De mult timp se stie ca plimbarile pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii micutilor, indiferent daca este vorba de copii mici sau mai mari. Cu toate acestea, pe langa buna dispozitie si vremea frumoasa, imbracamintea potrivita este conditia esentiala a unei plimbari reusite. Cum sa imbraci copilul pentru o plimbare? Inspira-te din sfaturile noastre si pregateste-ti bebelusul sau copilul mai mare pentru timpul petrecut in mijlocul naturii.
Cum sa imbraci nou-nascutul pentru o plimbare? Cum sa imbraci bebelusul pentru o plimbare? Descopera doua metode excelente
Adultii nu stiu intotdeauna daca tinuta pe care au pregatit-o pentru ziua respectiva se va potrivi cu vremea. Nu este surprinzator faptul ca imbracarea nou-nascutului sau a bebelusului pentru o plimbare poate fi problematica. Printre cele mai mari frici ale parintilor se poate numara teama de supraincalzire sau, dimpotriva, de racire excesiva a corpului copilului. Din fericire, exista doua reguli generale datorita carora se poate determina cu un grad ridicat de precizie daca a fost mentinut confortul termic al micutului.
Regula "un strat mai mult decat adultul". Despre ce este vorba? Un fel de criteriu pentru modul in care trebuie imbracat copilul (pentru o plimbare si nu numai) poate fi tinuta parintelui. Trebuie doar sa numeri cate straturi are imbracamintea ta. Daca adaugi inca unul, vei obtine numarul perfect de straturi pentru copilul tau.
Regula "verifica ceafa copilului". La ce se refera aceasta regula? Ceafa copilului este un indicator excelent pentru a determina modul in care micutul reactioneaza la temperatura. Daca aceasta este rece, atunci este o idee buna sa mai adaugi un strat la tinuta celui mic. Daca ceafa este transpirata, trebuie sa renunti la un strat pentru a lasa corpul micutului sa se racoreasca.
Cum sa imbraci copilul in functie de temperatura?
In continuare nu stii cum sa imbraci copilul pentru o plimbare conform vremii? Te intrebi ce trebuie sa poarte un bebelus? Ia in considerare temperatura de afara! O verificare rapida a termometrului iti va da o indicatie clara cu privire la cate straturi de haine si, cel mai important, ce tip de imbracaminte trebuie sa pregatesti. In acest scop, lista pe care am pregatit-o te poate ajuta.
- 0 grade Celsius si mai putin – body cu maneca lunga, pulover, salopeta, sosete si „un set de iarna” (manusi, ghete, caciula cu fular circular si sac de dormit);
- 1-10 grade Celsius – body cu maneca lunga, dresuri, pantaloni, bluza, caciula, manusi copii, jacheta calduroasa si (optional) paturica daca bebelusul este in carucior;
- 11-15 grade Celsius – body cu maneca lunga, dresuri (sau pantaloni cu sosete copii), jacheta de sezon sau salopeta nu foarte groasa; de asemenea, poti alege o caciula subtire, un fular circular si, optional, o paturica;
- 16-20 de grade Celsius – bluza sau body cu maneca lunga, cu un hanorac sau pulover deasupra; ca parte inferioara a tinutei: pantaloni si sosete, iar ca accesorii: esarfa si caciula copii mai subtire. Daca sunt 20 de grade Celsius sau mai mult, poti renunta la bluza sau pulover si poti inlocui body-ul cu un model cu maneca scurta.
- 21-25 de grade Celsius – salopeta scurta sau body cu maneca scurta si pantaloni lungi, subtiri; in plus sosete si esarfa, in cazul in care bebelusul nu este protejat de umbrela sau de partea de sus a landoului;
- 26-30 de grade Celsius – body cu maneca scurta sau salopeta scurta; alternativ, un scutec reutilizabil usor de acoperit daca se face mai frig.
Atentie: toate punctele de mai sus se aplica situatiei in care copilul se afla in carucior. Nu acoperi in intregime landoul cu un scutec - in interior se poate face foarte cald ca intr-o sera. Daca micutul are deja mai multa mobilitate (se misca mai mult), iti recomandam sa modifici putin sfatul nostru, imbracandu-l mai lejer. Observarea atenta a copilului iti ofera raspunsurile la toate intrebarile.
Protectie impotriva soarelui in timpul unei plimbari
Indiferent daca vorbim despre un bebelus sau despre un copil mai mare, protectia UV este esentiala pentru a avea grija de pielea lui delicata. Iti recomandam sa cumperi produse cosmetice destinate copiilor mici, cu factor SPF ridicat si filtre minerale. De asemenea, protectia ochilor micutului este la fel de importanta, pentru ca acestia nu trebuie sa fie expusi la razele foarte puternice si arzatoare ale soarelui. Pentru a preveni posibilele leziuni oculare si, mai ales, disconfortul celui mic, accesoriile practice pentru carucior, precum o umbrela de soare, o sapca sau pur si simplu copertina landoului sau sau a caruciorului, pot fi utile. Acum ca stii cum sa imbraci copilul pentru o plimbare, poti sa planifici linistita iesirea cu micutul tau!
Pregatit Barbara Polakowska