Cum sa imbraci un copil pentru somn?

Cum sa imbraci copilul pentru somn?

Somnul linistit al copilului mic este o prioritate pentru majoritatea parintilor. Cand vine seara, multi parinti se intreaba: cum sa imbraci copilul pentru somn? In articolul nostru gasesti sfaturi utile despre cum sa imbraci un nou-nascut pentru somn, astfel incat hainele sa fie adecvate pentru temperatura din camera. Te intrebi daca este indicat sa infasori copilul cu un strat suplimentar, cum ar fi o paturica de infasat? Sau trebuie sa lasi bebelusul sa doarma cu fereastra deschisa? Citeste articolul nostru si convinge-te singura!

In ce sa imbraci copilul pentru somn? Temperatura corespunzatoare in camera

Copilul mic se poate simti inconfortabil atat intr-o camera racoroasa, cat si intr-o camera prea calduroasa. De multe ori intalnim situatii in care parintii, preocupandu-se de confortul micutului lor si asigurandu-se ca acesta nu raceste, seteaza temperatura termostatului mult mai mare decat este necesar. Printre conditiile optime se numara spatiul aerisit si temperatura intre 18 si 22 de grade Celsius. Intr-un loc pregatit astfel, copilul are sansa de a dormi linistit - fara sa se agite si sa se invarta in jurul patutului pe tot parcursul noptii.

Copilul trebuie sa doarma cu fereastra deschisa?

Cum ramane cu deschiderea ferestrelor? Copilul trebuie sa doarma cu fereastra deschisa? Desigur, decizia apartine parintilor, dar se spune ca in timpul verii acest lucru este recomandat. Iarna si in anotimpurile mai reci, este bine sa aerisesti camera bebelusului cu cateva minute inainte de a-l pune pe cel mic in patut. Nu uita sa inchizi caloriferele atunci cand aerisesti camera - acest lucru va preveni pierderile de caldura.

In ce ar trebui sa doarma copilul? Cum alegi cea mai buna imbracaminte? Sfaturi utile

Bineinteles ca hainele de dormit ale bebelusului trebuie sa fie confortabile si moi, fara elemente care sa irite pielea, de marime potrivita si confectionate din materiale prietenoase cu pielea (de ex. cu certificat Oeko Tex Standard 100 Clasa I). Cu toate acestea, parintii care vor sa obtina sfaturi specifice in acest domeniu se pot baza pe modelul de mai jos. Acesta indica articolele de imbracaminte cu care poate fi imbracat copilul, in functie de temperatura specifica a mediului inconjurator.

  • 16-17 grade Celsius - bebelusul este imbracat cu un body cu maneca lunga, o bluza, pantaloni cu botosei (sau o salopeta), sosete bebelusi subtiri si culcat intr-un sac de dormit mai gros;
  • 18-19 grade Celsius - bebelusul este imbracat cu un body cu maneca lunga, o bluza, pantaloni cu botosei (sau o salopeta) si culcat intr-un sac de dormit de grosime medie;
  • 20-21 grade Celsius - bebelusul este imbracat cu un body cu maneca scurta, o bluza, pantaloni cu botosei (sau o salopeta) si culcat intr-un sac de dormit de grosime medie;
  • 22-23 grade Celsius – doua articole sunt suficiente: o salopeta si un sac de dormit subtire;
  • 24-25 grade Celsius – copilul este imbracat doar cu un body cu maneca scurta si culcat intr-un sac de dormit subtire;
  • peste 26 grade Celsius – body-ul cu maneca scurta este singurul articol necesar pentru ca bebelusul sa se simta in largul lui.

In concluzie: atunci cand te gandesti cum sa imbraci copilul pentru somn si vrei sa-l pregatesti pentru culcare, poti folosi modelul de mai sus sau regula de baza care spune ca un copil mic trebuie sa poarte intotdeauna cu un strat mai mult decat un adult.

Cum sa imbraci copilul pentru somn? Propuneri de imbracaminte

Una dintre modalitatile de a iti imbraca bebelusul si de a-l impiedica sa inghete este sacul de dormit. Te intrebi cum sa alegi modelul potrivit? Atunci cand faci cumparaturi, poti sa te bazezi cu incredere pe simbolul TOG care indica grosimea produsului (caldura produsa de materialele textile):

  • 0,5-1 TOG - sacul de dormit este subtire;
  • 1,5-2 TOG – articolul are o grosime medie;
  • 2 sau o valoare TOG mai mare - produsul asigura multa caldura.

Paturica de infasurat poate fi o alternativa la sacul de dormit. Din motive de siguranta, pastreaza lenjeria de pat clasica pentru momentul in care copilul este mai mare. Acum ca stii cum sa-ti imbraci bebelusul pentru culcare, este mai usor sa-i asiguri un somn linistit. Ii uram noapte buna!

Articol pregatit de: Agnieszka Kulig-Kozłowska