Calatoria copilului pe scaunul din fata. De la ce varsta?

De la ce varsta poate sta copilul pe scaunul din fata al masinii?

Calatoria cu micutul in masina poate fi o adevarata provocare. Nu numai ca trebuie sa te concentrezi asupra condusului, dar in acelasi timp copilul tau cere atentie. Prin urmare, s-ar parea ca cea mai convenabila solutie este asezarea celui mic pe scaunul din fata al masinii. Insa, cel mai des, acesta nu este locul potrivit pentru el, de aceea este important sa stii de la ce varsta poate sta in fata.

Transportul copilului cu masina. Principiile de baza de care trebuie tinut cont

Reamintim faptul ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, parintele este obligat sa transporte micutul intr-un scaun auto sau folosind un alt sistem de siguranta (de exemplu, un inaltator auto) atata timp cat copilul are mai putin de 150 cm inaltime. In trecut, exista si un criteriu de varsta: copiii cu varsta de 12 ani si mai mult puteau sa calatoreasca fara scaun auto sau inaltator auto. Astazi, aceasta obligatie se aplica tuturor minorilor care au mai putin de 150 cm inaltime.

Nu uita ca transportul copilului contrar reglementarilor in vigoare poate duce la o amenda de pana la 150 lei si 3-4 puncte de penalizare.

De la ce varsta are voie copilul sa stea pe scaunul din fata al masinii in anul 2022?

Copilul poate sta pe scaunul din fata daca sunt indeplinite urmatoarele criterii, care contin inclusiv informatia de la ce inaltime poate sta in fata:

  • Copilul are peste 150 cm inaltime.
  • Copilul are peste 135 cm inaltime si sta intr-un scaun auto ales corespunzator sau pe un inaltator auto.
  • Bebelusul este asezat in scaunul auto cu spatele la directia de mers, iar airbagul este dezactivat (oprit).
  • Copilul sta in fata, pentru ca locurile din spate sunt ocupate de copiii mai mici in scaune auto si nu este posibila instalarea unui al treilea scaun auto pe bancheta din spate.

Ori de cate ori micutul sta pe scaunul auto orientat cu spatele la sensul de mers - fie ca este un bebelus sau un copil mai mare - airbagul trebuie sa fie dezactivat. Airbagul care se deschide este extrem de periculos pentru copil, indiferent daca acesta calatoreste cu spatele sau cu fata la directia de mers.

Desigur, daca un pasager adult este asezat langa sofer, atunci airbagul trebuie sa fie reactivat. Cu toate acestea, se poate intampla sa uiti de acest lucru, de aceea este mai bine sa nu asezi copilul pe scaunul din fata al masinii.

Cum sa transporti in siguranta copilul, daca nu poate sta pe scaunul din fata?

Cel mai sigur loc din masina este scaunul central de pe bancheta din spate, dar acesta trebuie sa fie prevazut cu o centura de siguranta in trei puncte sau cu sisteme de prindere ISOFIX. De ce acest loc? Pentru ca este cel mai indepartat de punctele de impact in cazul unei coliziuni laterale. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care masina se rastoarna - cea mai mare presiune este exercitata pe scaunele laterale. Teoretic, cel mai grav risc este o coliziune frontala, dar daca scaunul auto este instalat corect, atunci copilul tau nu ar trebui sa cada. Iarna, nu uita sa scoti jacheta copilului inainte de calatorie. Din cauza imbracamintei groase, curelele nu se potrivesc corect pe corp, drept urmare micutul poate iesi din ele.

Daca nu reusesti sa fixezi in siguranta scaunul auto pentru copii pe scaunul central din spate, atunci alege locul din spatele scaunului pasagerului. In aceasta situatie ai un contact vizual mai bun cu micutul. Mai mult decat atat, odata ce masina este parcata lateral, iti va fi mai usor sa iesi cu cel mic direct pe trotuar decat pe strada.

De asemenea, nu uita ca scaunele auto din grupele 0–18, 0–25, 9–18, 9–25 kg sunt cel mai sigur instalate cu spatele la sensul de mers. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mici au muschii gatului foarte slabi, ceea ce inseamna ca nu vor putea sustine capul copilului in cazul unei coliziuni. Un astfel de accident poate sa provoace o fractura a coloanei cervicale a micutului. Cu toate acestea, daca scaunul auto este instalat cu spatele la sensul de mers, atunci se exercita o forta mai mica asupra capului si gatului copilului. De aceea, merita sa alegi aceasta solutie.

Ultimul sfat: nu pune niciodata confortul tau mai presus de siguranta copilului

Desi, in conformitate cu legea, este posibil sa transporti copilul pe scaunul din fata (asezat intr-un scaun auto sau intr-un inaltator auto) si pare confortabil, pentru ca poti controla ce se intampla cu micutul tau, cel mai sigur loc pentru el in masina este bancheta din spate. Asadar, transportul copilului pe scaunul din fata al masinii ar trebui sa fie o exceptie, si nu un obicei zilnic.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru