A 21-a luna din viata copilului - e timpul pentru olita

A 21-a luna din viata copilului - e timpul pentru olitaTe intrebi cand sa inveti copilul sa se aseze pe olita? Micutul tau de 21 de luni are acum aproape doi ani. Acesta este un moment perfect pentru a incepe sa-l obisnuiesti pe micut cu olitaCopilul care se dezvolta corespunzator la aceasta varsta este deja comunicativ si suficient de constient de corpul sau pentru a face primele incercari. Citeste articolul nostru si descopera cum sa inveti copilul sa stea pe olita!

A 21-a luna din viata copilului - e timpul pentru olita

Esti curioasa cand ar trebui copilul sa foloseasca olita? A 21-a luna din viata copilului poate fi o adevarata provocare. Nu iti aseza micutul pe olita cu forta. Daca cel mic nu este dispus, explica-i la ce foloseste olita, punand pe ea un ursulet de plus sau o papusa. In jurul varstei de doi ani, micutul simte deja cand are scaun si, de obicei, o face la un interval de timp constant. Parintele poate recunoaste expresia faciala care indica faptul ca este timpul sa mearga la "toaleta". De asemenea, copilul insusi este deja capabil sa comunice ca se apropie momentul; de exemplu, striga "a, a". Acesta este un semn bun pentru a pune micutul pe olita.

Cu toate acestea, daca se intampla sa faca in scutec, nu trebuie sa fie pedepsit pentru asta. Acesta este doar inceputul antrenamentului de igiena. Trebuie sa mai astepti putin pentru a obtine rezultatul complet.

Asadar, copilul in varsta de 21 de luni invata sa foloseasca olita, isi extinde vocabularul pana la o suta de cuvinte, are maini si degete din ce in ce mai puternice, poate rade la glume, adora sa danseze si a devenit deja destul de familiarizat cu legile gravitatiei, sarind de pe canapea, urcand pe scari, alergand pana cand ramane fara suflare si facand o intreaga gama de acrobatii haioase, excelente pentru dezvoltarea muschilor si intarirea oaselor. 

Ce se intampla in a 21-a luna din viata copilului

In continuare, micutul se agita destul de des. Schimbarile de dispozitie ale copilului pot persista chiar si pana la varsta de trei ani. Cu toate acestea, atunci cand nu este suparat sau incapatanat, este atat de dulce, fericit, vesel si creativ in timp ce se joaca, incat iti creste inima. Desi inca nu se poate juca cu ceilalti copii, este deja mai prietenos cu ei. Este fericit sa dea mana si sa imparta pupici. De asemenea, poate sa imparta o jucarie (dar acest lucru nu este o regula!).

Imaginatia micutului se dezvolta. Cel mic inventeaza jocuri noi si ii place si cand adultii le creeaza pentru el. De asemenea, este din ce in ce mai dornic sa stea in aer liber, sa admire natura si evenimentele din jurul sau, cum ar fi cele de pe strada. Vede imediat o ambulanta care trece, recunoaste o doamna cu un caine si se opreste la scari pentru a urca si a cobori cat timp are energie. 

Cel mai mult ii place sa se plimbe si sa se distreze la locul de joaca si cu jucariile de nisip in groapa cu nisip. Micutul obosit si oxigenat are un apetit mai bun. Prin urmare, acesta este, de asemenea, momentul pentru a imbogati meniul copilului cu mancare noua, inclusiv cu produse "pentru adulti" (doar mai putin picante si condimentate, de ex. carne gatita corespunzator). 

La aceasta varsta, este posibil sa-i cumperi o bicicleta cu trei roti. Nu uita ca protectia impotriva caderii este esentiala. Fii alaturi de el pe terenul de joaca atunci cand mai urca inca o treapta a scarii. Coordonarea poate sa nu fie una reusita, mai ales daca ezita si se sperie de ceva. 

Nu uita ca nu poti sa faci compromisuri in ceea ce priveste siguranta in ciuda plansului insistent. Copiilor de aceasta varsta nu le place de ex. sa calatoreasca in scaunul auto. Cu tipete puternice, incearca sa te forteze sa ii iei in brate. Nu ii ceda!

Cu toate acestea, atunci cand cel mic decide sa-si bea sucul dintr-o sticla in loc de un pahar, iar dimineata insista sa poarte pantaloni scurti cu ursulet in loc de girafa - permite-i un astfel de lucru. Actiunea bazata exclusiv pe principii este inutila si devine o cauza de stres excesiv atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Acum, dupa citirea articolului nostru, stii ce se intampla in a 21-a luna de viata a celui mic si cunosti raspunsul la intrebarea cand sa pui copilul pe olita!

Articol pregatit de: Joanna Weyna
Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie


Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.