei,
- atingerea brusca, miscarea rapida,
- schimbarea brusca a intensitatii luminii, de exemplu, tragerea perdelelor sau a jaluzelelor,
- orice situatie care dezechilibreaza bebelusul, ii schimba pozitia corpului, de exemplu atunci cand il pui in patut sau in cadita.
Cand dispare reflexul Moro?
Reflexul Moro devine treptat mai putin frecvent odata cu varsta, iar cu timpul dispare complet. Acest lucru se intampla cel mai des in jurul celei de-a 4 luni de viata a bebelusului, dupa care se transforma intr-un reflex de tresarire.
Cum sa calmezi copilul care experimenteaza reflexul Moro?
In primele luni de viata, bebelusul inca se obisnuieste cu lumea exterioara, care este complet diferita de cea din interiorul uterului. Asadar, atunci cand experimenteaza reflexul Moro, tine-l strans la piept pana se calmeaza.
Cum sa reactionam intr-o astfel de situatie? Daca reflexul Moro este deosebit de intens (acest lucru se intampla dupa cezariana sau nasteri chirurgicale) si trezeste in mod repetat bebelusul din somn, atunci poti folosi paturici si scutece de infasat sau pur si simplu il poti infasa strans intr-o patura obisnuita pentru a-i oferi un sentiment mai mare de siguranta. In acel moment, cel mic se simte ca si cum ar fi inca in pantecele mamei sale.
O alta metoda posibila de prevenire a reflexului Moro este de a purta bebelusul pe brate sau intr-o esarfa port-bebe. Apropierea si caldura unui parinte ofera un sentiment de siguranta. Datorita acestui fapt, copilul nu se sperie si nu se trezeste atat de usor.
O alta optiune poate fi dormitul impreuna – cu conditia ca parintii sau factorii externi (de ex. o saltea care scartaie) sa nu stimuleze copilul.
De asemenea, mutarea foarte lenta dintr-o parte in alta a micutului care doarme si asezarea extrem de atenta a acestuia in patut pot preveni reflexul Moro. Incearca sa nu te misti prea repede si nu slabi stransoarea prea brusc. Dupa ce culci bebelusul, tine-ti mainile pe el si ridica-le incet, pe rand. Indepartarea brusca a ambelor maini poate fi o senzatie prea infricosatoare pentru el.
Cand dispare reflexul Moro?
Acum stii deja ca reflexul Moro exista. Dupa nastere, medicul pediatru verifica reflexul Moro printre multe alte reflexe cu care se naste copilul. Reflexul Moro asimetric dupa nastere poate indica o fractura de clavicula sau o paralizie a plexului brahial. In schimb, absenta sa completa, pe una sau ambele parti, poate indica probleme la nivelul sistemului nervos al bebelusului.
De asemenea, reflexul Moro este verificat de catre medicul pediatru in timpul controalelor de rutina din primele saptamani de viata ale copilului. Daca observi lipsa acestui reflex intre vizite, ar trebui sa consulti medicul.
Persistenta reflexului Moro
Atunci cand copilul este mai mare, echivalentul reflexului Moro este reflexul de tresarire. Cu toate acestea, se intampla uneori ca reflexul Moro sa nu dispara, iar acest lucru poate provoca complicatii. Daca nu incepe sa dispara, poate provoca reactii exagerate de surprindere. La randul sau, acest lucru creeaza un sentiment constant de a fi gata pentru a lupta sau a fugi. De asemenea, se intampla sa fie cauza unor fobii in anii care urmeaza. Nivelurile constant ridicate ale hormonilor de stres - cortizol si adrenalina - provoaca modificari fiziologice, inclusiv scaderea imunitatii. Asadar, daca observi ca micutul tau are inca obiceiul de a se ghemui ca raspuns la un potential pericol, atunci trebuie sa consulti un specialist care sa iti recomande exercitii speciale pentru copilul tau.
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta