Sarcina este o perioada speciala pentru orice femeie, dar este important sa tii cont si de faptul ca organismul, care se schimba cu fiecare saptamana, poate functiona usor diferit, mai ales in conditii meteorologice extreme. Deosebit de dificile pentru viitoarele mame sunt zilele calduroase, in care durerile cauzate de sarcina devin si mai puternice. Te intrebi cum sa rezisti caniculei in timpul sarcinii?
Vara si temperaturile ridicate care o insotesc sunt foarte problematice pentru femeile insarcinate, mai ales daca sarcina este in stadiu avansat. Bineinteles, canicula in timpul sarcinii nu inseamna ca expunerea la soare trebuie sa fie complet interzisa, pentru ca aceasta are un efect foarte pozitiv asupra femeii insarcinate: este o sursa de vitamina D, care protejeaza impotriva aparitiei rahitismului la copii, imbunatateste aspectul pielii cu acnee si are un impact pozitiv asupra starii de spirit a femeii. Cu toate acestea, expunerea excesiva la soare poate fi periculoasa: in ultimele etape ale sarcinii, cresterea tensiunii arteriale din cauza caldurii poate provoca o desprindere lenta a placentei - dar, desigur, acestea sunt exemple extreme. Insa, anumite neplaceri legate de sarcina, cum ar fi umflaturile sau oboseala, pot sa se intensifice. Asadar, te intrebi cum sa rezisti caniculei in timpul sarcinii? Ce pot face femeile insarcinate pentru a se simti mai bine si a nu se teme de consecintele expunerii la soare? Iata cateva sfaturi:
1. Cum sa rezisti la canicula in timpul sarcinii - limiteaza expunerea la soare
Aceasta este prima regula de baza pe care trebuie sa o respecte femeile insarcinate. Plimbarea intr-o zi insorita nu reprezinta un risc, dar expunerea constanta la soare sau chiar bronzarea pot avea consecinte negative atat pentru viitoarea mama, cat si pentru cel mic. In acest timp, viitoarea mamica trebuie sa tina cont de faptul ca pielea ei, sub influenta hormonilor, este mai predispusa la hiperpigmentare care poate aparea atat pe fata, cat si in alte parti ale corpului si nu dispare intotdeauna dupa sarcina. De asemenea, soarele provoaca uscarea pielii, ceea ce la randul sau provoaca vergeturi. De aceea, recomandarea de baza in timpul verii pentru femeile insarcinate este evitarea bronzarii si protejarea pielii de lumina soarelui. Nu exista contraindicatii pentru folosirea cremelor de protectie solara de catre femeile insarcinate, dar este indicat sa se aleaga cele dedicate pielii sensibile si alergice, deoarece sunt mai delicate si nu irita epiderma.
Cu toate acestea, bronzarea este daunatoare in primul rand pentru copil, mai ales deoarece poate duce la deshidratare, lucru pe care femeile insarcinate ar trebui sa-l evite in mod special. Femeia insarcinata nu trebuie sa uite ca atunci cand se supraincalzeste, copilului i se intampla acelasi lucru. Cresterea excesiva a temperaturii poate duce la supraincalzirea apelor fetale, ceea ce poate avea consecinte grave. Supraexpunerea la soare poate determina contractii uterine, care, mai ales in primele etape ale sarcinii, pot provoca un avort spontan. Prin urmare, viitoarele mame ar trebui sa-si planifice plimbarile in timpul orelor de dimineata sau seara, cand soarele nu mai este atat de puternic. Daca plimbarea are loc atunci cand este foarte cald, iti recomandam sa alegi zone umbrite.
2. Asigura-te ca ramai hidratata si racoreste-te
In timpul sarcinii, hidratarea adecvata este obligatorie. In special vara, trebuie sa te asiguri ca bei in jur de trei litri de apa si alte bauturi pe zi. Te intrebi de ce? Temperaturile ridicate provoaca o pierdere semnificativa de lichide, atunci este normal sa transpiri mai mult, iar prin transpiratie pierzi sodiu, care poate fi o cauza directa a ametelii sau a pierderii cunostintei. Consumarea regulata a apei va potoli setea si va avea un impact pozitiv asupra starii tale de spirit.
Pentru femeile insarcinate, apa necarbogazoasa cu mineralizare medie este cea mai sanatoasa. De asemenea, o idee buna este sa ai la tine apa cosmetica sau servetele umede, care cu siguranta iti vor aduce o senzatie de usurare in zilele calduroase. Apa este excelenta nu numai pentru a o bea, ci si pentru a te racori. Un dus de vara in zilele calduroase ofera o senzatie de usurare imensa, pe langa faptul ca ajuta la reducerea umflaturilor. Apa racoreste, revigoreaza, relaxeaza si imbunatateste starea organismului. Este indicat ca femeile insarcinate sa foloseasca piscina, respectand, desigur, regulile de siguranta si igiena.
3. Sarcina pe timp de vara cum sa faci fata - incearca baile de vara pentru umflaturi
In zilele calduroase, umflarea mainilor si a picioarelor in cazul femeii insarcinate este o problema destul de frecventa. Aceasta este cauzata de tulburari circulatorii provocate de presiunea uterului asupra venelor. Femeile insarcinate trebuie sa evite sa poarte sosete compresive. Cu toate acestea, incaltamintea confortabila, usoara si respirabila poate fi de ajutor.
Atunci cand te lupti cu umflaturile, compresele reci si baile caldute sau baile in apa sarata iti vin in ajutor. De asemenea, tinerea picioarelor in sus se poate dovedi relaxanta, ceea ce imbunatateste circulatia si reduce umflaturile. In plus, poti incerca sa folosesti un gel cremos cu extract de castan de cal. Umflaturile pot fi prevenite prin asigurarea unui regim alimentar potrivit si echilibrat, in care sarea este redusa la minimum, si prin consumul mare de apa. Iti recomandam sa inlocuiesti sarea clasica cu cea dietetica cu potasiu care absoarbe apa si reduce umflaturile.
4. Evita locurile cu aer conditionat
In continuare te intrebi cum sa rezisti caniculei in timpul sarcinii? Evitarea razelor soarelui ajuta, dar atunci cand temperatura de afara ramane ridicata tot timpul, vei continua sa transpiri. Dat fiind faptul ca organismul femeii insarcinate produce in plus mai multa caldura, transpiratia poate fi si mai problematica pentru ea.
Purtarea hainelor si a lenjeriei intime din bumbac respirabil poate fi de ajutor in ceea ce priveste reducerea transpiratiei. Cu toate acestea, nu iti recomandam sa stai in locuri cu aer conditionat. Prea mult aer conditionat poate provoca inflamarea tractului respirator superior, lucru pe care orice femeie insarcinata ar prefera sa-l evite.
5. Alege produsele cosmetice cu atentie
Temperatura ridicata de afara isi poate face simtita prezenta, provocand, de asemenea, iritatii ale pielii. Produsele cosmetice alese necorespunzator in contact cu razele soarelui pot ingreuna in mod inutil pielea si pot provoca pete pe fata sau inflamatii neplacute. Viitoarea mama trebuie sa stie ca elementul esential al ingrijirii faciale de vara este, in primul rand, hidratarea si protectia.
Compozitia produselor cosmetice este extrem de importanta. Femeile insarcinate nu trebuie sa le foloseasca pe cele care contin vitamina C si retinol. Cu toate acestea, nu este necesar sa renunti la machiaj. Insa este important ca acesta sa fie usor si sa nu provoace o senzatie de greutate pe fata. De asemenea, nu uita ca folosirea cremei de protectie solara ajuta la relaxarea pielii si la reducerea stralucirii cauzate de transpiratia excesiva.
Nu uita nici de faptul ca si parul trebuie protejat de soare. Pentru acest scop, iti recomandam sa alegi un sampon si un balsam cu filtru UV. De asemenea, nu este indicat ca parul sa fie expus prea mult timp la lumina directa a soarelui. Cel mai bine este sa-l ascunzi sub o palarie sau o bandana si sa-l legi in cazul unui vant mai puternic.
Articol pregatit de: Natalia Olszewska
Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta