Cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica?

Cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica?

Cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica?

Pe cat de multi parinti, pe atat de multe teorii despre cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica. In timp ce unii sunt de parere ca trebuie asteptat pana are loc caderea buricului, altii imediat asaza bebelusul pe burtica. Cine are dreptate? Ne-am consultat in aceasta privinta cu o moasa experimentata.

 

Statul pe burtica. Ce ar trebui sa stie fiecare parinte?

Numarul de beneficii pe care il aduce cu sine obisnuirea copilului de a sta pe burtica, ceea ce poarta denumirea de pozitie de pronatie, este cu adevarat mare.

  • Cand incearca sa-si ridice capul, bebelusul poate antrena muschii spatelui, cefei, gatului, centurii scapulare si mainilor. Insa este important ca, atunci cand este necesar, sa corectezi pozitia corpului copilului, deoarece uneori se intampla ca cel mic sa incerce sa-si ridice capul fara a folosi antebratele, bazandu-se doar pe puterea muschilor spatelui. Intrucat caputul nou-nascutului sau al bebelusului este relativ greu in aceasta etapa de dezvoltare, iar muschii nu sunt suficient de dezvoltati, astfel de incercari pot fi destul de obositoare.
  • Statul pe burtica poate fi o pozitie de inceput ideala pentru ca micutul tau sa invete sa se tarasca.
  • Statul pe burtica, mai ales in pozitia broasca, poate avea un efect bun asupra articulatiilor soldurilor micutului.
  • Cand sta bebe pe burtica, sistemul sau digestiv inca imatur functioneaza mai bine. Pozitia de pronatie faciliteaza digerarea alimentelor si ajuta la eliminarea gazelor, ceea ce are ca rezultat reducerea numarului de colici dureroase in stomac.
  • Faptul de a fi in pozitia de pronatie este o ocazie buna pentru copilul care sta intins de a exersa simultan coordonarea motorie si capacitatea de a-si mentine echilibrul, ridicandu-si capul si sprijinindu-se in maini.

Bineinteles ca asezarea in pozitie de pronatie nu reprezinta solutia pentru toate afectiunile care pot aparea la bebelusi, insa renuntarea la ea nu este recomandata.

Cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica? Micutul de cateva zile este pregatit pentru acest lucru?

Uneori poti intalni teoria care spune ca unul dintre cei mai importanti factori in ceea ce priveste momentul potrivit de a pune bebelusul pe burtica il reprezinta caderea ciotului ombilical.

Acest lucru nu este in totalitate adevarat. Cand nasterea decurge fara complicatii si bebelusul este sanatos, inca din primele minute de viata micutul ajunge la mama cu burtica indreptata spre ea. Timp de doua ore, bebelusul sta intins in aceasta pozitie, incurajat sa suga de la piept. Nici cordonul ombilical si nici ciotul ombilical nu reprezinta obstacole in acest sens.
In plus, merita retinut faptul ca uneori ciotul cordonului ombilical cade abia dupa cateva saptamani. Nu ar trebui sa astepti atat de mult sa asezi copilul pe burta, mai ales ca poti sa-l pui pe cel mic in pozitia broasca, cu picioarele indoite.

Importanta este suprafata pe care pui bebelusul. Daca aceasta este dura, atunci va fi inconfortabila pentru copil, in schimb ce una prea moale poate fi periculoasa. Asezarea bebelusului cu fata in jos pe o perna de stat pe burta sau o patura moale si pufoasa ii poate ingreuna respiratia. Covorasul sau patura simpla intinsa pe podea sau pe saltea ar trebui sa fie de ajuns. In schimb, faptul de a pune bebelusul pe burta ca sa doarma sau chiar sa traga un pui de somn este destul de controversat. In prezent, se recomanda din ce in ce mai mult ca bebelusii sa doarma mai ales pe spate. Aceasta este o masura de precautie de mare importanta. In ciuda acestui fapt, atata timp cat bebelusul nu isi poate schimba singur pozitia corpului sau nu se poate intoarce de pe-o parte pe alta, este mai bine sa nu-l pui sa doarma pe burta.

Daca micutului nu-i place sa stea pe burtica?

Se intampla ca anumitor copii, in special nou-nascutilor si bebelusilor mici, sa nu le placa sa stea intinsi pe burta. Acest fapt nu este deloc surprinzator – copilul care nu are inca muschii spatelui bine dezvoltati poate avea mari dificultati in ridicarea capului. Acest lucru inseamna ca fata lui va fi indreptata in mod constant in lateral, iar aceasta nu este cea mai confortabila pozitie pentru a observa mediul inconjurator. Ce trebuie sa faci pentru ca micutul sa se simta bine in pozitia de pronatie?

  • Suprafata pe care asezi bebelusul nu poate fi prea dura sau prea moale. Daca are culori contrastante, poate atrage atentia copilului neastamparat.
  • Motivul pentru care bebelusul nu vrea sa se intinda pe burta il pot reprezenta hainele inconfortabile. Inainte sa asezi bebelusul pe burtica, merita sa te asiguri ca volanasele sau capsele salopetei cu care este imbracat nu il vor irita.
  • O modalitate excelenta prin care copilul se poate obisnui cu pozitia de pronatie este joaca cu unul dintre parinti. Bebelusul poate fi asezat pe picioare si leganat, purtat pe antebrat cu capul in palma sau asezat pe propria burtica sau pe piept. De asemenea, te poti intinde pe o patura sau pe o saltea impreuna cu bebelusul tau. Vazand chipul zambitor al parintelui si auzindu-i vocea, micutul ar trebui sa se simta mai in siguranta si sa fie mai dornic de joaca.
  • De asemenea, poti incerca sa rostogolesti usor bebelusul de pe o parte pe alta, de ex. in timp ce ii schimbi hainele sau scutecul. Cand se intoarce bebe pe burtica? Copilul obisnuit cu rostogolirea invata sa se intoarca singur de pe spate pe burta.

Daca in ciuda acestui fapt copilul reactioneaza plangand atunci cand il pui pe burtica, nu trebuie sa te dai batuta. La inceput, este suficienta doar o clipa in aceasta pozitie. Cu timpul, copilul ar trebui sa se obisnuiasca cu ea.

In ce situatii NU ar trebui sa stea bebe pe burtica?

Intrebarea cand sa nu pui nou-nascutul pe burta este destul de complicata.

In general, in cazul bebelusilor sanatosi nu exista contraindicatii cu privire la asezarea lor pe burtica. Insa nu face acest lucru imediat dupa ce a mancat o masa copioasa.
Cu totul altfel arata situatia nou-nascutilor si a bebelusilor bolnavi. In cazul anumitor boli, pozitia de pronatie a bebelusului poate fi total nerecomandata, in special atunci cand nu se afla in apropiere parintele sau persoana care il ingrijeste. Printre aceste tipuri de boli se numara:

  • Simptomele intense de reflux gastroesofagian.
  • Fragilitatea congenitala a oaselor – schimbarea neindemanatica a pozitiei corpului copilului poate duce la fracturi.
  • Defecte cardiace – de la sine pot provoca dificultati de respiratie, asadar este mai bine sa eviti agravarea ulterioara a acestora printr-un efort considerabil legat de incapacitatea de a schimba pozitia capului.
  • Anumite forme de paralizie infantila, ca de exemplu paralizia flasca.

De asemenea, copilul cu rani postoperatorii la nivelul abdomenului sau toracelui nu ar trebui plasat in pozitia de pronatie.

Este destul de dificil sa identifici clar afectiunile si malformatiile care in mod categoric impiedica asezarea bebelusului pe burta. Fiecare caz trebuie tratat individual, deoarece factorul decisiv poate fi chiar nivelul de avansare a bolii. De aceea, daca ai intrebari sau nelamuriri, TREBUIE neaparat sa consulti un specialist - un medic pediatru sau un kinetoterapeut competent.

Statul pe burtica – indicat in marea majoritate a cazurilor

Decizia cu privire la momentul cand ar fi bine sa asezi bebelusul pe burtica si la faptul daca se poate sa-l pui in aceasta pozitie ar trebui sa fie luata, in principiu, de un medic specialist imediat dupa nastere. Dupa cum s-a mentionat anterior, numai in cazuri extreme nu se recomanda deloc aceasta pozitie. In cazul in care bebelusul este sanatos, poate fi pus pe burtica inca din prima zi de viata.

 

Articol pregatit de: Daniel Śliwa

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta

Adauga in cos: