Ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an?

Ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an?

Copilul tau tocmai a suflat prima lumanare aniversara – daca esti un parinte care conduce, acesta s-ar putea sa fie un moment bun sa te gandesti ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an. Indiferent daca porniti intr-o calatorie lunga cu masina, vrei pur si simplu sa incepi sa duci copilul la cresa sau sa-l iei cu tine la cumparaturi, scaunul auto este o achizitie indispensabila! Afla la ce trebuie sa acorzi atentie pentru ca micutul sa fie cat mai in siguranta, iar scaunul auto in sine sa fie confortabil, practic si adaptat prevederilor in vigoare.

Ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an? Cele mai importante reguli

Micutul poate deveni un insotitor recunoscator in orice calatorie, chiar si in cea mai de scurta durata. Il poti lua cu tine si il poti lasa sa observe lumea din jur! Multi parinti isi fac griji cu privire la siguranta copiilor mici, deoarece sunt mult mai expusi la raniri. Trateaza acest sentiment ca pe o motivatie suplimentara de a alege pentru copilul tau cel mai sigur model de scaun auto!

Ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an? Mai simplu spus, cel care este confortabil, adaptat masinii tale si usor de folosit, iar in plus il impiedica pe copil sa desfaca singur centurile.

Un rol important in luarea deciziei il poate avea, de asemenea, tipul de scaun auto – cu baza care permite rotirea acestuia la 360° sau sezut orientat cu fata/spatele la sensul de mers. Cea mai des recomandata optiune pentru copiii de un an este scaunul auto de tip rear-facing, mai exact cel indreptat cu spatele la sensul de mers. Tocmai de aceea, atunci cand micutul se afla intr-o astfel de pozitie, este mai putin expus la ranire in cazul unui impact. Scaunele auto de acest tip sunt deseori prevazute cu protectie suplimentara pentru cap si gat.

In momentul alegerii scaunului auto, ghideaza-te nu numai dupa opiniile altor parinti, ci in primul rand dupa cele ale expertilor. Vezi ce rezultate ale testelor de siguranta are modelul ales de tine si daca detine certificate conforme cu standardele in vigoare. In afara de acest lucru, ia in considerare factori precum:

  • greutatea si inaltimea copilului tau – in momentul alegerii scaunului auto ghideaza-te nu numai dupa varsta, ci si dupa acesti parametri ai copilului,
  • posibilitatea de reglare, de ex. a tetierei si a centurilor, care pot fi usor adaptate la copilul in crestere,
  • materialul din care este confectionata tapiteria scaunului auto – ar trebui sa fie usor de curatat, iar de preferat ar fi sa aiba husa detasabila care sa se poata curata in masina de spalat,
  • functionalitati suplimentare – reglarea cotierelor si rotirea sezutului sunt cateva dintre multele solutii propuse de producatori,
  • modul de fixare – simplu pentru tine si sigur pentru copil, astfel incat micutul sa nu se poata elibera singur. Scaunele auto pot fi montate in diferite moduri, de ex. datorita centurilor de siguranta sau sistemului Isofix.

Inainte sa incepi sa calatoresti cu cel mic, intotdeauna asigura-te ca poti sa fixezi corect si in siguranta scaunul auto in masina. Daca nu este posibil acest lucru, cel mai bine este sa nu risti sanatatea copilului, sa returnezi produsul si sa alegi un alt model.

  • Scaune auto 40-83 cm
  • Scaune auto 40-105 cm
  • Scaune auto 40-125 cm
  • Scaune auto 40-150 cm
  • Ce tip de scaun auto este potrivit pentru un copil de un an? Confortabil!

    La fel de mult conteaza confortul copilului. Dupa ce l-ai pus pe cel mic in scaunul auto si l-ai prins cu centurile de siguranta, verifica daca se comporta natural. In cazul in care se arata nemultumit, acest lucru poate insemna pur si simplu ca nu se simte confortabil. De aceea, daca ai de gand sa faci cumparaturile de la magazin, ia-l cu tine pe cel mic si probati impreuna cateva modele de scaune auto.

    Articol pregatit de: Barbara Polakowska