Operatia cezariana - cum sa te pregatesti pentru ea?

Operatia cezariana - cum sa te pregatesti pentru ea?

Operatia cezariana planificata. Pregatirea incepe cu o serie de analize

Daca operatia cezariana este planificata de dinainte, atunci ai timp sa te pregatesti pentru ea in mod corespunzator. In primul rand, este indicat sa vorbesti cu medicul si sa obtii raspunsurile la toate intrebarile.

In ziua de dinaintea interventiei vei avea consultatia de anestezie. Medicul va vorbi cu tine despre anestezie, starea ta de sanatate, bolile suferite si cele actuale, medicamentele pe care le iei, precum si despre posibilitatea aparitiei complicatiilor postoperatorii. Acestea sunt detaliate in acordul pentru operatia cezariana, pe care vei fi rugata sa-l semnezi.

Cel mai probabil ti se vor efectua, de asemenea, analize de laborator, precum:

  • morfologie,
  • analiza de urina
  • ionograma,
  • APTT.

Bineinteles ca este indispensabila detinerea documentului cu grupa de sange, rezultatul HBS, GBS, HIV, la fel ca in cazul nasterii naturale. In momentul recoltarii de sange pentru analizele de laborator, moasa recolteaza, de asemenea, sange de rezerva pentru situatia in care va fi necesara o transfuzie cu scopul de a completa deficitul, ca urmare de ex. a unei pierderi mari de sange in timpul interventiei.

Te intrebi cum sa te pregatesti pentru cezariana? Chiar daca planifici sa nasti natural, este important sa te pregatesti pentru o intorsatura neasteptata a situatiei. De aceea este recomandat sa vorbesti cu medicul responsabil sau cu moasa despre care ar putea fi cauza luarii deciziei cu privire la operatia cezariana neplanificata. In cazuri de urgenta, medicul poate sa nu aiba timp pentru a explica intreaga procedura sau pentru a raspunde detaliat la intrebari.

Este important de stiut faptul ca dupa nasterea prin operatie cezariana, ai nevoie de mult timp pentru a te odihni si a te regenera. De aceea asigura-te ca vei avea ajutor si sprijin din partea persoanelor apropiate timp de cateva saptamani dupa nasterea copilului.

La ce te poti astepta si cum sa te pregatesti pentru cezariana

Daca stii de dinainte ca bebelusul tau se va naste prin operatie cezariana, atunci cel mai probabil stii data interventiei si nu vei naste mai devreme de termenul stabilit. Pregateste-te pentru operatia cezariana ca pentru nasterea naturala. Prezinta-te la spital cu lucrurile necesare pentru tine si copil, cu documentele si setul complet de rezultate ale analizelor. Cu toate ca fiecare operatie este diferita si fiecare caz necesita o abordare individuala, majoritatea cazurilor de operatie cezariana sunt asemanatoare si presupun pregatiri similare. Implica urmatorii pasi:

Inainte de internarea in spital

De regula, in ziua de dinaintea operatiei cezariene trebuie sa mergi la spital. Nu uita sa iei cu tine toate rezultatele analizelor si documentul cu grupa de sange confirmata. De asemenea, este necesar setul de articole pentru nou-nascut si viitoarea mama, precum si cateva sticle de apa minerala plata. Daca te programezi pentru interventie in aceeasi zi, nu uita ca trebuie sa fii pe stomacul gol.

Operatie cezariana pregatire

Iata ce are loc inainte de operatie. In ziua operatiei vei fi epilata. Cu siguranta in vezica urinara va fi introdus un cateter pentru ca aceasta sa se mentina goala pe perioada operatiei. De asemenea, ti se va pune o branula pentru ca in orice moment sa ti se poata administra lichide si medicamente pe cale intravenoasa. Inainte sa fi dusa in sala de operatie, primesti cel putin un litru de lichide si antibiotic. Majoritatea operatiilor cezariene se desfasoara cu rahianestezie care actioneaza doar in partea inferioara a corpului, permitandu-ti sa ramai treaza in timpul interventiei si constienta de ceea ce se intampla. In cazuri de urgenta, este nevoie uneori de anestezie generala, mai exact de narcoza. In cazul anesteziei generale, nu vei putea sa vezi, sa simti sau sa auzi nimic in timpul nasterii.

In timpul operatiei

Asadar ce este o cezariana? Medicul va plasa un paravan in jurul taliei, asadar nu vei putea vedea cum se desfasoara operatia cezariana. Cand anestezia incepe sa-si faca efectul, medicul va efectua o incizie prin peretele abdominal. De obicei aceasta este o linie orizontala in apropierea liniei parului pubian. Alternativ, medicul poate efectua o incizie verticala sub buric, chiar deasupra osului pubian.

Pe durata intregii operatii poti sa nu simti nimic, sa simti o apasare sau o senzatie de tragere, insa nu vei simti durere. Copilul va fi scos prin incizie. Medicul va curata nasul si cavitatea bucala a copilului, iar dupa aceea va taia cordonul ombilical. Placenta va fi scoasa din uter, iar inciziile vor fi inchise cu ajutorul cusaturilor. Daca a fost aplicata anestezia locala, vei fi in stare sa auzi si sa vezi copilul imediat dupa nastere. Nou-nascutul va fi preluat de doctor si de asistenta sau de moasa, care vor avea grija de bebelusul tau pana la momentul revenirii tale in salon. Dupa aceea, micutul iti va fi adus si asezat pe abdomen pentru contactul piele pe piele. Moasa va incerca totodata sa-l puna la piept.

Operatia cezariana neplanificata

In timpul unei operatii cezariene de urgenta, procedura arata asemanator. Difera doar prin cateva detalii. In principal este vorba de rapiditatea desfasurarii operatiei. Medicii trebuie sa se grabeasca, in special daca cel mic are probleme cu oxigenarea sau bataile inimii ii sunt perturbate.

Daca s-a recurs la operatie cezariana cu anestezie generala, vei dormi pe toata durata interventiei. Nu vei simti durere, nu vei vedea si nu vei auzi cum se naste copilul, iar totodata nu vei avea posibilitatea de a primi bebelusul imediat dupa nastere. Insa in momentul in care efectele anesteziei dispar, vei putea sa tii la piept si sa hranesti copilul.

Dupa operatie

Dupa operatia cezariana, cel mai probabil vei ramane in spital timp de cateva zile, de regula trei zile. Vei primi lichide prin perfuzie intravenoasa si analgezice care, bineinteles, nu-l afecteaza pe cel mic. Cand efectele anesteziei incep sa dispara, vei fi incurajata sa bei o cantitate mare de lichide si sa mergi. Acest lucru impiedica aparitia constipatiei si a trombozei venoase profunde. Medicul si moasa vor monitoriza rana postoperatorie pentru semne de infectie. Cateterul Foley va fi scos ziua urmatoare, cand deja vei fi in stare sa mergi la toaleta singura. Vei incepe sa alaptezi la san cat mai repede posibil. Iti vin in ajutor moasa sau asistenta neonatala.

Externarea

Dupa operatia cezariana, disconfortul si oboseala sunt simptome foarte comune. Pentru a accelera recuperarea, trebuie:

Sa te odihnesti ori de cate ori poti. Incearca sa tii la indemana tot ceea ce puteti avea nevoie tu si copilul tau. In primele cateva saptamani evita sa ridici ceva mai greu decat greutatea copilului. De asemenea, este indicat sa eviti ridicarea unei greutati din pozitia ghemuit.

Cauta sa alini durerea. Pentru a calma durerea in zona inciziei, medicul iti va propune sa iei analgezice, precum paracetamol.

Evita relatiile sexuale. Pentru a evita o infectie, evita relatiile sexuale timp de cel putin sase saptamani dupa operatie.

Evita sa conduci masina. Poti, de asemenea, sa iei in considerare faptul de a renunta sa conduci pana in momentul in care vei fi capabila sa folosesti usor franele si sa virezi fara a folosi analgezice. Acest lucru poate dura de la una la doua saptamani.

Cicatrice postoperatorie. Este important sa verifici zona inciziei pentru semne de infectie. Acorda atentie oricarui simptom pe care il experimentezi.

Contacteaza medicul in cazul in care:

  • incizia este rosie, umflata sau observi scurgeri de lichid din incizie,
  • ai febra,
  • ai sangerari abundente,
  • simti o durere din ce in ce mai mare

Daca apar schimbari puternice ale starii de spirit, lipsa poftei de mancare, oboseala coplesitoare sau lipsa bucuriei de a trai, te poti confrunta cu depresie postnatala. Neaparat contacteaza medicul in cazul in care crezi ca treci prin asta. Vorbeste despre acest lucru cu persoanele apropiate, in special daca simptomele nu dispar, ai probleme in a ingriji copilul, in a indeplini sarcinile de zi cu zi sau, in cel mai rau caz, te gandesti sa-ti faci rau tie sau copilului.

Indiferent daca se intampla ceva ingrijorator sau nu, contacteaza medicul dupa 6 saptamani de la nastere pentru a primi o evaluare complexa. In timpul consultatiei, medicul va verifica starea ta de sanatate, va discuta cu tine despre contraceptie si planurile referitoare la posibilele sarcini ulterioare. Va analiza, de asemenea, informatiile cu privire la ingrijirea bebelusului si va vorbi despre problemele tale legate de functionarea generala.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta