Cat de mult ar trebui sa doarma un copil?

Cat de mult ar trebui sa doarma un copil? Care este cantitatea de somn recomandata pentru un bebelus si un elev de sapte ani?

Parintii, constienti de faptul ca somnul insuficient nu face bine nimanui, se ingrijoreaza adesea ca micutul doarme prea putin. Cu toate acestea, nu exista un raspuns clar la intrebarea cat de mult ar trebui sa doarma un copil. Totul depinde de varsta lui, nivelul de activitate, predispozitia innascuta si nevoile sale. In schimb, exista recomandari pentru anumite grupe de varsta pe care este util sa le cunoastem.

Cum se manifesta lipsa somnului la un copil?

Somnul insuficient are un impact negativ asupra starii generale a copilului, indiferent de varsta. Cei mici lipsiti de somn nu numai ca sunt morocanosi, dar au dificultati de concentrare, de asimilare a noilor abilitati si informatii, sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca, iar oboseala ii impiedica sa se bucure de distractie, de invatare si de alte activitati. De asemenea, somnul prea putin poate avea un efect negativ asupra dezvoltarii psihomotorii a copilului. In timpul somnului, sistemul nervos si intregul organism se regenereaza. Creierul "organizeaza" informatiile dobandite in timpul starii de vigilenta, eliminandu-le in acelasi timp pe cele irelevante. Datorita acestui lucru, copilul invata mai repede si isi aminteste mai bine lucrurile noi.

Cat de mult ar trebui sa doarma bebelusii?

Copiii, in special nou-nascutii, au nevoie de foarte mult somn. Acesta le permite sa se dezvolte in mod corespunzator si sa creasca sanatos, precum si sa-si protejeze sistemul nervos fragil si imatur. Chiar si la cei mai mici pot fi observate diferente in ceea ce priveste nevoia de somn. Unii copii dorm mai mult, iar altii mai putin - in functie de temperament, de nevoile individuale si de sensibilitate. Asadar, cat de mult ar trebui sa doarma un copil de trei luni? Dar micutul care are sase luni? Modelul de somn al bebelusilor este urmatorul:

  • Nou-nascutii trebuie sa se adapteze la noile conditii de viata, asadar dorm foarte mult: de la 16 pana la 20 de ore pe zi. Bebelusii nu fac distinctie intre zi si noapte, dormind si trezindu-se in functie de propriul ritm dictat de nevoile fiziologice si, mai presus de toate, de foame.
  • Copiii de la 1 pana la 3 luni dorm aproximativ 16-17 ore pe noapte.
  • Bebelusii de la 4 pana la 12 luni trebuie sa doarma intre 12 si 16 ore pe zi: aproximativ 11 ore pe timp de noapte si de doua-trei ori in timpul zilei.

Multi parinti se intreaba cat de mult doarme un copil si de cand va dormi toata noaptea, asteptand cu nerabdare sosirea acelui moment. Aceasta este, de asemenea, o chestiune individuala. De la varsta de 6 saptamani, bebelusul incepe incet sa faca distinctia intre zi si noapte. In timpul zilei, el observa lumina si zgomotele, in timp ce noaptea experimenteaza intunericul si linistea. Cu toate acestea, micutul inca se trezeste in mod repetat pentru a fi hranit noaptea si pentru a sta in bratele mamei. Multi copii fac acest lucru pe tot parcursul primului an de viata, insa exista si bebelusi care la varsta de 2-3 luni se trezesc noaptea doar pentru o singura sesiune de alaptare. Intre 2 si 4 luni, majoritatea bebelusilor pot dormi deja intre 4 si 6 ore pe noapte. Insa merita reamintit faptul ca laptele matern este foarte sanatos. Acesta contine mai multe calorii si acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea adecvata a creierului in comparatie cu cel produs in timpul zilei, asadar este indicat sa nu renunti prea curand la alaptarea copilului noaptea. Bebelusii in varsta de 6 luni pot deja sa doarma toata noaptea fara sa manance, dar se pot trezi, chiar si numai din cauza nevoii de apropiere.

Cat de mult ar trebui sa doarma un copil de 1-2 ani?

Copiii mici au inca nevoie de mult somn. Ziua lor este foarte activa, micutii sunt energici si invata in mod constant ceva nou, exploreaza lumea din jurul lor si dobandesc noi abilitati. Un somn odihnitor este esential pentru functionarea potrivita si dezvoltarea corespunzatoare. Bebelusii in continuare trebuie sa doarma de doua ori sau cel putin o data pe zi. Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani trebuie sa doarma in total intre 11 si 14 ore pe zi in mod regulat.

Cat de mult trebuie sa doarma un copil de varsta prescolara?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani trebuie sa doarma in total intre 10 si 13 ore pe zi in mod regulat. Adesea au nevoie de un pui de somn in timpul zilei, mai ales daca merg la gradinita in timpul saptamanii. Micutul trebuie sa aiba timp pentru a se odihni si a se recupera dupa orele de joaca si de invatare petrecute la gradinita. Somnul sanatos le ofera prescolarilor puterea de a se juca fericiti in grup, ii ajuta sa dobandeasca noi cunostinte si abilitati cu usurinta si rapiditate, iar in acelasi timp sustine imunitatea, care este atat de importanta pentru un copil mic la varsta prescolara.

Cat timp trebuie sa doarma un copil de varsta scolara?

Cu cat copilul este mai mare, cu atat are nevoie de mai putine ore de somn. Cu toate acestea, cantitatea adecvata de somn este in continuare extrem de importanta. Atunci cand micutul merge la scoala, timpul sau de joaca si de odihna se reduce semnificativ, iar timpul dedicat invatarii este cu siguranta mai mare. Cel mic trebuie sa fie bine odihnit, astfel incat mintea lui sa fie receptiva si pe deplin activa pe durata orelor de la scoala. Atunci copilul este mult mai calm si se poate concentra mai usor asupra sarcinilor si responsabilitatilor de la scoala si de acasa.

  • Intre 6 si 12 ani, copiii trebuie sa doarma intre 9 si 12 ore pe zi.
  • Intre 13 si 18 ani, adolescentii au nevoie de 8-10 ore de somn pe zi.

Ce poti face pentru ca cel mic sa doarma atat cat trebuie sa doarma un copil de varsta lui?

Somnul este una dintre nevoile umane de baza, asadar este foarte important pentru parinti sa stie cat de mult trebuie sa doarma un copil. Mama si tata trebuie sa se asigure ca micutul lor doarme un numar de ore corespunzator varstei si nevoilor sale si sa creeze conditiile potrivite de somn. Pentru a avea garantia ca micutul doarme linistit toata noaptea si se trezeste dimineata odihnit, trebuie sa tii cont de cateva aspecte importante:

  • Obiceiuri

    Obiceiurile de seara, mai exact activitatile repetate in aceeasi ordine in fiecare zi, ii permit copilului sa se linisteasca si ii dau un sentiment de siguranta. Un exemplu de obicei, care il pregateste pe cel mic pentru ora de culcare, il reprezinta urmatorul plan de seara: o cina, o baie relaxanta, imbratisari si cantece de leagan in patut. In cazul copiilor mai mari, o idee buna este ca citirea din carticele sa devina cea mai importanta parte a obiceiului de seara. Citeste-le pe un ton calm, melodios si coboara treptat vocea, astfel incat micutul sa stie ca povestea se apropie de sfarsit si ca este timpul sa doarma. Nu uita sa renunti la jocurile energice si stimulante, precum si la vizionarea televizorului seara.

  • Ritm zilnic regulat

    Ritmul zilnic trebuie sa fie bazat pe obiceiurile de seara si pe orele fixe de masa si de culcare.

  • Evitarea ecranelor seara

    Copiii care se joaca pe smartphone-uri sau tablete, folosesc calculatorul si se uita la televizor seara pot avea probleme cu somnul. Acesta este efectul luminii albastre emise de majoritatea ecranelor digitale, care are proprietati stimulatoare. Prin urmare, sa nu permiti niciodata micutului sa adoarma in fata televizorului.

  • Stil de viata sanatos

    Alimentatia sanatoasa, usor de digerat, bogata in vitamine si minerale, limitarea zaharului si a sarii si miscarea in aer liber in timpul zilei trebuie sa asigure copilului tau un somn odihnitor.

  • Conditii de somn adecvate

    Din motive de sanatate, copilul nu trebuie sa se supraincalzeasca. Dormitorul trebuie sa fie aerisit inainte de culcare, iar caloriferele trebuie sa fie reglate, astfel incat temperatura sa se mentina la aproximativ 18 grade. Imbraca-l pe cel mic intr-o pijama confortabila, nu prea groasa, si acopera-l cu o plapuma sau o paturica. Stinge sau redu intensitatea luminii si evita zgomotele puternice. Insa, pentru somnul din timpul zilei, ideal este sacul de dormit - odata ce bebelusul se obisnuieste cu acesta, atunci cand il va vedea, va sti ca este timpul sa mearga la culcare.

Somnul sanatos al micutului are un impact pozitiv nu numai asupra copilului, ci si asupra intregii familii. Copiii care dorm suficient de mult timp sunt veseli, plini de energie, dornici sa participe la o varietate de activitati si invata mult mai usor decat colegii lor care nu se odihnesc suficient de mult. De asemenea, un bebelus odihnit inseamna si un parinte odihnit. Sa tii cont de acest lucru, pentru ca acum stii foarte bine cat timp trebuie sa doarma un copil.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru