Adormirea copilului nu este intotdeauna o sarcina usoara. Bineinteles ca exista bebelusi care se cufunda intr-un somn dulce dupa ce au fost pusi in patut si li s-a citit un basm sau li s-a cantat un cantec de leagan, insa in majoritatea cazurilor procesul de adormire dureaza mai mult de cateva minute si necesita un efort din partea parintilor. Totodata, somnul odihnitor si profund este esential pentru functionarea si dezvoltarea corespunzatoare. Ce trebuie facut pentru ca adormirea copilului sa nu se transforme intr-o lupta de seara? Exista metode eficiente de adormit copilul care ne pot ajuta sa ducem la capat aceasta sarcina dificila? Daca te intrebi cum sa adormi bebelusul, iata cateva metode la care poti apela cu incredere.
1. Inainte ca cel mic sa mearga la culcare...
Inainte sa adormi bebelusul, asigura-te ca toate nevoile sale au fost satisfacute. Cele mai frecvente motive pentru care bebelusii plang si care ii impiedica sa adoarma sunt:
- foamea,
- scutecul ud,
- excesul de impresii,
- nevoia de apropiere.
Inainte ca cel mic sa mearga la culcare, ar trebui sa ia o cina hranitoare si sanatoasa. Iti recomandam sa-i schimbi scutecul inainte de somn pentru a avea siguranta ca este curat si uscat. Daca in ciuda acestui fapt bebelusul continua sa fie nelinistit, ia-l in brate si leagana-l pentru ca micutul sa simta apropierea de parinte. Nu uita sa aerisesti camera in care se afla patutul, sa stingi luminile si sa eviti zgomotele inutile pentru a limita stimulii care ajung la copil din exterior si pentru a-l ajuta sa se linisteasca.
In cazul in care copilul adoarme foarte greu seara, plange in continuare, asigura-te ca nu-l doare nimic. De exemplu, daca sta cu picioarele stranse, poate avea colici sau dureri de stomac. Este important sa incerci sa te linistesti si sa-ti controlezi emotiile. Bebelusul iti poate simti nelinistea, ceea ce ingreuneaza si mai mult sarcina de a-l adormi. Uita-te cu atentie la copil si verifica daca nu are febra. Observarea atenta a bebelusului te ajuta sa stabilesti eventuala cauza a disconfortului si sa o elimini. Daca este ceva care te alarmeaza, consulta un medic.
2. Puterea ritualurilor
Toata ziua lucram pentru ca micutul sa aiba un somn odihnitor noaptea. Daca ne dorim ca bebelusul sa doarma bine si sa adoarma repede, ar trebui sa-l facem sa se simta in siguranta. Pentru a-i oferi toate acestea, ar trebui sa petrecem cat mai mult timp cu el si sa avem mare grija de relatiile din familie. Orice neintelegere ar trebui rezolvata fara tipete sau cearta. Conflictele au un impact negativ asupra copilului.
La fel de importante sunt ritualurile de seara neschimbate, datorita carora copilul se va putea calma si se va pregati pentru culcare. Un exemplu de ritual de seara ar putea arata in felul urmator:
- cina,
- baia si spalarea dintilor (chiar daca bebelusul nu ii are inca, se recomanda sa ai grija de igiena cavitatii bucale a bebelusului),
- masajul si imbracarea in pijama,
- luarea in brate,
- cantarea unui cantec de leagan sau, in cazul copilului mai mare, citirea dintr-o carticica,
- pupicul de noapte buna,
- imbratisarea persoanei apropiate si adormirea.
Evita excesul de emotii si stimuli seara. Inchide toate dispozitivele, precum calculator, tableta sau televizor, deoarece toate ecranele stimuleaza inutil copilul si ii ingreuneaza adormirea. Acelasi lucru este valabil, de asemenea, in ceea ce priveste muzica tare si vioaie, precum si distractia care il pot trezi pe cel mic. In loc de a dansa, a sari sau a alerga, mai bine alege sa citesti din carticele sau sa-l iei in brate si sa-i spui povesti. Altceva ce ajuta la adormirea rapida a bebelusului seara este stilul de viata igienic: alimentatia sanatoasa, echilibrata si adaptata varstei copilului, plimbarile si, in cazul copiilor mai mari, miscarea in aer liber si faptul de a trage un pui de somn in timpul zilei de cate ori este recomandat.
Metode eficiente de adormit bebelusii
Cand avem siguranta ca toate nevoile copilului au fost satisfacute si nimic nu-l doare, insa in continuare micutul nu vrea sa adoarma, putem apela la metode dovedite a fi eficiente. Nu uita ca fiecare copil este diferit si uneori trebuie sa incerci mai multe modalitati inainte de a o gasi pe cea care chiar functioneaza. Sunt momente in care o singura metoda este suficienta, alteori insa trebuie sa folosesti mai multe simultan sau sa le schimbi din cand in cand. Descopera trucuri de adormit bebelusii:
- Balansarea si leganarea Iata ceea ce le place celor mai multi bebelusi. Leganarea blanda (nu scuturarea!) in bratele unuia dintre parinti sau in patut linisteste, calmeaza si ajuta multi bebelusi sa adoarma.
- Infasarea cu paturica, esarfa tip wrap sau sistem de infasat Anumitor bebelusi le place sa fie inveliti mai strans. O astfel de infasare le ofera un sentiment de siguranta, deoarece le aminteste de mediul din burtica mamei.
- Muzica Unii copii adorm cu usurinta pe muzica. Poate fi redata de pe un CD sau, si mai bine, o poti canta sau fredona chiar tu. Muzica ar trebuie sa fie linistita si calma. Cele mai potrivite ar fi cantecele de leagan, melodiile de relaxare sau clasice.
- Zgomotul bebelusi le place zgomotul. Chiar si noi putem imita sunete sau putem porni uscatorul de par, aspiratorul sau hota de la bucatarie. Pe piata exista, de asemenea, jucarii care emit sunete cu multe functii practice, cum ar fi posibilitatea de a selecta diferite tipuri de zgomot sau un senzor ce activeaza jucaria de plus ca raspuns la plansul copilului.
- Suptul Din momentul nasterii pana in jurul varstei de 6 luni, bebelusii au o nevoie puternica de a suge. Acest reflex are un efect calmant asupra celor mici, ii ajuta sa se linisteasca si sa adoarma. Daca bebelusul tau nu vrea sa adoarma, il poti pune la piept sau ii poti da suzeta. In primul caz, insa, trebuie sa ai grija ca adormirea copilului la san sa nu devina un obicei. Pe de alta parte, este indicat sa se renunte la suzeta cand copilul implineste sase luni, deoarece suptul pentru o perioada prea lunga poate provoca malocluzie.
- Dormitul impreuna cu copilul Potrivit lui William Sears si filozofiei sale denumite „atasament parental“, dormitul impreuna cu bebelusul ajuta la construirea unei relatii stranse intre parinte si copil. Conform acestei teorii, apropierea pe timp de noapte il invata pe cel mic ca somnul este o stare placuta si sigura. Datorita acestui lucru, bebelusul se simte confortabil si adoarme mai repede.
- Metoda lui Harvey Karp Aceasta reprezinta o combinatie de 5 factori datorita carora bebelusul se poate simti ca in burtica mamei:
- Infasarea copilului suficient de strans astfel incat sa-i fie cald.
- Pozitia stabila: pe bratul parintelui se asaza bebelusul infasat, asezat pe burta sau usor in lateral cu capul in jos. Este important de retinut faptul ca odata ce copilul este pus in patut, el trebuie sa adoarma mereu pe spate. Punerea micutului la culcare pe burta poate creste riscul de deces in patut.
- Sunetele albe
- Leganarea Balansarea rapida si energica, insa fara a exagera, pentru ca cel mic sa nu simta disconfort.
- Suptul Daca metodele de mai sus nu se dovedesc a fi eficiente in adormirea copilului, da-i suzeta sau pune-l la piept.
Metode de adormit copiii de 2 ani
A pune la somn un copil de un an si unul mai mare nu ar trebui sa fie chiar atat de complicat, daca te tii de la inceput de recomandarile de mai sus. Un stil de viata sanatos si igienic, un plan al zilei regulat si ritualurile de seara combinate cu linistirea si apropierea parinteasca au efecte foarte bune. Iata un exemplu de ritual de seara pentru un copil mai mare:
- cina usor de digerat,
- baia si spalarea pe dinti,
- punerea copilului in patut in pijama,
- citirea dintr-o carticica
- pupicul de noapte buna,
- adormirea in compania unei persoane apropiate
Daca pana acum nu ai introdus ritualul de seara, este bine sa o faci cat mai repede, iar efectele cu siguranta nu vor intarzia sa apara. In cazul copiilor mai mari, foarte importanta este capacitatea de autoreglare. In momentul in care copilul se simte obosit, ar trebui sa isi dea seama singur ca este timpul sa mearga la culcare.
Cum sa nu adormi copilul?
- Nu apela la metoda de a-l lasa singur pe micutul care plange si de a-i permite „sa se descarce” complet prin plans. Nu se stie care ar putea fi efectele acestui lucru pe termen lung. Merita subliniat faptul ca bebelusul invata in acest fel ca nimeni nu reactioneaza la plansul lui si la nevoile pe care le exprima astfel.
- Nu-i da micutului mancare solida prea devreme inainte de culcare, pentru ca apoi sa nu se trezeasca pentru masa de noapte. Aceasta metoda este ineficienta si poate provoca dureri de burtica. In plus, laptele matern de noapte este o hrana foarte valoroasa.
- Nu adormi copilul cu ajutorul unui biberon cu lapte sau alt lichid, deoarece in acest fel exista riscul sa il expui la carii dentare.
- Nu adormi copilul in fata televizorului, deoarece astfel ii formezi un obicei foarte nesanatos.
- Nu renunta prea repede la puiul de somn din timpul zilei si nu amana momentul de mers la culcare seara in speranta ca daca cel mic este mai obosit, atunci va adormi mai repede. Copilul epuizat poate avea probleme in a se cufunda intr-un somn linistit.
- Nu scutura niciodata bebelusul si nu-l legana prea tare. Nu te lasa condusa de emotii negative si nu te descarca pe copil. Uneori este mai bine sa pui bebelusul in patut si sa iesi din camera pentru un moment sau sa numeri in gand pana la zece pentru a te calma si a-ti reveni.
Pentru ca micutul sa fie sanatos si fericit, el trebuie sa se odihneasca dupa o zi plina de evenimente. Somnul odihnitor este esential pentru sanatatea si dezvoltarea corespunzatoare a copilului. De asemenea, parintii au nevoie de timp pentru a-si indeplini treburile casnice si pentru a se odihni. Tocmai de aceea este foarte important sa gasim o metoda eficienta de a adormi copilul, potrivita atat pentru noi, cat si pentru cel mic. Datorita acestui fapt, intreaga familie se va putea odihni cum trebuie.
Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii