Nasterea: Ce inseamna lipsa de progres la nastere

nasterea

Stresul cauzat de nasterea care se apropie este un lucru complet natural. Fiecare femeie si-ar dori ca intregul proces sa decurga cat mai repede, sa fie cat mai putin dureros si fara complicatii. Insa trebuie amintit faptul ca durata nasterii depinde de mai multi factori. Cel mai important este predispozitia colului uterin de a se dilata, care depinde de activitatea contractila a uterului. Daca in ciuda incercarilor, dilatarea colului uterin nu progreseaza suficient de repede, insemnand mai putin de jumatate de centimetru pe ora, iar la aceasta se alatura si alti factori precum coborarea prea lenta a capului sau oprirea acestuia la o anumita inaltime, poate fi vorba despre lipsa de progres la nastere. Printre altele, din acest motiv doctorii iau decizia de a face operatie cezariana.
Ce inseamna cand nasterea nu progreseaza si cum decurge aceasta? In cele ce urmeaza iti prezentam cele patru faze ale nasterii:

Nasterea naturala presupune 4 perioade care difera intre ele prin durata si desfasurare:

  • Prima incepe cu aparitia contractiilor regulate la fiecare 5-10 minute, cu tendinta de a se intensifica si de a scurta pauzele intre ele pana la o dilatare completa.
  • Cea de-a doua are loc de la dilatarea completa pana la extractia bebelusului.
  • Cea de-a treia se desfasoara de la extractia bebelusului pana la expulzia placentei.
  • Cea de-a patra cuprinde doua ora de observatie atenta a contractiei uterine si a sangerarii dupa nasterea copilului.
  • Cea mai importanta parte a acestui proces o reprezinta cea de-a doua etapa a nasterii, deoarece acela este momentul in care micutul vine pe lume. Viitoarea mama simte atunci contractii puternice in timpul carora este important sa asculte indicatiile moasei. Aceasta gestioneaza in mod competent perioada de travaliu astfel incat copilul sa poata sa treaca in siguranta prin canalul de nastere. Insa, inainte ca acest lucru sa se intample, trebuie sa aiba loc o dilatare completa (prin conventie 10 cm), contractii adecvate, iar capul copilului trebuie sa fie vizibil la dimensiunea corespunzatoare.

    Durata nasterii in a doua faza

    Se presupune ca a doua faza a nasterii ar trebui sa dureze in jur de doua ore la femeile care nasc prima oara si jumatate de ora in cazul femeilor care au mai nascut inainte. Insa trebuie pastrata precautia in aplicarea acestor „indicatii”. Nasterea este un proces individual, in special in ceea ce priveste durata lui si ritmul de trecere la fazele urmatoare. Abaterile de la norma nu trebuie sa fie neaparat patologice si nu sunt un indiciu al accelerarii artificiale a travaliului sau al efectuarii unei operatii cezariane. Faptul ca nasterea dureaza mai mult nu este nimic anormal atata timp cat starea mamei si a copilului sunt bune. Daca nu apar complicatii si nu se intampla nimic rau, desfasurarea lenta a nasterii nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

    Candva durata nasterii era evaluata pe baza asa-numitei „diagrame a lui Friedman”, conform careia dilatarea medie ar trebui sa fie de 1 cm pe ora. In prezent se estimeaza ca in cazul nasterilor normale, dilatarea se poate mari doar cu 0,3-0,5 cm pe ora si nu reprezinta o patologie. Nu este o nastere lenta, ci una normala. Lipsa de progres la nastere este considerata faza a doua a nasterii ce dureaza mai mult de 2 ore la femeile care nasc pentru prima data si mai mult de o ora la femeile care au mai nascut inainte. In situatia aplicarii anesteziei epidurale, durata normala a nasterii in ambele cazuri se prelungeste cu o ora. Despre lipsa de progres la nastere sau oprirea nasterii se vorbeste in prezent abia atunci cand, in afara de ritmul lent al nasterii, nu se poate observa deplasarea copilului in jos pe canalul de nastere.

    Cum au aparut normele privind ritmul nasterii?

    Te intrebi daca este periculoasa lipsa de progres la nastere? Inainte sa incepi sa te nelinistesti, este indicat sa vezi cum au fost stabilite normele descrise mai devreme. In anul 1955 dr. Friedman de la Universitatea din Columbia a observat timpul mediu necesar femeii pentru a ajunge la dilatarea completa. Pe baza acestor observatii a realizat o diagrama, denumita in prezent „curba lui Friedman”.

    In timpul cercetarilor sale, doctorul Friedman a observat faptul ca timpul mediu de a ajunge la o dilatare de 4 cm pentru femeia care naste prima data este de 8,6 ore. Durata medie de impingere a fost de o ora. Dr. Friedman a remarcat faptul ca atunci cand dilatarea ajunge la 4 cm, nasterea se accelereaza. Astfel dilatarea atinge un progres de 3 cm pe ora, iar totodata ritmul nasterii incetineste intre 9 si 10 cm.

    Lipsa de progres la nastere astazi

    Din anul 1955 pana in prezent s-au schimbat multe, motiv pentru care cercetatorii contemporani tot mai des atrag atentia asupra faptului ca diagrama lui Friedman nu mai poate fi folosita in continuare. Cu alte cuvinte, personalul medical nu ar trebui sa foloseasca aceasta diagrama pentru a monitoriza si a-i impune viitoarei mame timpul in care ar trebui sa nasca. Astazi femeile sunt mai delicate si mai putin rabdatoare. In ciuda numeroaselor facilitati, a echipamentelor ajutatoare, a miscarii care accelereaza semnificativ livrarea bebelusului, viitoarele mame se asteapta sa nasca repede. Frica inainte de nastere si durerea care o insoteste sunt motivele pentru care insista sa aiba operatie cezariana. Ca urmare a faptului ca diagrama lui Friedman nu este actualizata, in cazul multor femei este diagnosticata prea repede lipsa de progres la nastere, iar din cauza acestui lucru se recurge la o interventie medicala ce nu este necesara. Travaliul prelungit este unul dintre cele mai frecvente cauze ale operatiei cezariene de urgenta, care ar trebui insa evitata atata timp cat mama si copilul sunt in stare buna.

    Travaliul prelungit

    Ritmul nasterii este, dupa cum am mentionat anterior, in mare masura o chestiune individuala, insa exista anumiti factori care pot afecta negativ travaliul.

    Pot prelungi travaliul:

  • anestezia epidurala; aceasta poate prelungi atat faza de dilatare a colului uterin, cat si faza de impingere
  • sedarea (administrarea de sedative)
  • supraponderabilitatea semnificativa sau chiar obezitatea mamei.
  • varsta inaintata a mamei
  • inducerea travaliului
  • prima nastere
  • pozitia orizontala, culcat in pat
  • ruperea prematura a apei
  • nasterea unui copil mare
  • complicatiile in sarcina: diabetul gestational, cantitatea mare sau mica de lichid amniotic, tratamentul pentru infertilitate
  • hidratarea insuficienta (mama bea prea putina apa in timpul nasterii sau doza de perfuzie de hidratare este prea mica)
  • sarcina multipla
  • copilul este in prezentatie pelviana sau occipitala posterioara
  • experienta emotionala dificila: a fi victima unei agresiuni sexuale sau experienta mortii copilului la scurt timp dupa nasterea anterioara
  • Multi dintre acesti factori apar astazi mai des decat in trecut. Copiii se nasc din ce in ce mai mari. Acest lucru are legatura cu imbunatatirea conditiilor de viata, inclusiv cu suplimentarea de vitamine. Tot mai des, cuplurile urmeaza un tratament de infertilitate, ceea ce are ca rezultat sarcinile multiple. In plus, femeile se decid mai tarziu sa aiba primul copil. Stilul de viata sedentar, nesanatos are un impact asupra conditiei musculare. De asemenea, este deseori o cauza a excesului de greutate. Toate acestea nu favorizeaza nasterea rapida.

    Consecintele nasterii prelungite

    Multe femei se ingrijoreaza cu privire la ce se intampla atunci cand nasterea se prelungeste peste masura. In timpul cercetarilor nu a fost observat niciun efect al duratei nasterii asupra mortalitatii nou-nascutilor, cu toate ca acesti bebelusi pot avea un scor Apgar mai mic in minutul cinci dupa nastere. Bebelusii nascuti in urma unui travaliu care a durat mai mult de 30 de ore ajung mai des la sectia de terapie intensiva. La randul lor, mamele la care a fost diagnosticata lipsa de progres la nastere erau mai expuse anemiei dupa nastere, fiind necesara transfuzia de sange, iar in acelasi timp aveau mai multe sanse de a suferi de infectii uterine.

    Cum se poate grabi nasterea?

    Acum ca stii care este riscul unei nasteri prelungite, probabil te intrebi ce favorizeaza un travaliu mai rapid?

    Travaliul poate fi scurtat prin:

  • administrarea de oxitocina
  • experienta anterioara a nasterii (cu alte cuvinte: nu este primul copil pe care il aduci pe lume)
  • pozitia verticala in timpul nasterii si impingerii (pentru a folosi forta gravitationala)
  • punctia vezicii fetale (insa acest factor nu grabeste procesul in fiecare caz)
  • Doctorii subliniaza, de asemenea, faptul ca cel mai bun mod de a grabi nasterea si de a reduce riscul de complicatii perinatale este lipsa stresului inutil. Femeia ar trebui sa se relaxeze si sa lase natura sa-si urmeze cursul. Stresul si nivelul ridicat de adrenalina care il insoteste inhiba secretia de oxitocina - hormonul necesar in timpul nasterii. Din fericire, tensiunea si frica pot fi atenuate eficient, insa nu neaparat cu ajutorul medicamentelor. In schimb, de ajutor este prezenta unei persoane apropiate la nastere, obisnuirea de dinainte cu locul in care va veni pe lume copilasul si discutia cu moasa si cu doctorul, care vor avea grija de viitoarea mama. Totodata, este indicat sa ai in vedere muzica linistitoare si masajul. De asemenea, este utila imersiunea in apa in timpul primei perioade a nasterii. Aceasta relaxeaza, calmeaza durerea si are un efect benefic asupra colului uterin. Se poate folosi si entonoxul (gazul iliariant), o minge, etc. Datorita tuturor acestor solutii, nasterea va fi mai putin stresanta, mai putin dureroasa si cu siguranta mai scurta. Nu uita, insa, ca trebuie sa ai grija din timp de unele dintre aceste elemente.

    Articol pregatit de: Anna Dobiecka

    Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta