Cum dezveti copilul de suzeta?

Cum dezveti copilul de suzeta?Apelam la suzeta atunci cand toate celelalte lucruri dau gres. Aceasta este de multe ori „o prietena“ indispensabila a micutului. Criza de plans isteric, somnolenta, anxietate - suzeta ajuta in orice situatie. Desi pe piata exista suzete care nu afecteaza reflexul de supt si nu impiedica dezvoltarea corecta a vorbirii si a ocluziei, va veni un moment in care copilul trebuie sa se desparta de ea. Te intrebi cum sa dezveti copilul de suzeta? Nu este o misiune usoara, dar este posibila. Sunt anumite trucuri care te pot ajuta.

De ce este o idee buna sa dezobisnuiesti copilul de suzeta? 

Pentru inceput, merita clarificat un lucru - suzeta nu este atat de nociva pe cat sustin unii. Nu trebuie sa ai remuscari ca ai folosit-o. Suzeta potrivita nu deformeaza dintii in crestere si nu impiedica dezvoltarea organelor de vorbire. Dintii sunt mult mai afectati, de exemplu, de suptul degetului mare.
In ciuda numeroaselor avantaje - in special capacitatea de a linisti - suzeta are si cateva dezavantaje. Uneori, suptul prelungit al suzetei devine cauza problemelor copilului in ceea ce priveste suptul la san sau mancatul cu biberonul, deoarece micutul isi strange automat maxilarele in mod continuu pentru a tine suzeta. In plus, bebelusul care are mereu o suzeta in gura este mai putin dornic sa vorbeasca, pronuntia sa poate fi mai putin clara si incepe sa vorbeasca folosind propozitii complete putin mai tarziu. Sa nu uitam de igiena - suzeta inmuiata in bauturi sau luata de pe jos ajunge deseori direct in gura copilului, iar acest lucru creste probabilitatea de infectii. De asemenea, unii medici sustin ca cei mici care se ataseaza prea mult de suzeta pot avea probleme emotionale, dar sa nu exageram - suptul suzetei de catre copiii pana la varsta de doi ani nu este asociat cu un risc de tulburari.

 

Cand si cum sa dezobisnuiesti copilul de suzeta? 

Dupa cum spun medicii, dezvatarea copilului de suzeta se poate face in orice moment, dar exista etape de dezvoltare in care acest lucru poate fi putin mai usor. Primul moment potrivit pentru a renunta la suzeta este atunci cand cel mic are 3-5 luni. La aceasta varsta, reflexul de supt nu mai este la fel de puternic, iar atentia micutului poate fi usor distrasa de un cantec, de un joc sau pur si simplu de ceea ce se intampla in jur. Putin mai tarziu, dupa varsta de sapte luni, copilul dobandeste multe abilitati noi, iar suzeta nu mai este la fel de atractiva. De asemenea, primul an de viata aduce schimbari. Cel mic in varsta de un an incepe sa mearga si sa exploreze mai intens lumea din jurul sau, asadar este usor pentru el sa uite de suzeta. Copilul amuzat si foarte ocupat nu-si va cauta „prietena” de cauciuc.

 

Schimbarea tacticii - cum dezveti copilul de suzeta?

La inceput, da-i copilului suzeta doar in anumite situatii. Micutul nu trebuie sa aiba acces la ea pe tot parcursul zilei si al noptii. In primul rand, trebuie sa limitezi suptul suzetei in timpul jocului, pentru ca atunci nu mai are niciun motiv sa o foloseasca. Apoi, poti incerca sa elimini suzeta in timpul calatoriilor cu masina si al plimbarilor. Este o idee buna sa calmezi bebelusul agitat cu imbratisari, leganari, cantece sau povesti, pentru ca in cele din urma sa se reduca folosirea suzetei pana la momentul de adormire. De asemenea, nu-i da copilului suzeta atunci cand gangureste - nu uita de dezvoltarea sanatoasa a vorbirii.

 

Cum dezveti copilul de suzeta?

Atunci cand copilul este mai mare si decizi ca este timpul sa spuna „la revedere” suzetei, foloseste oricare dintre urmatoarele metode:

 

Ofera altceva in locul suzetei. Inlocuieste suzeta cu o jucarie de plus, un scutec, o paturica pe care sa o poata strange in brate. Inceputurile vor fi dificile, insa daca vei fi sistematica in aceasta privinta, vei obtine rezultate dupa un timp. "O oferta de schimb" poate fi propusa si in timpul unei vizite la magazin - ofera o jucarie in loc de o noua suzeta.

Recurge la influenta unei persoane. De exemplu, aceasta poate fi un supererou, un personaj dintr-un basm apreciat, Mos Craciun sau un frate mai mare. Supereroii nu au nevoie de suzete, nici fratii mai mari, asadar micutul se poate descurca cu siguranta si fara ea.

Experiment culinar. Unele mame incearca sa inmoaie suzeta in suc de lamaie, sare sau mustar. Desigur, nu trebuie pusa toata suzeta in sare, ci doar varful acesteia, astfel incat copilul sa simta gustul acru. De obicei, atunci cel mic renunta sau arunca suzeta de unul singur.

Accelerarea procesului de "uzura". Pur si simplu perforeaza suzeta sau taie varful. Este un truc destept care a functionat deja in cazul mai multor copii. De ce? Suzeta isi pierde proprietatile. Explica-i apoi micutului ca suzeta s-a stricat si ca nu mai poate fi folosita.

Ideile pot fi multe. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti activezi creativitatea.


Ce trebuie sa eviti?

Indiferent de varsta pe care o are copilul, daca il dezveti de suzeta, nu uita sa nu o faci atunci cand:

  • copilul este bolnav sau ii cresc dintii
  • se confrunta cu un stres mare (mutare, vaccinare, calatorie prelungita a parintilor, schimbarea persoanei care il ingrijeste etc.).
  • se confrunta cu o alta schimbare (de exemplu, schimba hranirea cu biberonul cu cea cu lingurita)

Nu este recomandat sa te prefaci ca suzeta a fost pierduta, iar cautarea nu a avut succes. Copilul poate suporta cu greu o astfel de dezvatare brusca si se poate trezi plangand. Este mai bine sa ajungi la punctul in care cel mic renunta singur la suzeta. 
Renuntarea la suzeta ar trebui sa fie un intreg proces. Acest lucru nu trebuie facut in mod fortat, brusc, fara pregatire si explicatii, pentru ca in acest fel il expui pe copil la un stres inutil.
Acum stii foarte bine ce trebuie sa faci pentru ca micutul sa nu vrea suzeta. Cei mai importanti factori in dezvatarea copilului de suzeta sunt perseverenta, calmul, linistea si, mai presus de toate, consecventa din partea parintilor si a celorlalte persoane din jur. Cu toate acestea, daca observi o deteriorare a comportamentului copilului sau pur si simplu cel mic nu este pregatit pentru a renunta la suzeta, se recomanda sa faci un pas inapoi si sa abordezi procesul de dezvatare peste cateva saptamani.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii