Cand bebelusul incepe sa vada - explicam

Cand incepe sa vada bebelusul?

Cand incepe sa vada bebelusul in adevaratul sens al cuvantului? In ce luna devine clara vederea bebelusului si cum poate fi stimulata? Cand in sfarsit, dupa noua luni in pantecele mamei, bebelusul vine pe lume, este total uluit de ceea ce se intampla in jur. O multime de stimuli si impresii il asalteaza! La inceput, lumea lui se limiteaza la mediul din imediata apropiere. Nu poate intelege ceea ce se afla mai departe, deoarece simturile sale abia prind contur si se obisnuieste cu noile conditii. In acest articol, vom discuta despre dezvoltarea unuia dintre simturi, si anume vederea. Totul este scris in detaliu in cele ce urmeaza.

Lumea prin ochii bebelusului. Ce vede nou-nascutul?

In primele zile de viata, bebelusul vede ceea ce se afla la aproximativ 20-30 cm de fata, de exemplu mama sau tata care se apleaca asupra lui. Isi poate concentra vederea asupra unui singur obiect cel mult cateva secunde. Imaginea vazuta de copil este neclara si incetosata. Acuitatea vizuala a nou-nascutului este foarte scazuta din cauza imaturitatii maculei si a nervului optic.
In plus, bebelusul nu poate misca globii oculari, deoarece muschii extraoculari nu sunt dezvoltati. Cand bebelusul incepe sa vada, el observa obiectele aflate in lateral, nu in fata lui. Acest tip de vedere se numeste vedere periferica. De aceea orice jucarie cu agatatoare pentru bebelusi ar trebui atarnata pe partea laterala a patutului sau a caruciorului. Ar fi recomandat sa aiba culori clare, contrastante (de exemplu alb-negru).
Cel mic isi indreapta atentia nu numai asupra contrastelor si contururilor clare, ci si asupra miscarii, de preferinta lente. Nu-i place lumina prea intensa. In burtica mamei era obisnuit cu intunericul, asadar lumina puternica este o experienta complet noua pentru el. Prin urmare sa nu-l expunem prea mult la un astfel de mediu. Lumina din camera nou-nascutului trebuie sa fie blanda si neutra pentru a nu irita ochii si a nu obosi copilul (se recomanda sa inlocuiesti becurile cu altele mai putin puternice). Pentru hranirea din timpul noptii se dovedeste a fi utila o lampa care emite lumina calda, delicata si care nu-l trezeste pe cel mic din somn.
In schimb este un mit faptul ca lumea vazuta prin ochii bebelusului este intoarsa cu susul in jos. Este adevarat ca in primele zile de viata ale bebelusului, creierul inca nu este capabil sa inverseze imaginea, insa aceasta este atat de neclara incat practic nu exista nicio diferenta pentru copil. Momentul in care bebelusul incepe sa vada in adevaratul sens al cuvantului este acela in care vede normal.

De la ce varsta vad bebelusii mai clar?

In primul an de viata al copilului, simtul vazului se dezvolta foarte dinamic. Iata cateva etape cheie care merita observate:

  • In saptamanile 6-8 de viata, bebelusul ajunge in punctul de a face contact vizual cu persoana care il ingrijeste, ceea ce inseamna ca este capabil sa vada drept inainte, iar acest lucru reprezinta o dovada a maturizarii maculei.
  • La varsta de 2-4 luni bebelusul devine mai constient de mediul inconjurator. Cu toate ca are din ce in ce mai mult control asupra globilor oculari, cel mic isi intoarce tot capul pentru a vedea obiectele de langa el.
  • In jurul varstei de 3 luni, copilul poate urmari cu ochii miscarile persoanei care il ingrijeste si este in stare sa-si fixeze privirea asupra fetei sale.
  • Pana sa implineasca varsta de 4 luni, cel mic va fi capabil sa distinga culorile si sa se concentreze pe obiecte mai mici. Cand ajunge sa perceapa mai in profunzime, capata abilitatea de a se concentra pe obiecte aflate la 1 m distanta si de a observa activitatea din jurul sau. Daca misti incet zornaitoarea in fata lui, bebelusul o va putea urmari cu ochii.
  • La varsta de 6–8 luni, acuitatea vizuala a nou-nascutului este aproape egala cu cea a unui adult.
  • Intre 9 si 11 luni, copilul dezvolta capacitatea de a urmari cu vederea adultul care il priveste. Acest lucru inseamna ca intelege deja care este rolul ochilor.
  • La varsta de 12 luni, acuitatea vizuala a copilului este deja pe deplin dezvoltata, insa procesul de dezvoltare a acestui simt dureaza pana la varsta de aproximativ 5–6 ani.

Progresul in dezvoltarea vederii inseamna mai mult decat dezvoltarea abilitatilor vizuale. Faptul ca cel mic face contact vizual cu parintele dovedeste capacitatea creierului de a inregistra si a recunoaste fata acestuia. Prin urmare, se poate trage concluzia ca dezvoltarea neurologica si capacitatea de comunicare a nou-nascutului sunt normale. Vederea face posibila, de asemenea, perceptia spatiala si coordonarea ochi-mana, fapt datorita caruia bebelusii pot explora mediul din imediata lor apropiere.

Cum sa te joci cu micutul care cel mult distinge contururile? Ce sa faci cand bebelusul incepe sa vada mai multe detalii? Iata cateva indicii despre stimularea vederii copilului

Pentru a sustine dezvoltarea vizuala a copilului tau, incearca sa-l pui in diferite pozitii in timpul hranirii. In acest fel, ochii vor fi in egala masura stimulati. In plus, apropie-te de cel mic atunci cand ii vorbesti, ii canti sau faci fete amuzante.
De asemenea, de mare ajutor se pot dovedi a fi carticelele si jucariile in culori contrastante. Pe piata apar din ce in ce mai multi producatori care au observat aceasta necesitate si, in locul nuantelor pastelate, aleg culori care chiar au sansa sa atraga atentia bebelusului de cateva saptamani.
Totodata, recomandam sa asezi pe partile laterale ale patutului jucarii, oglinjoare si imagini contrastante, care stimuleaza vederea bebelusului si il incurajeaza sa observe lumea din jur.
Cu cat copilul inainteaza in varsta, cu atat stimulii vizuali pot fi mai diversi. Merita, de asemenea, sa iei in considerare inlocuirea periodica a jucariilor de pe caruselul suspendat deasupra patutului (poti agata de el figuri geometrice imprimate in culori intense). In cazul in care observi ca cel mic se uita cu mult interes la un obiect anume, pune-i usor mana pe el.
Atentie! Desi copiii percep mai intai combinatiile de culori contrastante, acest lucru nu inseamna ca mediul inconjurator trebuie sa fie doar in astfel de culori.
De asemenea, retine faptul ca un exces de stimuli ar putea fi prea stresant pentru cel mic. Asadar, daca bebelusul tau este morocanos si nelinistit fara un motiv clar, indeparteaza din campul sau vizual jucariile, imaginile, caruselele si animalutele de plus pentru a-l lasa sa se odihneasca.

Dezvoltarea vederii copilului - ce ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti

Neaparat contacteaza doctorul in cazul in care copilul tau:

  • Nu face contact vizual cu persoanele care il ingrijesc pana la finalul varstei de 3 luni.
  • Are strabism dupa implinirea varstei de 11-12 luni.
  • Arata interes doar pentru obiectele din fata lui si le duce la un singur ochi.
  • Are globi oculari de forma neobisnuita, de exemplu, sunt asimetrici, prea convecsi sau au o culoare ciudata.
  • Plange fara lacrimi dupa implinirea varstei de 3 luni.
  • Are pupilele dilatate constant.
  • Clipeste des sau are ochii inchisi, desi nu doarme.
  • Nu este atras de jucarii, in ciuda faptului ca a implinit 5 luni.

Toate aceste simptome pot fi un semn prevestitor al unor anomalii grave in dezvoltarea vederii bebelusului. Asadar, in cazul in care le observi la copilul tau, contacteaza urgent medicul de familie.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru