A 25-a luna din viata copilului - al treilea an din viata copilului este plin de emotii

A 25-a luna din viata copilului - al treilea an din viata copilului este plin de emotii

A 25-a luna din viata copilului - al treilea an din viata copilului este plin de emotii. In aceasta perioada, abilitatile motorii ale micutului se imbunatatesc, vorbirea se dezvolta si lumea emotiilor se imbogateste. Copilului ii place sa se miste repede, razand fericit in acelasi timp. Cel mic se bucura sa incerce noi posibilitati cu ajutorul corpului sau: aluneca, se taraste, sare, se rostogoleste, se apleaca si salta. Face toate aceste lucruri din ce in ce mai bine si mai cu incredere. Nu-i interziceti!

 

25 de luni din viata copilului - ce se intampla? Dezvoltarea vorbirii

De asemenea, inceputul celui de-al treilea an inseamna dezvoltarea tot mai intensa a vorbirii copilului. Celui mic ii place sa repete cuvinte si fraze pe care le-a auzit, de exemplu in timpul unei conversatii telefonice. Nu-i vorbiti folosind diminutive. Copilul de aceasta varsta poate distinge sunetele si, chiar daca nu poate inca sa repete singur "r" sau "c" (spune, de exemplu, „idica" in loc de „ridica"), trebuie sa ii vorbiti corect.

Pentru a-i forma obiceiuri bune si pentru a-l ajuta sa invete mai usor sa vorbeasca, precum si pentru a stimula dezvoltarea sa intelectuala generala, cititi-i mult! Copilul de 2 ani se va bucura sa asculte povesti mai complexe. Este capabil sa se concentreze pe o fabula si o poveste mai lunga. Este fericit sa puna intrebari. Nu le ignorati! Chiar daca par obositoare, iar el continua sa intrebe acelasi lucru, raspundeti cu rabdare.

 

A 25-a luna din viata copilului - ce se intampla? Curiozitatea fata de lumea inconjuratoare

Ce se schimba in a 25-a luna din viata copilului? In aceasta perioada, micutul vrea sa exploreze lumea din jur. Din ce in ce mai multe fenomene il surprind si il intereseaza. Absoarbe realitatea cu toate simturile sale. De asemenea, incepe incet-incet sa formeze relatii cu alti copii. Observa ca este posibil sa faca ceva impreuna, cum ar fi o briosa din nisip. Joaca cu ceilalti copii se termina de obicei destul de repede, deoarece micutul de 2 ani este inca foarte egoist si posesiv. Cu toate acestea, atunci cand isi demonstreaza dorinta de a impartasi o activitate, trebuie sa-l sprijini. Nu te plange parintilor de comportamentul unui alt copil de 2 ani. Fii intelegatoare cu tine insati si cu copiii tai.

Copilul de doi ani care a lovit cu lopatica un alt copil in cutia cu nisip nu a facut-o intentionat. El a actionat pe baza unui reflex simplu, care este inca natural la aceasta varsta. Nu incepe o cearta pe tema asta!

Din pacate, rebeliunea copilului de doi ani se intensifica si va mai continua cateva luni, asadar iti recomandam sa te inarmezi cu rabdare. Paradoxal, interdictiile si ordinele prea aspre nu pot decat sa adanceasca starea de negare si de revolta. Este mai bine sa renunti si sa-i permiti copilului sa fie "independent" sub observatia ta, decat sa pornesti razboaie cu el care nu duc la nimic. Nu folosi sub nicio forma bataia ca metoda de educatie. Copilul de aceasta varsta poate crea o multime de ocazii pentru a te provoca. In cea de-a 25-a luna din viata copilului, aceasta este una dintre cele mai mari incercari din viata de parinte. De fiecare data cand simti ca nu mai poti, abtine-te si nu recurge la bataie. Fiecare palma si orice alta manifestare de comportament agresiv fata de cel mic reprezinta un esec parental, care poate avea consecinte grave in viata adulta a acestuia.

 

25 de luni din viata copilului - al treilea an din viata copilului este plin de emotii

La aceasta varsta, copilul tau trece printr-o adevarata furtuna de emotii pe care nu le intelege. Nu le ignora! Repeta-i ca-l intelegi. Numeste aceste emotii si arata-i cum le poate face fata. Fii intotdeauna un exemplu bun.

Daca tipi si te certi zilnic cu cei apropiati, atunci micutul invata de la tine ca aceasta atitudine este una normala. Copilul de 2 ani invata in primul rand prin imitarea adultilor. Parintii cred ca este prea mic pentru a intelege ceva despre situatia din jurul lui. E adevarat - nu intelege, insa imita. Daca vede ca tata a ridicat mana asupra mamei, atunci si el va ridica mana asupra ursuletului sau preferat. In acest fel, cel mic va repeta comportamentul pentru care voi, parintii, sunteti responsabili.

 

Articol pregatit de: Joanna Weyna
Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu va inlocui sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consultati un specialist in domeniul respectiv.