Cum se instaleaza scaunul auto in masina?

Cum se instaleaza scaunul auto in masina?

Daca vrei sa mergi in prima calatorie cu masina impreuna cu micutul tau, probabil ca te intrebi cum sa instaleaza scaunul auto in masina. Ingrijorarea ta este pe deplin justificata - fixarea potrivita il mentine pe copil in siguranta in orice situatie. Fara o montare adecvata, cel mic nu este protejat in caz de coliziune si in timpul franarii bruste. Asadar, cum poti sa fixezi corect scaunul auto in masina si sa fii gata sa pleci la drum cu micutul tau? Citeste instructiunile in cativa pasi simpli!

Cum se instaleaza scaunul auto in masina? Instructiunile sunt cele mai importante

Procesul de montare a unui scaun auto trebuie sa inceapa - ca si in cazul multor echipamente si gadgeturi - cu citirea instructiunilor. Acestea includ toate detaliile pe care un parinte cu permis de conducere trebuie sa le cunoasca. Aici gasesti o explicatie detaliata a intregului proces de montare a scaunului auto in masina. De ce este important sa faci acest lucru de indata? Daca citesti instructiunile inainte de a atasa scaunul auto, vei economisi timp si nervi. Este mai bine sa te familiarizezi cu acestea chiar inainte de instalare, in loc sa fii dezamagit in timpul montarii pentru ca nu totul merge asa cum iti doresti!

Pasii urmatori - cum se instaleaza scaunul auto in masina in locul potrivit?

Urmatorul pas este alegerea locului in care vei monta scaunul auto. Pentru a lua aceasta decizie, poti citi articole despre ce scaun auto este considerat cel mai sigur pentru copii. De asemenea, iti recomandam sa verifici testele de impact ale masinii tale - de ani de zile se folosesc manechine care imita inaltimea si greutatea copiilor de diferite varste. Acest lucru iti va permite sa stii unde sa plasezi scaunul auto astfel incat cel mic sa fie cat mai putin expus riscului de ranire.

De asemenea, stabileste daca vrei ca micutul sa stea cu fata sau cu spatele la directia de mers. Cea de-a doua optiune este considerata cea mai sigura - expertii recomanda ca micutii sa fie tinuti cat mai mult timp intr-un scaun auto orientat cu spatele la directia de mers. Cu toate acestea, este permisa asezarea cu fata la directia de mers a copiilor care cantaresc mai mult de 15 kg  - iar atunci cand cel mic depaseste aceasta greutate, parintii opteaza adesea pentru un astfel de scaun auto. Decizia finala iti apartine!

Dupa ce ai gasit locul potrivit in masina si ai hotarat in ce directie vrei sa fie orientat scaunul auto, este timpul sa faci urmatorii pasi:

  • verifica daca scaunul auto se potriveste cu modelul de masina si cu dimensiunile locului in care va fi montat,
  • incepe instalarea scaunului auto in masina - poti alege intre montarea scaunului auto in masina cu centura de siguranta sau conform sistemului Isofix (de ex. instalarea cu suport),
  • asigura-te ca scaunul auto este stabil, fixat corespunzator si nu se va slabi cand te astepti mai putin - verifica toate cataramele, curelele si prinderile.

Cum se instaleaza scaunul auto in masina pe locul din fata?

Probabil ai auzit ca cel mai bun loc pentru copil este pe scaunul din spatele soferului, dar acest loc nu este intotdeauna disponibil. Cauza o poate reprezenta, de exemplu, faptul ca ai o masina mica cu doar doua locuri in fata. Acest lucru nu este un impediment pentru excursiile impreuna!

Scaunul auto se instaleaza pe locul din fata in acelasi mod ca pe cel din spate - de obicei cu spatele la directia de mers. Cu toate acestea, exista un detaliu pe care ar fi bine sa nu-l ignori pentru siguranta copilului tau. Este vorba de airbagul situat in fata pasagerului masinii, de obicei deasupra torpedoului. Daca vrei sa transporti micutul intr-un scaun auto pentru copii pe locul din fata al masinii, trebuie sa opresti airbagul. Acest lucru se poate face, de obicei, folosind butonul vizibil atunci cand se deschide usa pasagerului. De asemenea, pentru mai multa siguranta, trebuie sa deplasezi scaunul masinii cat mai in spate posibil.

Ultimele detalii si... porniti la drum!

Nu uita ca scaunul auto nu poate sa fie deteriorat. Prin urmare, daca observi ceva care te ingrijoreaza, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa anunti vanzatorul sau producatorul scaunului auto.

Daca, pe de alta parte, ai instalat scaunul auto in conformitate cu instructiunile si nu ai observat nicio deteriorare sau neregularitate, atunci sunteti gata pentru prima calatorie impreuna. Invita-ti micutul sa se aseze pe noul sau scaun auto in masina - va dorim o calatorie placuta!

Vezi toate scaunele auto si accesoriile pentru masina →

Articol pregatit de: Barbara Polakowska