Cand e gata bebelusul sa stea asezat?

Cand e gata bebelusul sa stea in sezut?

Momentul in care bebe sta in sezut singur este unul dintre cele mai importante evenimente din viata copilului si a parintilor, care are loc la mai putin de un an de la nasterea celui mic. Aceasta abilitate este dobandita in mod individual – unii bebelusi fac primele incercari de a se aseza mai devreme, altii mai tarziu. Parintilor, insa, le place sa-si compare copiii cu altii si deseori se intreaba daca faptul ca micutul lor nu a inceput inca sa stea in sezut este un motiv de ingrijorare. De la cate luni sta bebelusul in sezut? Bebelusul poate fi sustinut in invatarea de a sta in pozitia sezut si poate fi asezat inainte ca el singur sa aiba aceasta indemanare?

Cand e gata bebelusul sa stea in sezut?

Pentru adulti, capacitatea de a se aseza este ceva firesc, insa inainte ca bebelusul sa fie pregatit sa stea in sezut, trebuie sa capete anumite abilitati importante: sa invete sa ridice capul in pozitia culcat, sa se intoarca de pe burta pe spate si sa se tarasca. Dobandirea acestor abilitati necesita timp.

Majoritatea bebelusilor incep sa stea in sezut fara sprijin la varsta de 7-8 luni. Insa chiar si atunci, cei mai multi dintre ei nu pot trece singuri din pozitia culcat pe spate in pozitia de sezut. Este important de retinut ca fiecare copil este diferit si are propriul ritm de invatare. Unii bebelusi vor face primele incercari de a sta in sezut la varsta de 5 luni, altii cateva saptamani mai tarziu. Asadar sa avem rabdare si sa nu le fortam dezvoltarea. Singura situatie care poate fi alarmanta este aceea in care, in ciuda faptului ca cel mic are 10 luni, nu am observat nicio incercare de a sta in sezut. Insa acest lucru nu inseamna ca se intampla ceva rau, dar in acest caz trebuie consultat un specialist.

De ce sta bebelusul in sezut?

Bebelusul care isi petrece toata ziua intins in patut vede doar ceea ce se afla la nivelul ochilor. Uneori prin plans isi exprima dorinta de a fi luat in brate, pentru ca atunci poate vedea mai multe. Din acelasi motiv, celui mic ii place sa petreaca timpul intr-un balansoar, marsupiu sau scaun auto. Posibilitatea de a privi lumea din jur il motiveaza pe cel mic sa invete se stea in sezut. Copilul se asaza pentru ca vrea sa vada mai multe, dar si pentru ca pozitia sezut ii ofera noi posibilitati de joaca - poate apuca cu manutele jucarii interesante, le poate trage spre el, le poate scutura... Insa toate la timpul lor, asadar nu este bine sa asezi copilul fortat, cu atat mai mult cu cat intr-un stadiu incipient de dezvoltare, o astfel de pozitie nu ii este benefica si poate duce la deformarea coloanei vertebrale. Se recomanda sa-l tii pe genunchi in pozitie verticala si sa-l asezi din cand in cand pentru scurt timp. De asemenea, cel mic poate fi purtat pe brate cu lateralul spre podea, ridicat la un unghi de aproximativ 50 de grade - copiilor le place sa observe lumea din aceasta perspectiva - sau poate fi tinut in pozitie verticala, cu spatele indreptat spre burta parintelui.

A se pune in sezut si a fi asezat

Trebuie constientizata diferenta intre „a fi asezat” si „a se pune in sezut”. Chiar si bebelusul de 4 luni poate fi asezat, insa cu siguranta acest lucru nu inseamna ca se poate pune in pozitia sezut singur. Asadar atunci cand auzim de la o prietena: „fetita mea/baietelul meu poate deja sa stea asezata/asezat”, asigura-te ca aceasta actiune nu presupune de fapt sustinerea bebelusului cu o multime de perne. Este important sa cunoastem diferenta, mai ales daca avem tendinta de a ne compara copilul cu altul si orice abatere ne ingrijoreaza. Cu atat mai mult cu cat in acest caz diferenta este fundamentala.

Faptul de a se pune in sezut este o abilitate mult mai complexa decat simpla asezare a copilului. Merita retinut faptul ca multi bebelusi la varsta de 9 luni pot deja sa stea in picioare, tinandu-se de patut, dar nu se pot aseza din aceasta pozitie. Copiii mici capata aceasta abilitate in jurul varstei de 10 luni abia dupa ce invata sa se tarasca (din pozitia in patru labe le este mai usor sa se aseze). Acest lucru este normal. Faptul de a se pune in sezut singur din orice pozitie este posibil doar in cazul bebelusului de 12 luni (pana atunci se asaza din pozitia culcat pe burta).

Cum poate fi sustinut copilul sa invete sa stea in sezut?

Fortarea copilului sa stea in pozitia sezut cu siguranta nu accelereaza aparitia momentului in care incepe sa faca singur acest lucru. Asezarea copilului in fundulet prea devreme poate aduce cu sine mai multe probleme decat beneficii. Micutul trebuie ajutat cu pricepere. In momentul in care dorim sa ajutam copilul sa invete sa se aseze singur, il punem pe burta, de exemplu, pe o patura pe jos sau pe un covoras educational. Ar trebui sa aranjam jucariile astfel incat sa fie nevoit sa ajunga la ele (insa daca vedem ca cel mic nu poate face acest lucru singur, nu insistam si il ajutam sa-si atinga scopul). Putem incerca si un joc care are rolul de a-i intari muschii delicati ai gatului, ai coloanei vertebrale si ai burticii - stam pe podea cu picioarele drepte si punem copilul pe coapse, astfel incat sa fim fata in fata. Il luam de maini si il tragem usor in sus sa se aseze. In acelasi timp, ne intindem pe spate si ne indoim genunchii pentru a sustine spatele micutului. Dupa scurt timp revenim la pozitia initiala. Acest exercitiu simplu poate fi unul distractiv si incurajeaza copilul sa incerce sa se ridice singur. Insa, din nou, nu obosim bebelusul in timpul exercitiilor fizice - distractia ar trebui intrerupta imediat ce observam primele semne de oboseala sau iritatie.

Ce nu trebuie facut?

In primul rand, nu asezam copilul cu forta si nu-l sprijinim din toate partile cu perne si nici nu-l tragem de manute sa stea jos. Nu pune in carucior suportul pentru spate si cap astfel incat copilul sa stea asezat cat mai sus posibil. Toate aceste actiuni nu numai ca nu vor ajuta, ci dimpotriva - pot duce la tulburari ale dezvoltarii sistemului muscular sau osteoarticular. In situatia in care nici oasele si nici muschii bebelusului nu sunt pregatiti sa-l sustina in pozitia sezut, contribuim fara sa vrem la aparitia defectelor de postura. Chiar si un copil de 4 luni se poate stradui sa stea in sezut, cu toate acestea nu este bine sa fie asezat pentru a nu pune greutate pe coloana vertebrala a micutului. Daca cel mic se asaza singur, fara prea mult sprijin, este excelent, dar nu trebuie sa-l grabesti.

Asezatul inseamna si mancatul impreuna

Merita retinut faptul ca momentul in care copilul incepe sa stea in sezut coincide cu momentul ideal de a-i imbogati alimentatia cu noi feluri de mancare. Micutul asezat (de obicei intr-un scaun de masa special) poate explora linistit noi gusturi si poate invata sa manance cu lingurita. De ce este benefic sa fie introduse noutati in dieta copilului in acest punct? Pentru ca atunci cand copilul incepe sa mearga, este mai interesat sa exploreze lumea inconjuratoare decat sa descopere gusturi noi si sa se bucure de consistenta mancarurilor.

Displazia de sold si statul in sezut

Parintii copiilor diagnosticati cu displazie de sold de multe ori isi fac griji ca cei mici vor incepe sa stea in sezut mai tarziu decat alti copii de varsta lor. Nu este neaparata nevoie sa fie asa. Daca boala a fost diagnosticata imediat dupa nastere, cel mai probabil tratamentul a fost inceput imediat, asadar displazia nu ar trebui sa aiba un impact asupra momentului in care copilul incepe sa se puna in sezut singur. Cu toate acestea, in cazul in care anomalia a fost diagnosticata tarziu, a fost necesara o sedere mai lunga in spital sau imobilizarea, copilul poate incepe sa stea in sezut mai tarziu decat alti copii de aceeasi varsta. Insa nu inseamna ca si in alte privinte se va dezvolta mai tarziu, poate recupera rapid lucrurile marunte.

Cand trebuie mers la doctor?

Dupa cum am mentionat la inceput, daca bebelusul are deja zece luni si nimic nu indica faptul ca in viitorul apropiat se va putea pune in pozitia de sezut, merita consultat un pediatru. Medicul va examina copilul si va intervieva parintii (cu siguranta va intreba daca micutul se taraste), fapt datorita caruia va sti daca este nevoie de trimitere la neurolog sau fizioterapeut. Exista, de asemenea, o mare probabilitate ca ni se va spune pur si simplu sa ii acordam bebelusului mai mult timp. Nu trebuie uitat faptul ca doar anumiti copii dobandesc abilitati noi in conformitate cu diagramele stiintifice.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Małgorzata Kwiatkowska, doctor in stiinte medicale, medic pediatru