Cum decurge sarcina gemelara?

Cum decurge sarcina gemelara?

Sarcina gemelara apare foarte rar. Se estimeaza ca gemenii se nasc o data la 80 de nasteri. Si cu toate ca vestea nasterii nu a unui, ci a doi copii este o mare fericire pentru parinti, trebuie retinut faptul ca fiecare sarcina multipla este o sarcina cu risc ridicat. Femeia care poarta doi bebelusi sub inima are nevoie de ingrijire speciala. Iata ce trebuie avut in vedere atunci cand descoperi ca ai gemeni. Sarcina gemelara – ce trebuie retinut?

Exista doua tipuri de baza de sarcina gemelara. Astfel, se disting:

Gemenii fraternali

Gemenii fraternali se nasc in urma fecundarii a doua ovule care au fost produse simultan de ovare. Fiecare dintre gemeni are propriul sac amniotic si propria placenta (corion). Avand in vedere faptul ca materialul lor genetic este diferit, nu trebuie sa fie de acelasi sex sau sa semene foarte mult intre ei, insa sunt asemanatori ca oricare alti doi frati. Se poate intampla ca astfel de gemeni sa aiba tati diferiti. Pe de alta parte, termenul de „gemeni dizigoti” este folosit pentru a sublinia faptul ca nu sunt copii cu material genetic identic.

Gemenii identici

Gemenii identici se nasc ca urmare a divizarii unui ovul fertilizat de catre un spermatozoid. Nu se stie de ce se intampla astfel. Gemenii identici au material genetic identic, prin urmare arata la fel, au intotdeauna acelasi sex si, de cele mai multe ori, impart aceeasi placenta in perioada dezvoltarii embrionare. In functie de ziua de sarcina in care celula s-a divizat, sarcina gemelara monozigota poate fi impartita in:

  • dicorionica, biamniotica (diviziune in ziua 1-3; reprezinta aproximativ 30% din sarcinile gemelare identice),
  • monocoriala, biamniotica (diviziune in ziua 4-8; reprezinta 68% din sarcinile gemelare identice),
  • monocoriala, monoamniotica (diviziune in ziua 8-13; reprezinta 2% din sarcinile gemelare identice),

In cazul in care diviziunea celulara are loc prea tarziu, insemnand dupa a 15-a zi de sarcina, exista sanse mari ca aceasta sa fie incompleta si sa aiba ca rezultat gemeni siamezi, „uniti“.

Fiecare dintre tipurile de sarcini gemelare enumerate este gestionata diferit. O ingrijire speciala necesita pacientele cu sarcini monocoriale.

Cum se poate depista sarcina gemelara? Care sunt simptomele sarcinii gemelare?

Este foarte greu de determinat pe baza primelor simptome prezenta sarcinii gemelare, deoarece simptomele acesteia coincid cu cele ale unei sarcini singulare. Doar ecografia permite determinarea acestui fapt cu precizie. Uneori, diagnosticul se stabileste, de asemenea, in timpul unei ecografii Doppler. Un medic sau o moasa cu experienta poate detecta faptul ca bate nu numai o singura inima, ceea ce indica o sarcina multipla. Mamele de gemeni sunt mai predispuse sa se planga de:

  • greata intensa,
  • somnolenta,
  • letargie si epuizare in primul trimestru.

Acest lucru se poate explica prin faptul ca organismul foloseste mai multa energie pentru a hrani mai mult de un copil.

Cursul sarcinii gemelare si posibilele complicatii

Sarcina gemelara este cu siguranta mult mai solicitanta pentru organismul unei femei decat sarcina singulara. Din cauza diafragmei comprimate, viitoarea mama poate avea dificultati de respiratie si de miscare. Burta marita poate ingreuna, de asemenea, odihna si somnul.

Femeia cu sarcina gemelara trebuie sa aiba mare grija de ea insasi. Se recomanda vizitele mai dese la medicul responsabil pentru sarcina, in al treilea trimestru ar trebui consultat chiar in fiecare saptamana. De asemenea, este necesar sa fie informat regulat despre orice simptome ingrijoratoare, deoarece riscul de patologie a sarcinii sau de diverse complicatii este crescut.

Iata cateva riscuri posibile:

  • in comparatie cu o sarcina singulara, femeia cu sarcina multipla are de trei ori mai multe sanse de a suferi de toxemie gravidica si preeclampsie,
  • probabilitatea crescuta de a avea anemie, diabet si colestaza, precum si infectii ale tractului urinar si hipertensiune arteriala.

Cel mai scazut risc de complicatii il are sarcina cu gemeni fraternali, care este intotdeauna biamniotica si dicorionica, in schimb cel mai mare risc il are sarcina monoamniotica, monocoriala.

Cand ambii fetusi au placenta comuna si vase de sange conectate, poate aparea asa-numitul sindrom de transfuzie intre gemeni, denumit in mod obisnuit sindromul de furt. Acesta consta in faptul ca unul dintre gemeni ii ofera sange celuilalt.

Insa, astfel de situatii, precum si sarcina monocoriala, apar foarte rar. Unul dintre cele mai recente cazuri de mare anvergura de acest tip a avut loc in Statele Unite. Fetitele s-au nascut sanatoase, iar in timp ce erau scoase din burta mamei, se tineau de manuta spre marea uimire a medicilor prezenti in sala.

Cum decurge nasterea? Sarcina gemelara este echivalentul nasterii prin cezariana?

Nasterea de gemeni - fapte

  • Copiii rezultati din sarcina multipla au mai multe sanse sa se nasca mai devreme, de obicei in saptamana 35-37 de sarcina si necesita o ingrijire postnatala speciala in comparatie cu bebelusii proveniti din sarcina singulara.
  • Sarcina gemelara nu presupune automat o operatie cezariana, insa de cele mai multe ori se ajunge la aceasta solutie (se aplica spitalelor de gradul II si III).
  • Sarcinile multiple au un risc mai mare de complicatii in timpul nasterii decat sarcinile singulare. In cazul sarcinii gemelare, exista o sansa mai mare sa apara placenta previa sau sa aiba loc dezlipirea prematura a placentei.

Nasterea de gemeni - cursul procesului

  1. Procesul nasterii in sine este mai mult sau mai putin la fel ca in cazul unui singur bebelus, insa de obicei medicii sfatuiesc ca bebelusii sa fie monitorizati electronic din cauza riscului mai mare de complicatii. Acest lucru presupune atasarea unor curele cu senzori (una pentru fiecare geaman) la burta. Nu blocheaza, insa, posibilitatea mamei de a se misca si de a lua diferite pozitii.
  2. Dupa nasterea primului geaman, il asteptam pe al doilea. Cel mai bine este daca bebelusul se afla in prezentatie craniana. Intr-o astfel de situatie, interventia medicului ar trebui sa se limiteze la administrarea oxitocinei, deoarece travaliul de regula slabeste si trebuie intarit.
  3. In ceea ce priveste anestezia, de obicei se recomanda analgezia epidurala. Ca in cazul altor nasteri, viitoarea mama poate avea nevoie de asistenta in timpul nasterii de gemeni. In astfel de cazuri se utilizeaza apoi forcepsul sau extractia cu vacuum.
  4. Pentru multe sarcini gemelare se aplica operatia cezariana, deoarece deseori nu indeplinesc criteriile nasterii vaginale.

Cezariana in cazul sarcinii gemelare

Majoritatea gemenilor se nasc prin cezariana. Medicul decide acest lucru daca:

  • primul copil se afla in prezentatie occipitala posterioara,
  • unul dintre gemeni se afla in prezentatie transversala,
  • gemenii impart aceeasi placenta,
  • gemenii se afla in prezentatie occipitala posterioara,
  • unul dintre copii nu se deplaseaza in canalul de nastere,
  • apare placenta previa,
  • exista complicatii la nastere care pun in pericol copilul,
  • apar in cazul mamei probleme de sanatate care se pot agrava in timpul nasterii,
  • apare in cazul mamei herpesul activ,
  • mama a avut deja o nastere prin cezariana,
  • nasterea are loc mai devreme de saptamana 32.

La fel ca in cazul oricarei sarcini, chiar daca mama planuieste o nastere vaginala, s-ar putea ca oricum sa fie necesara cezariana. In cazuri foarte rare, femeile dau nastere unui geaman, iar dupa aceea au nevoie de o operatie cezariana pentru a naste al doilea copil. Acest lucru se intampla in mai putin de 5% dintre nasterile de gemeni in situatia in care:

  • al doilea fat este in prezentatie transversala,
  • apare prolapsul cordonului ombilical in cazul celui de-al doilea fat,
  • are loc dezlipirea prematura a placentei,
  • intervalul dintre nasteri se prelungeste,
  • incercarea de rotatie externa sau interna a celui de-al doilea fat esueaza.

De retinut! Sarcina gemelara este un motiv de bucurie, nu de ingrijorare

Cu toate ca procentul de sarcini gemelare este in continuare scazut, acesta a crescut semnificativ in ultimii ani. In primul rand, acesta este efectul tratamentului pentru infertilitate.

Vestea de a avea gemeni nu ar trebui sa o umple de frica pe viitoarea mama. Cunostintele despre sarcina gemelara sunt in prezent mult mai mari decat in trecut. Au fost introduse numeroase modificari atat in ceea ce priveste monitorizarea, cat si nasterea gemenilor, in urma carora ambii bebelusi se nasc de obicei la fel de puternici si sanatosi.

Complicatiile descrise mai sus au loc extrem de rar, insa este important sa fii constienta de ele si deosebit de vigilenta in cazul oricaror simptome ingrijoratoare.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta