Te intrebi daca este permis sa inoti in timpul sarcinii? Inotul este un sport care nu provoaca accidente, dezvolta toti muschii in mod uniform si nu pune presiune asupra articulatiilor. De aceea, inotul in timpul sarcinii este o activitate fizica ideala pentru viitoarele mame. Cu toate acestea, daca te decizi sa mergi la bazin in timpul sarcinii, atunci este important sa cunosti de dinainte stilurile si exercitiile permise, precum si orice obstacol care ar trebui sa te descurajeze de la aceasta idee.
Inotul in timpul sarcinii - de ce merita? Beneficiile inotului in timpul sarcinii
Inotul in timpul sarcinii are multe avantaje. Descopera 10 dintre cele mai importante beneficii ale inotului pentru femeile gravide:
- imbunatatirea circulatiei sangelui,
- oxigenarea organismului,
- intarirea muschilor (inclusiv a muschilor abdominali si pelvieni; exista studii ce dovedesc faptul ca femeile care inoata in mod regulat au o nastere naturala putin mai rapida si mai eficienta),
- arderea caloriilor inutile (de exemplu, previne cresterea excesiva in greutate, ceea ce reduce riscul multor complicatii ale sarcinii, precum diabetul gestational, hipertensiunea arteriala sau chiar nasterea prin cezariana),
- imbunatatirea calitatii somnului,
- imbunatatirea starii de spirit (atunci cand faci miscare, se elibereaza endorfinele),
- ameliorarea durerilor de spate (inotul reduce durerile de spate si de gat),
- tratament excelent pentru sciatica, ce apare uneori la femeile insarcinate,
- tonifierea pielii (ceea ce reduce riscul aparitiei vergeturilor),
- reducerea greturilor de dimineata.
Totusi, este important de retinut ca nu toate viitoarele mame pot sa inoate. Nu este indicat sa inoti daca esti expusa riscului de avort spontan sau de nastere prematura. Evita inotul daca esti predispusa la infectii intime sau daca ai o infectie netratata, hipertensiune gestationala, nefrita sau anemie.
Chiar si atunci cand sarcina decurge bine, este contraindicat:
- Sa mergi la jacuzzi.Relaxarea in apa calda cu bule de masaj este cu siguranta placuta, dar poate fi periculoasa. In apa cu temperatura atat de ridicata se pot dezvolta bacterii care, daca patrund in tractul reproducator al femeii insarcinate, pot reprezenta un risc pentru fatul in curs de dezvoltare.
- Sa mergi la sauna.Aceasta activitate este absolut interzisa in primul si al treilea trimestru, deoarece supraincalzirea organismului poate provoca avort spontan sau nastere prematura. Medicii permit in mod exceptional mersul la sauna in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, dar numai in cazul femeilor care au facut acest lucru in mod regulat inainte de sarcina. De asemenea, este necesara reducerea timpului de utilizare si a numarului de sesiuni.
- Sa mergi la bazin cu apa rece si temperatura ambientala scazuta. Acest lucru creste riscul de infectii si raceli.
- Sa mergi la o piscina in care apa este prea puternic clorinata.Pentru siguranta, alege apa ozonata. Cercetarile demonstreaza faptul ca prezenta clorului in apa din piscine poate avea efecte negative asupra sanatatii. Acesta usuca si irita pielea, distrugand flora bacteriana benefica. Bineinteles, nu trebuie sa te panichezi. Beneficiile inotului depasesc posibilele pericole legate de clorul din apa.
- Sa inoti la nivel competitiv. In timpul sarcinii, renunta la inotul sportiv. Evita stilurile de inot care sunt prea solicitante.
- Sa te scufunzi si sa-ti tii respiratia.Copilul are nevoie de oxigen, de aceea asigura-te ca respiratia ta este regulata atunci cand inoti.
- Sa folosesti tampoane pentru a evita infectiile intime.Mai bine foloseste preparate cu bacterii lactice.
- Sa te dai pe tobogan. In timpul acestei activitati, este usor sa te ranesti.
Inotul in timpul sarcinii - de ce merita? Cum incepi sa inoti in timpul sarcinii?
- A. Alege bazinul potrivit
Poate ti se pare greu de crezut, dar corpul se incalzeste in apa, iar o femeie insarcinata trebuie sa evite supraincalzirea. Asadar, asigura-te ca temperatura apei in care inoti nu depaseste 32 de grade Celsius. Daca nu poti gasi o astfel de informatie, intreaba un membru al personalului.
- B. Gaseste timpul potrivit pentru orele de inot
Daca este posibil, se recomanda sa mergi la bazin dimineata, cand apa este bine filtrata dupa noapte. Dupa-amiaza si seara se produce mai multa poluare. De asemenea, la bazin sunt, de obicei, mai putini oameni dimineata.
- C. Alege stilul potrivit
In general, femeilor insarcinate li se recomanda sa inoate pe spate si in stil clasic. In cazul acestuia din urma, insa, este important sa nu uiti de ochelarii de inot, pentru a putea inota cu capul scufundat in apa. Acest lucru iti va permite sa nu-ti indoi excesiv spatele.
Intotdeauna intra in apa in mod normal. Schimbarea brusca a presiunii generata de saltul in apa este foarte daunatoare pentru copil. Daca esti o inotatoare sau o sportiva cu experienta, atunci incearca sa inoti timp de 30 de minute, de patru ori pe saptamana (sau chiar in fiecare zi). Daca nu te atrage sau daca nu ai mai inotat pana acum, incepe incet, timp de 15 minute si mareste treptat durata activitatii.
- D. Fii atenta!
Pentru a evita infectiile intime, ia masuri de precautie: nu te aseza pe marginea bazinului sau pe bancile din vestiar (pune-ti mai intai prosopul si ai grija sa nu-l folosesti dupa aceea) si nu te aseza niciodata pe scaunul toaletei.
De asemenea, ai grija la suprafetele alunecoase. Burta in crestere treptata iti schimba centrul de greutate si este extrem de usor sa aluneci si sa cazi.
Exercitii pentru viitoarea mama
Daca nu ai inotat in mod regulat sau deloc, alege un curs de aerobic in apa pentru femeile insarcinate. Acesta corespunde nevoilor viitoarelor mame. Daca inoti, nu uita sa mentii un ritm relaxat. Te intrebi cum sa faci acest lucru? Incearca sa inoti cu capul deasupra apei si verifica daca poti vorbi fara sa-ti pierzi respiratia. Acest lucru este important, deoarece dificultatile de respiratie inseamna lipsa de oxigen pentru copil. Totodata, nu uita sa iei mereu cu tine o sticla de apa si sa bei in mod regulat cantitati mici in timpul pauzelor de inot. Daca acest lucru nu este posibil, atunci bea putin inainte de a intra in apa si imediat dupa ce termini activitatea.
Inotul poate parea un pic plictisitor si monoton dupa un timp, de aceea iti recomandam sa faci exercitii care sa te ajute sa diversifici timpul petrecut in apa. Descopera mai jos cateva exemple:
- Schimbarea stilului. Inoata alternativ o lungime de bazin in stil clasic (broasca) si urmatoarea pe spate.
- Inot pe spate dublu: inoata pe spate, dar in loc sa faci miscari alternative ale bratelor, fa cate doua miscari cu fiecare brat.
- O data repede, o data incet: schimba ritmul, de exemplu, inoata o lungime de bazin intr-un ritm mai rapid si apoi intoarce-te foarte incet.
- Semi-broasca (foloseste o placa de inot). Inoata o lungime de bazin facand doar miscari cu picioarele. In cazul celei de-a doua lungimi, inoata normal.
Acum stii daca merita sa mergi la bazin in timpul sarcinii. Indiferent de nivelul de conditie fizica, inotul reprezinta un efort. De aceea, monitorizeaza-ti starea de spirit. Daca, in timp ce inoti, simti o durere puternica, dificultati de respiratie, incepi sa pierzi cunostinta, ai sangerari vaginale, ameteli, crampe, nu simti miscari fetale sau esti ingrijorata de orice altceva legat de corpul tau, atunci opreste imediat antrenamentul si contacteaza medicul.
Este important de retinut ca inotul in timpul sarcinii nu este momentul potrivit de a-ti imbunatati conditia fizica sau de a face exercitii pentru a slabi. Inotul, mai presus de toate, are rolul de a ameliora durerile si de a-ti aduce placere. Asadar, daca nu te simti in stare sa faci exercitii fizice, nu trebuie sa-ti para rau sau sa ai remuscari. Pur si simplu pluteste calm pe apa. Simplul fapt de a sta in apa in acest fel va ofera tie si copilului tau multe beneficii.
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta