Atunci cand un nou membru al familiei vine pe lume, toata atentia este concentrata asupra lui si a nevoilor sale. Copilul necesita ingrijire constanta, hranire, schimbare, imbratisare pentru a dormi. Totusi, in aceasta perioada initiala de post-partum, sa nu uitam de mama bebelusului, care are nevoie de ingrijire din partea celor dragi. Femeia in timpul post-partumului trebuie sa se afle sub ingrijirea si protectia speciala a familiei sale, la fel ca micutul. Te intrebi ce este post-partum - cat dureaza si cum sa ii faci fata? Care este diferenta dintre post-partumul dupa nasterea naturala si cel dupa cezariana? Cum poti sa reduci afectiunile care il insotesc? In acest articol vom incerca sa raspundem la aceste intrebari si la multe altele.
Ce este post-partum - cat dureaza si cum sa ii faci fata?
Raspunsul la intrebarea cat dureaza post-partumul e simplu: asa sunt denumite de obicei primele 6 saptamani de la nasterea copilului. Aceasta este o perioada in care au loc multe schimbari in corpul femeii. Organismul revine incet la starea de dinainte de sarcina, adaptandu-se in acelasi timp la noua situatie si la noua functie - ingrijirea si alaptarea nou-nascutului. Acest lucru implica o mare varietate de afectiuni care, desi sunt absolut normale, se pot dovedi suparatoare pentru viitoarea mama. Aceasta perioada poate fi dificila atat pentru mamele la inceput de drum, care nu stiu la ce sa se astepte, cat si pentru cele care, desi au mai trecut prin acest lucru inainte, au avut o sarcina sau o nastere dificila. Femeile pot fi surprinse de intensitatea emotiilor simtite in aceasta perioada si nu le este usor sa se obisnuiasca cu modul in care corpul lor s-a schimbat in ultimele noua luni, de aceea este atat de important sa le sprijinim atat fizic, cat si psihic.
Revenirea la forma de dinainte de sarcina reprezinta un proces indelungat, care este, de asemenea, influentat de multi factori individuali, cum ar fi modul in care a avut loc nasterea. Post-partumul arata diferit in cazul femeilor care au nascut pe cale naturala si al celor care au avut cezariana. In ambele cazuri, trebuie sa te consulti cu medicul ginecolog la aproximativ sase saptamani dupa nastere.
Cum sa faci fata post-partumului?
Afectiuni cu care se confrunta femeile in perioada post-partum si modalitati de a le face fata:
Lohiile in perioada post-partum
Sangerarea dupa nastere este cauzata de curatarea uterului. Aceasta perioada dureaza intre 4 si 6 saptamani. In primele 3-4 zile, secretia este abundenta si de culoare rosu deschis, asemanatoare unei menstruatii intense. Mai tarziu, cantitatea acesteia scade, iar culoarea devine mai intai roz si apoi maro. In cele din urma se transforma in mucus si dispare dupa 5-6 saptamani.
Ce poti face? Alaptarea si activitatea fizica grabesc procesul de regenerare a uterului. In timpul sangerarii, nu se recomanda folosirea tampoanelor; alege absorbante igienice din bumbac si schimba-le cat mai des posibil.
Dureri abdominale in timpul post-partumului
Contractiile dureroase la nivelul abdomenului indica o micsorare, insemnand o involutie a uterului. Cele mai intense au loc in primele zile dupa nastere, in special in timpul hranirii copilului, cand este secretat hormonul numit oxitocina. Aceasta este responsabila atat de secretia de lapte matern, cat si de contractiile uterine.
Ce poti face? Hranirea naturala accelereaza revenirea uterului la starea si greutatea de dinainte de sarcina si, prin urmare, este benefica atat pentru copil, cat si pentru mama. In cazul in care contractiile sunt foarte dureroase, atunci poti sa iei paracetamol in doza prescrisa de medic.
Probleme la toaleta in perioada post-partum
Multe femei se tem sa mearga la toaleta dupa nastere pentru a evita deteriorarea cusaturilor. Cu toate acestea, ruptura lor este foarte rara, iar utilizarea regulata a toaletei este foarte importanta pentru a preveni atat infectiile vezicii urinare si renale, cat si staza venoasa in pelvis.
Ce poti face? Incearca sa urinezi in timp ce faci dus sau toarna apa calda pe perineu, deoarece acest lucru reduce senzatia de arsura si eventuala durere. De asemenea, trebuie sa ai o dieta bogata in fibre, sa bei multa apa si sa nu uiti sa faci exercitii fizice moderat.
Hemoroizi sau vene varicoase ale anusului si incontinenta urinara in timpul post-partumului
Aceste dureri neplacute, pot aparea in timpul sarcinii sau dupa nastere. Nu trebuie sa iti fie rusine! Iti recomandam sa le tratezi pentru a-ti imbunatati starea de spirit si confortul.
Ce poti face? Trebuie sa incepi sa-ti exersezi cat mai curand posibil muschii podelei pelviene, sau asa-numitii muschi Kegel. Dupa consultarea cu medicul, unguentele si cremele pot fi folosite pentru a reduce durerea cauzata de hemoroizi.
Oboseala in perioada post-partum
Oboseala este reactia naturala a organismului la cele 9 luni de sarcina, greutatile nasterii, afectiunile asociate cu perioada post-partum, emotiile legate de nasterea unui copil si disponibilitatea de a face fata tuturor nevoilor copilului. Trezirea in fiecare noapte, alaptarea si alte responsabilitati reprezinta o misiune grea pentru fiecare mama.
Ce poti face? Nu uita sa te odihnesti! Cel mai bine este sa dormi atunci cand micutul doarme si sa folosesti timpul liber pentru un moment de relaxare. Este o idee buna sa-ti implici sotul si alte persoane apropiate in ingrijirea nou-nascutului si organizarea casei. Curatenia, spalatul, calcatul, cumparaturile sau gatitul pot fi facute de familie sau de prieteni. In primele cateva saptamani, iti recomandam sa limitezi numarul de vizitatori pe care ii primesti sau sa renunti complet la vizite, cu exceptia cazului in care cineva vrea sa vina sa ajute la activitatile mentionate mai sus.
Aspectul abdomenului in timpul post-partumului
Dupa sarcina, pielea de pe abdomen este intinsa, iar vergeturile sunt vizibile. Linia intunecata care se intinde de la simfiza pubiana pana la buric ramane un timp, dar nu-ti face griji, aceasta va disparea singura. Revenirea la silueta de dinainte de sarcina poate dura mult timp, totul depinde de predispozitie, de cat de mult a luat in greutate femeia in timpul sarcinii si de activitatea ei fizica inainte si dupa nastere.
Ce poti face? Lupta impotriva vergeturilor este foarte dificila si de multe ori nu reuseste sa dea rezultate spectaculoase. Iti recomandam sa folosesti creme si uleiuri speciale inca de la inceputul sarcinii pentru a intari pielea, a preveni vergeturile sau a ajuta la eliminarea lor. De asemenea, exercitiile fizice usoare imbunatatesc cu siguranta aspectul pielii de pe abdomen.
Atentie! In perioada post-partum nu recomandam sa urmezi o dieta de slabire sau sa folosesti centuri de slabire.
Diastaza abdominala
Intinderea muschilor drepti abdominali apare deseori dupa sarcina si nastere, ceea ce poate fi demonstrat de spatiul palpabil de la stern pana la simfiza pubiana si de pielea incretita si flasca in jurul buricului.
Ce poti face? In acest caz, cel mai bine este sa consulti un fizioterapeut. Specialistul va alege exercitiile potrivite pentru tine si iti va da sfaturi despre cum sa eviti diastaza abdominala ulterioara.
Sani durerosi in perioada post-partum
Furia laptelui apare la aproximativ 3-4 zile dupa nastere. Femeile simt de obicei tensiune si durere, sanii sunt umflati, tari si foarte sensibili.
Ce poti face? Este foarte important sa alaptezi frecvent bebelusul pentru a regla lactatia si a reduce la minimum riscul de inflamatie. O idee buna este sa folosesti o pompa de san si sa extragi laptele in exces. De asemenea, metodele traditionale, cum ar fi compresele reci, de ex. din frunze de varza, pot ajuta.
Stagnarea laptelui in timpul post-partumului
Aceasta se manifesta printr-o umflatura dureroasa la nivelul sanilor si prin probleme cu fluxul de lapte.
Ce poti face? Trebuie sa alaptezi bebelusul cat mai des posibil, poti folosi si o pompa de san. Inainte de hranire, iti recomandam sa folosesti o compresa calda sau sa faci o baie calda si sa masezi usor zona dureroasa. De asemenea, poti pune o compresa rece dupa hranire.
Mameloane dureroase si crapate in perioada post-partum
Aceasta este o afectiune frecventa care apare in primele zile de hranire a nou-nascutului, de obicei ca urmare a unei tehnici de alaptare sau a unei pozitii incorecte in timpul hranirii. Printre alte cauze se numara aftele la bebelus, canalele de lapte blocate, tampoanele de alaptare impermeabile, igiena necorespunzatoare a sanilor, frenul lingual prea scurt la copil sau, mai tarziu, aparitia dintilor.
Ce poti face? In primul rand, este important sa ai grija de pozitia si tehnica corecta de hranire, una dintre pozitiile recomandate fiind cea de sub axila. Poti cere ajutorul moasei de la spital sau poti merge la o clinica de alaptare. Este o idee buna sa ungi mameloanele cu propriul lapte si/sau cu un unguent special cu lanolina. Acestea trebuie lasate la aer cat mai des posibil, iar tie iti recomandam sa porti un sutien din bumbac respirabil.
Dureri de spate in timpul post-partumului
Sarcina si nasterea pot pune presiune asupra coloanei vertebrale, ceea ce duce la durere si disconfort. In plus, purtarea si ingrijirea copilului contribuie la acest lucru.
Ce poti face? Activitatea fizica este foarte importanta. O idee buna este sa mergi la un doctor ortoped si la un fizioterapeut pentru a evalua starea coloanei vertebrale si pentru a alege exercitiile adecvate (care trebuie sa fie facute in mod regulat). In timpul hranirii micutului, adopta o pozitie in care sa nu simti dureri de spate. In loc sa te apleci, iti recomandam sa te ghemuiesti sau sa ingenunchezi. Masajul poate fi, de asemenea, util.
Transpiratie excesiva in perioada post-partum
Activitatea intensa a glandelor sudoripare poate provoca transpiratia excesiva a mamei. Daca aceasta nu este insotita de febra, atunci nu-ti face griji, afectiunea va trece in scurt timp de la sine.
Ce poti face? Cel mai bine este sa porti haine respirabile din tesaturi naturale si sa folosesti antiperspirante. Plimbarea cu cel mic in aer liber si aerisirea regulata a casei pot ajuta.
Psihicul femeii - sfaturi post-partum
Probleme cu legatura mama-copil
Se considera ca fiecare mama isi iubeste copilul inca de la prima vedere. Acest lucru nu este adevarat, uneori mama are nevoie de mai mult timp pentru a-si cunoaste si iubi pe deplin micutul. Atat iubirea din momentul nasterii, cat si construirea treptata a legaturilor sunt stari complet normale. Femeile care nu se simt pe deplin mame inca din primele clipe de viata ale copilului au remuscari inutile, au sentimente de inferioritate fata de alte mame si cred ca este ceva in neregula cu ele. Daca acestea nu gasesc intelegerea si sprijinul din partea celor mai apropiati, atunci starea lor de spirit si conditia lor psihica se pot inrautati semnificativ, ceea ce duce la aparitia starilor depresive.
Baby blues, adica tristete post-partum.
Tristetea post-partum apare in jurul a 3-5 zile dupa nastere si dispare dupa cateva saptamani. Aceasta afecteaza o mare parte a femeilor si reprezinta starea emotionala cauzata in principal de o acumulare de hormoni care o fac pe femeie nervoasa, trista si nelinistita. Mama poate simti ca a pierdut ceva important, isi poate pierde repede rabdarea, poate fi foarte obosita, iritata, isi face griji in legatura cu nou-nascutul si nu este sigura daca este pregatita pentru noul ei rol de mama. Nu o ajuta nici excesul de responsabilitati, fie ca este vorba de cele pe care le cunoaste deja, fie de cele cu totul noi care vin odata cu nasterea celui mic.
Depresie post-partum. Simptomele depresiei sunt asemanatoare cu cele ale baby blues-ului, dar aici pot aparea, in plus, tulburari de somn si de apetit. Mamele pot pierde contactul cu cel mic si pot aparea ganduri sinucigase. Depresia nu dispare de la sine, este nevoie de ajutorul unui specialist pentru a o trata.
PTSD, mai exact socul post-traumatic, cauzat de nastere. Revenirea constanta la momentul nasterii, visele legate de aceasta, anxietatea simtita la vizionarea procedurilor medicale din filme sau refuzul de a merge pe langa un spital pot fi semne de PTSD. In acest caz, iti recomandam sa consulti un specialist.
Ce se poate face? Daca femeia sau o persoana apropiata suspecteaza ca aceasta sufera de depresie post-partum sau de soc post-traumatic, atunci trebuie sa solicite ajutor unui specialist cat mai curand posibil. Fiecare mama are nevoie de sprijinul celor dragi, de ajutor in casa si in ingrijirea copilului, de afirmarea valorii sale si de confirmarea faptului ca este o mama buna. Este deosebit de importanta relatia stransa cu partenerul si tatal copilului, care trebuie sa fie implicat in ingrijirea bebelusului inca de la inceput. De asemenea, printre masurile foarte utile in prevenirea aparitiei depresiei si a baby blues-ului se numara: activitatea fizica, alimentatia usoara si sanatoasa, respectarea recomandarilor medicilor si grija fata de sine - atat din punct de vedere al aspectului fizic, cat si al sanatatii si starii de spirit.
Perioada post-partum dupa nasterea naturala - ce trebuie sa stii?
In timpul perioadei post-partum, dupa o nastere naturala, este foarte important sa ai grija si sa igienizezi bine perineul, care poate fi incizat sau rupt. Poti avea dureri, amorteala si senzatie de tragere in zona intima. Astazi, pentru suturarea perineului se folosesc de obicei cusaturi dizolvabile, care nu trebuie sa fie indepartate. Rana, daca nu a fost prea extinsa, ar trebui sa dispara dupa aproximativ 10 zile de la nastere.
Ce poti face? Cel mai important lucru este o igiena corespunzatoare, insemnand schimbarea frecventa a tampoanelor igienice, spalarea atenta a mainilor inainte si dupa schimbarea tampoanelor igienice, spalarea perineului cu apa calduta dupa fiecare utilizare a toaletei si uscarea acestuia cu un prosop de hartie de unica folosinta sau cu un curent de aer cald de la un uscator de par. Rana trebuie aerisita pentru a se vindeca mai bine si mai repede. Iti recomandam sa cumperi lenjerie de maternitate din bumbac sau chiloti postnatali din plasa speciala. Cel mai bine este sa eviti sa faci baie in cada - un dus va fi mult mai benefic. De asemenea, este indicat sa nu stai in picioare sau sa te asezi prea mult timp, iar atunci cand te asezi, o idee buna este sa pui pe scaun o perna speciala cu o gaura in mijloc. In cazul in care perineul este umflat, compresele reci pot oferi o senzatie de usurare.
Perioada post-partum dupa nasterea prin cezariana
In timpul operatiei, peretii abdominali se deterioreaza, dar uterul actioneaza la fel ca dupa nasterea naturala. Femeia poate simti dureri si crampe. De asemenea, apar sangerari. O mica scurgere de plasma sau putin sange de pe rana este un lucru normal si nu trebuie sa te ingrijoreze. In ciuda durerii pe care o simti, ridica-te din pat cat mai repede posibil. Medicul sau moasele vor preciza clar cand mama ar trebui sa faca acest lucru. Miscarea este extrem de importanta, deoarece previne formarea cheagurilor de sange si emboliile vasculare.
Ce poti face? Rana trebuie sa fie spalata la dus cu grija si sa i se asigure circulatia aerului curat. La fel ca si in cazul ranii perineale, aceasta trebuie sa fie uscata usor cu un prosop de hartie de unica folosinta. Este posibil ca medicul sa prescrie dezinfectanti sau agenti care sa accelereze vindecarea. In perioada post-partum, iti recomandam sa uiti sa ridici orice altceva in afara de bebelus si sa nu mai faci activitati care necesita aplecare. De asemenea, este important sa stai dreapta pentru a evita aderentele.
Iti place activitatea fizica?
Exercitiile fizice dupa nastere sunt foarte importante. Acestea previn multe afectiuni, intaresc muschii, ajuta la revenirea la forma de dinainte de sarcina si la eliminarea kilogramelor in exces, precum si la imbunatatirea starii de spirit. Initial, trebuie sa faci activitati foarte usoare, apoi poti spori treptat intensitatea. Cel mai bine este sa discuti acest lucru cu ginecologul in timpul unui control sau sa mergi la un fizioterapeut care va alege exercitiile adecvate.
O idee buna este sa incepi cu exersarea muschilor planseului pelvian, si anume sa strangi si sa relaxezi alternativ muschii din zona perineala. O alta parte importanta sunt picioarele, poti sa faci cercuri cu ajutorul lor, sa strangi muschii coapsei si ai gambei sau sa te plimbi. In acest fel, circulatia este stimulata, ceea ce previne formarea cheagurilor de sange. Iti recomandam sa adaugi exercitii usoare de rotire a capului, de intindere a umerilor, de indreptare a spatelui si de respiratie. De asemenea, iti sugeram sa cauti un loc in care instructorii calificati organizeaza cursuri pentru mame, inclusiv clase in care poti lua copilul cu tine.
Cand sa consulti un doctor?
Trebuie sa consulti medicul atunci cand:
Mamele pot beneficia de o serie de produse care faciliteaza depasirea perioadei post-partum. Ce poate fi util la inceput?
Cum sa reusesti sa faci fata in timpul post-partumului? Aceasta perioada este un moment important in viata femeii si este esential ca atunci sa fie sprijinita, apreciata si sustinuta de cei apropiati, astfel incat sa aiba timp suficient pentru a se recupera, a se odihni si a crea legatura cu cel mic.
Articol pregatit de: Grażyna Zaborska
Consultatie de specialitate:
Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta
Agnieszka Skoczylas, psiholog, moasa