A 16 luna din viata copilului - dezvoltarea curiozitatii copilului

Urari pentru viitoarea mamica - pentru petrecerea baby shower
 

A 16 luna din viata copilului - ce se intampla? Dupa euforia care a urmat atunci cand invatarea copilului de a merge a inceput sa dea rezultate si micutul a devenit din ce in ce mai increzator, a venit timpul pentru bucuria de a explora lumea inconjuratoare. Primii pasi ai celui mic vor fi inca stangaci. Cu toate acestea, pe masura ce isi imbunatateste coordonarea miscarilor, va incepe sa se plimbe prin apartament cu o dorinta irezistibila de a atinge, trage, impinge, arunca, gusta, varsa sau de a face multe alte activitati interesante in calitate de mic explorator. Acesta este momentul in care parintii sunt convinsi suta la suta ca trebuie sa fie cu ochii in patru. De aceea, a venit timpul sa citesti articolul nostru „a 16 luna din viata copilului - dezvoltarea curiozitatii copilului”.

 

A 16 luna din viata copilului - saltul de dezvoltare

Nu este bine atunci cand temerile excesive ale parintilor, precum faptul ca micutul poate face dezordine, se poate murdari sau se poate rani, sunt canalizate asupra copilului.

Cel mic, ocupat sa scoata totul din dulapuri, sa stoarca pasta din tub si sa amestece faina cu zahar, nu are intentii rele. Comentariile constante "nu e voie", "te vei murdari", "oh, mami nu se face asta" sau „ce urat!“ reprezinta una dintre cele mai frecvente greseli parentale in acest stadiu de dezvoltare.

Un copil de 16 luni si mai mare (pana la doi ani si jumatate) face dezordine, murdareste lucruri si face nazbatii insa nu pentru a te supara pe tine ca parinte. Aceasta joaca are un rol extrem de important in dezvoltarea celui mic.

Acesta este modul in care micutul descopera lumea din jur. Ceea ce trebuie sa ii oferi in aceasta perioada este siguranta. De aceea, ii spui in mod categoric "nu este permis!" atunci cand se apropie de semineu, insa nu-l apostrofa cand varsa zahar dintr-o cana si nu-i da peste mana.

 

A 16 luna din viata copilului - schimbari

Micutul de 16 luni incepe sa devina omniprezent. Exista o multime de modalitati de a-ti proteja copilul de situatiile periculoase.

Magazinele ofera o varietate de dispozitive de siguranta pentru cei mici. Poti gasi multe accesorii pentru blocarea dulapurilor impotriva deschiderii, acoperirea prizelor sau impiedicarea accesului la scari etc.

Trebuie sa te gandesti bine si sa decizi ce lucruri din casa ta si din imprejurimi pot reprezenta un pericol pentru copil (cabluri care atarna, fete de masa usor de scos, obiecte de pe rafturile inferioare la care cel mic poate ajunge cu usurinta).
In mod inevitabil, va veni momentul in care apartamentul tau frumos nu va mai semana cu un loc atragator. Acesta devine un teren de testare pentru copilul tau. Trebuie sa supravietuiesti acestei perioade!

Daca esti supraprotector, te plimbi in spatele micutului pas cu pas si il mustri constant, ii vei insufla temeri si inhibitii. Bucuria lui de a explora lumea va disparea. Pentru ca nu este vorba de a proteja cu orice pret copilul, de a-l transforma intr-o papusa frumoasa pe care matusile o admira.
Lasa-l pe cel mic sa se distreze pentru o perioada. Este responsabilitatea ta sa te asiguri ca aceasta "libertate" este sigura pentru el si favorabila dezvoltarii lui.

Cand alearga intr-o balta dupa o ploaie calda de primavara, poti sari si tu impreuna cu el. Copiilor mici le place sa se joace in balti!

Totusi, nu uita sa nu-l lasi sa se apropie de focul de tabara.

De asemenea, nu te panica daca in aceasta perioada copilul isi pierde putin pofta de mancare. Acesta este timpul in care celui mic i se trezeste un alt apetit – de a explora lumea. Si, ca orice pofta, trebuie satisfacuta. Acum, dupa ce ai citit articolul nostru despre a 16 luna din viata copilului si dezvoltarea curiozitatii lui, suntem siguri ca realizezi de ce aceasta perioada din viata micutului este atat de importanta.

Articol pregatit de: Joanna Weyna
Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.