Tipuri de scaune auto – care sunt acestea?

Tipuri de scaune auto – care sunt acestea?

Daca te numeri printre parintii cu masina, s-ar putea sa te intereseze diferitele tipuri de scaune auto. Acestea reprezinta un accesoriu esential al masinii atunci cand vrei sa-l iei pe cel mic in excursii. Te intrebi ce tipuri de scaune auto exista si de la ce sa incepi cautarea celui mai bun model? Scaunul auto ar trebui ales corespunzator in functie de varsta si greutatea copilului. Pentru a le usura decizia parintilor, specialistii au creat o impartire pe categorii pe care ti le vom prezenta in cele ce urmeaza. De aici mai este doar un pas spre a alege scaunul auto ideal!

Ce tipuri de scaune auto sunt?

Modelul de scaun auto este nu numai un accesoriu practic, ci si indispensabil – este contraindicat sa risti primirea unei amenzi sau sa pui in pericol sanatatea si siguranta copilului. Din fericire pe piata gasesti modele testate (de ex. de catre organizatii precum ADAC), adaptate nevoilor copiilor in fiecare etapa de dezvoltare – de la nou-nascuti pana la copiii cu varsta de 12 ani sau care au peste 150 cm.

Ce tipuri de scaune auto exista? Pot fi impartite in functie de:

  • modalitatea de montare – prinse cu centurile de siguranta sau cu ajutorul sistemului Isofix
  • directia de montare – cu fata sau cu spatele la directia de mers
  • categoria de greutate

Ultima tipologie va fi explicata putin mai detaliat. In afara de chestiunile enumerate mai sus, modelele de scaune auto se diferentiaza intre ele prin functiile suplimentareaspect si, bineinteles, pret. Toate aceste criterii sunt importante in momentul achizitionarii unui anumit model, insa prioritatea intotdeauna trebuie sa fie alegerea in functie de categoria de greutate potrivita.

Dimensiunile scaunelor auto

Dimensiunile scaunelor auto pot sa difere in functie de producator, insa sunt mereu adaptate acestor doi parametri: greutatea copilului si varsta lui. Aceasta impartire este creata de catre specialistii Uniunii Europene si descrisa mai larg in regulamentul ECE R44. Conform acestuia, modelele de scaune auto pentru copii se impart in 5 grupe: 0, 0+, 1, 2 si 3. Care dintre acestea este potrivita pentru copilul tau? Iata principalele tipuri de scaune auto cu impartirea pe grupe!

Grupa 0

Scaunele auto din aceasta categorie sunt destinate copiilor cu greutatea de pana la 10 kilograme. Pot fi folosite pentru a transporta deja nou-nascutii – limita de varsta este de 6-9 luni. Tocmai pentru cei mici se vand impreuna cu scaunul auto insertii de reducere, care il completeaza astfel incat micutul sa stea in pozitie corespunzatoare.

Grupa 0+

In grupa 0+ intra scaunele auto pentru copiii mai mari cu greutatea de pana la 13 kilograme. Sunt destinate copiilor inca din prima zi de viata pana la varsta de 12-15 luni. Acestea trebuie, de asemenea, sa fie prevazute cu insertie de reducere. De cele mai multe ori sunt montate cu spatele la directia de mers, insa unele sunt dotate cu baza rotativa.

Grupa 1

Din punct de vedere al greutatii, grupa 1 cuprinde intervalul 9-18 kilograme. Astfel de scaune auto sunt potrivite pentru copiii cu varsta de peste 9 luni si care sunt deja prea mari pentru scoica auto. In ceea ce priveste limita de varsta, scaunul auto poate transporta copii cu varsta de pana la trei ani. Aceasta este ultima grupa in care se afla in principal scaune auto montate cu spatele.

Grupa 2

Copiii de la 4 pana la 6 ani, cu greutatea de 15-25 kilograme trebuie transportati in scaune auto care apartin grupei 2. La aceasta varsta, copiii devin din ce in ce mai curiosi sa descopere lumea din jur, iar de aceea parintii aleg deseori scaune auto montate cu fata la directia de mers. Insa este de preferat sa nu renunti la scaunele auto stabile si solide in favoarea scaunului obisnuit.

Grupa 3

In aceasta ultima grupa se afla scaune auto pentru copiii a caror greutate se incadreaza in intervalul 22-36 kilograme. Acestea sunt concepute pentru copiii mari cu varsta intre 6 si 12 ani. Avand in vedere dimensiunile copilului, in aceasta categorie se gasesc scaune auto plasate exclusiv cu fata la directia de mers.

Alegerea modelului de scaun auto – nu uita de confortul copilului

Stii deja ce tipuri de scaune auto pentru copii exista, asadar in momentul achizitionarii modelului tine cont de greutatea copilului si de varsta lui, iar alegerea va fi cu mult mai usoara. In timp ce cauti poti observa ca exista categorii intermediare (de ex. 0-18 kg sau 0-25 kg), insa acestea sunt destul de generale. Cu cat producatorul solicita mai multi parametri specifici, cu atat este mai bine pentru siguranta copilului.

De asemenea, nu uita sa tii cont in primul rand de confortul micutului. In timpul primelor incercari de folosire a scaunului auto vor fi importante reactiile copilului. Daca micutul stie deja sa vorbeasca, poti pur si simplu sa-l intrebi daca se simte confortabil. In cazul in care cauti un scaun auto pentru un copil mai mare, cea mai buna solutie o reprezinta implicarea acestuia in cautarea modelului. Lasa-l sa decida culoarea sau alte proprietati ale scaunului auto – va sta cu mai multa placere in acesta!

Articol pregatit de: Barbara Polakowska