A 17 luna din viata copilului - Dezvoltarea copilului de un an si jumatate.

A 17 luna din viata copilului - Dezvoltarea copilului de un an si jumatate.
 

Micutul de 17 luni isi dezvolta abilitatile motorii intr-un ritm rapid. Ce poate face un copil de un an si jumatate? Cel mic stie deja cum sa urce singur pe scari si se gandeste cum sa le coboare. Se urca pe canapea si apoi se da jos de pe ea. Se taraste sub un dulap sau iese din spatele unui scaun. Explorarea posibilitatilor propriului corp este la fel de fascinanta ca explorarea lumii din jur. Aceasta este, de asemenea, etapa in care ii este din ce in ce mai usor sa pronunte cuvinte de doua silabe, iar cuvintele care imita sunete sau imitarea zgomotelor de animale ii aduc multa bucurie. Un aspect interesant al dezvoltarii copilului de 17 luni este trezirea constiintei de sine si a propriei distinctivitati

 

A 17 luna din viata copilului - dezvoltarea copilului de un an si jumatate

Copilul incepe sa inteleaga ca mama nu este centrul lumii. El recunoaste dimensiunea propriei autonomii si se bucura de ea.

Empatia care se dezvolta si simtul observatiei il fac sa doreasca sa isi intareasca legaturile cu ceilalti membri ai familiei. Interactioneaza cu bunici, unchi, frati, verisori. Asteapta cu nerabdare vizitele lor, vrea sa se joace cu ei si plange cand pleaca.

Acesta este un moment bun pentru a-i arata micutului ce inseamna o familie. Puteti, de exemplu, sa va uitati impreuna la albume foto. Copilului ii place sa arate cu degetul si sa ghiceasca: "Si unde este bunica, si unde este Maria?"

 

A 17 luna din viata copilului - ce se intampla

Lumea de emotii a copilului de 17 luni devine din ce in ce mai bogata. Pe langa sentimentele placute, exista - odata cu dezvoltarea emotiilor si a imaginatiei - si stari mai dificile pe care le experimenteaza copiii: temeri sau tensiuni. Cel mic le face fata cat poate de bine.

Isi suge degetul mare, nu vrea sa se desparta de scutec, de jucaria preferata sau de suzeta. Acesta este modul in care cel mic invata cum sa gestioneze emotiile.

Nu-i interzice copilului tau sa faca acest lucru. Cu toate acestea, atunci cand suptul degetului mare devine un obicei care se prelungeste in timp, ar trebui sa te gandesti care poate fi cauza tensiunii ce persista.

 

A 17 luna din viata copilului - saltul de dezvoltare

Copilul absoarbe orice emotie din mediul inconjurator. Starea de iritatie a mamei sau certurile dintre parinti pot fi motivele pentru care cel mic este incapabil sa se confrunte cu propriile emotii si are nevoie sa gaseasca alinare in astfel de situatii.

Parintii trebuie sa arate ca sunt foarte intelegatori fata de reactiile psihice ale micutului in aceasta perioada. Nu uita ca este un timp foarte pretios si totodata "delicat" pentru dezvoltarea copilului.

Daca ceva in mod clar te ingrijoreaza, cum ar fi faptul ca cel mic se leagana mult timp in patut sau se loveste cu capul de bare, anunta medicul.

 

A 17 luna din viata copilului - schimbari

A deveni o fiinta independenta este o provocare uriasa cu care se confrunta psihicul copilului. Vorbirea, imaginatia, lumea sentimentelor si a emotiilor incep sa se dezvolte. Cel mic invata sa construiasca relatii cu alte persoane.

In aceasta perioada, pe langa faptul ca trebuie sa fii un parinte iubitor si ingrijitor, treci treptat la rolul de ghid. Sprijina-ti copilul cand este trist, permite-i si ajuta-l sa faca un pas inainte. Fii mereu aproape, insa bucura-te cand observi ca cel mic are nevoie de mai multa autonomie.

Nu iti face copilul sa depinda de tine. Ajuta-l in calatoria sa catre o independenta tot mai mare.

Acum, dupa ce ai citit articolul nostru despre a 17 luna din viata copilului si dezvoltarea la varsta de un an si jumatate, suntem siguri ca realizezi de ce aceasta perioada din viata micutului este atat de importanta.

Articol pregatit de: Joanna Weyna Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.