Magneziul in sarcina. Este necesara suplimentarea?

Magneziul in sarcina. Este necesara suplimentarea?

Inca de la prima consultatie, multi ginecologi le recomanda viitoarelor mame sa ia magneziu in sarcina. Vom explica in cele ce urmeaza de ce este necesar sa se ia magneziu in timpul sarcinii si care sunt beneficiile pentru tine si copilul tau.

Pentru a-ti ajuta corpul sa faca fata tuturor schimbarilor care survin in timpul sarcinii, este important sa-i furnizezi magneziu. Iar acest lucru trebuie facut inca din primele zile de viata ale fatului, deoarece organismul nu numai ca are o nevoie mai mare de acest element, dar totodata elimina mai mult din el prin urina. Asadar daca suferi de deficit de magneziu, ginecologul tau iti poate prescrie cantitati suplimentare in timpul sarcinii.

Cum recunosti deficitul de magneziu?

Esti foarte obosita si epuizata? Ai carcei in zona picioarelor? Suferi de constipatie? Acestea pot fi semne ca organismul nu primeste cantitatea suficienta de magneziu.

Insuficienta acestui element in organism poate duce la probleme de concentrare, pierderi de memorie, dureri de cap, palpitatii, dureri musculare, aritmie si insomnie, iar uneori greata si varsaturi.

In continuare te intrebi daca este necesar sa se ia magneziu in timpul sarcinii? Deficitul de magneziu usor si de scurta durata in timpul sarcinii nu ar trebui sa fie ingrijorator si poate fi echilibrat eficient printr-o alimentatie proportionata corespunzator. Insa daca ginecologul tau pe baza analizei de sange determina ca nivelul de magneziu este prea mic, cel mai probabil iti va recomanda folosirea unui supliment mineral. In caz contrar:

  • sarcina se poate incheia cu o nastere prematura,
  • creste riscul de avort spontan, sangerare,
  • creste riscul aparitiei eclampsiei,
  • exista riscul sa se inrautateasca starea de spirit, sa apara oboseala, senzatia de slabiciune si chiar hipertensiune arteriala
  • pot fi perturbate procesele de osificare la fat,
  • copilul poate avea o greutate mica la nastere.

De aceea este foarte important ca in organismul femeii insarcinate, cantitatea de magneziu sa fie mentinuta la un nivel optim. De asemenea, trebuie constientizat faptul ca deficitul acestui element in cazul copilului va fi completat in detrimentul rezervei de magneziu a mamei.

Ce produse alimentare sunt deosebit de bogate in magneziu?

Ca alimente bogate in magneziu se pot enumera produsele din cereale integrale, leguminoasele, legumele cu frunze verzi, fructele de padure, avocado, fructele uscate si pestele.

Printre produsele care contin mult magneziu se numara:

  • semintele de dovleac,
  • semintele de floarea soarelui,
  • taratele de grau,
  • painea integrala de grau,
  • nucile caju,
  • arahidele,
  • ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao,
  • bananele,
  • zmeura,
  • broccoli,
  • fasolea si mazarea.

Cel mai bine este ca aceste produse sa fie de o calitate cat mai inalta posibil. De asemenea, este important ca in timpul sarcinii sa eviti sa consumi zahar in cantitate prea mare, alimente rafinate si procesate, grasimi saturate si cofeina, care pot perturba absorbtia magneziului sau il pot elimina din organism.

Totodata, magneziul se gaseste in anumite tipuri de apa minerala. De aceea este indicat sa te uiti cu atentie pe eticheta lor. Apa este bogata in magneziu atunci cand unui litru ii corespund 50 mg de magneziu sau mai mult.

La fel de importanta este expunerea la lumina soarelui – in acest mod este produsa vitamina D care sporeste absorbtia magneziului.

Ce trebuie avut in vedere atunci cand iei magneziu?

Daca in afara de magneziu, doctorul ti-a prescris si alte preparate minerale, precum fier sau calciu, nu le lua in acelasi timp. Fa o pauza de cel putin 2 ore intre cele doua preparate. In caz contrar, organismul nu va fi in stare sa absoarba ingredientele active. Daca in plus ti s-a prescris hormon tiroidian, cel mai bine este sa iei tabletele cu pauze mai lungi pentru ca ingredientele sa nu interactioneze intre ele. De aceea, ia un medicament dimineata, iar pe celalalt seara.

Este sigur magneziul in timpul sarcinii? Se recomanda sa combini magneziul cu vitamina B6 care faciliteaza absorbtia acestuia si impiedica aparitia greturilor. In plus, doar de tine depinde daca preferi sa iei magneziu dimineata sau seara. Doar daca suferi de carcei la picioare in timpul noptii, se recomanda sa iei inainte de a merge la culcare, deoarece in primele ore ale diminetii nivelul de magneziu scade.

Care este doza optima de magneziu pentru femeile insarcinate?

Afla cum se poate lua magneziu in timpul sarcinii. Se presupune ca femeile insarcinate trebuie sa ia zilnic aprox. 320-350 miligrame de magneziu. Unii doctori recomanda, de asemenea, o doza mai mare – aprox. 400 miligrame in special in etapele mai avansate ale sarcinii. Cel mai bine este ca nevoia de magneziu in sarcina sa fie acoperita de alimentatia sanatoasa si bine proportionata. In cazul in care analizele indica insa faptul ca viitoarea mama nu-si furnizeaza toti nutrientii esentiali impreuna cu mancarea, este indicata introducerea suplimentelor.

Care magneziu este potrivit pentru femeile insarcinate?

In momentul alegerii suplimentului, se recomanda sa te sfatuiesti cu medicul sau cu farmacistul. Cel mai probabil iti vor sugera sa iei magneziu sub forma de medicament, nu ca supliment. De asemenea, este important de stiut ca un astfel de preparat trebuie sa contina compusi foarte absorbabili. Daca in compozitia lui se afla cloruri, oxizi sau carbonati, acest lucru inseamna ca magneziul dintr-un astfel de supliment va fi slab absorbit.

Magneziul in sarcina: care sunt simptomele supradozajului?

Se ajunge foarte rar in situatia de supradozaj cu magneziu. Surplusurile apar de cele mai multe ori la femeile ai caror rinichi nu functioneaza corespunzator – organul defect nu este capabil sa le elimine. In alte cazuri, excesul de magneziu poate provoca cel mult diaree, avand in vedere rolul sau de a sustine digestia.

Magneziu pentru femeile care planuiesc sa ramana insarcinate

Magneziul este recomandat nu numai in timpul sarcinii, ci si in perioada de planificare a acesteia. Daca iti doresti sa ramai insarcinata, este indicat sa verifici nivelul de magneziu din sange. Atunci cand acesta este prea scazut, probabilitatea de a concepe un copil este mai mica din cauza posibilelor contractii ale trompelor uterine. Insa doctorul este cel care trebuie sa decida daca suplimentarea este necesara.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Zuzanna Kłos, medic nutritionist pentru copii