Arsuri la stomac in timpul sarcinii. Cum sa atenuezi simptomele lor?

Arsuri la stomac in timpul sarcinii.

Arsuri la stomac in timpul sarcinii ce trebuie sa faci - care sunt cauzele acestora? Simptomele arsurilor la stomac apar atunci cand acizii gastrici, care revin in esofag, il irita. Acest lucru provoaca durere si o senzatie de arsura. De aceea, nu ezita, citeste articolul nostru si descopera ce ajuta pentru arsurile la stomac in timpul sarcinii.

 

Probabilitatea de a avea arsuri la stomac in timpul sarcinii poate fi mai mare daca:

  • ai suferit de arsuri la stomac inainte de sarcina,
  • nu esti insarcinata pentru prima data.
 

Printre cele mai frecvente simptome ale arsurilor la stomac se numara:

  • senzatia de iritatie sau durere in piept,
  • senzatia de balonare si greutate in stomac, precum si flatulenta,
  • eructatia,
  • ameteala,
  • regurgitarea,
  • gustul acru in gura.

Simptomele apar de obicei la scurt timp dupa ce mananci sau bei, dar pot aparea si mai tarziu. Uneori, arsurile la stomac isi fac aparitia inca din primele saptamani de sarcina. Insa, acestea se ivesc mult mai des dupa saptamana 27 si chiar mai frecvent in al treilea trimestru.

 

Arsuri la stomac in timpul sarcinii. Cum sa atenuezi simptomele lor?

De obicei, schimbarea alimentatiei si a stilului de viata sunt suficiente pentru a reduce simptomele arsurilor la stomac, mai ales daca acestea sunt usoare. Vezi ceea ce trebuie sa faci pentru a scapa de senzatia deranjanta de arsura in esofag:

  • Mananca sanatos si nu prea mult. Daca mananci excesiv in mod regulat, atunci sansele de a avea arsuri la stomac cresc. Desigur, in timpul sarcinii poti fi tentata sa mananci mai mult decat in mod normal, dar acest lucru nu este benefic nici pentru tine si nici pentru bebelusul tau. De asemenea, schimba-ti obiceiurile alimentare. Poate fi de ajutor, de exemplu, sa ai mai multe mese mici in loc sa mananci portii mari de trei ori pe zi.
  • Incearca sa mananci cu cel putin doua-trei ore inainte de culcare. Nu te duce la culcare cu stomacul plin. In acest mod probabilitatea aparitiei arsurilor la stomac creste semnificativ. Pentru a nu pune prea mare presiune pe stomac in timpul noptii, este de asemenea o idee buna sa te intinzi un pic mai sus decat de obicei, de exemplu, punand o patura rulata sub perna. Datorita acestui lucru, acidul gastric nu are posibilitatea de a reveni in esofag.
  • Mesteca bine mancarea.
  • Limiteaza consumul anumitor alimente, precum bauturile care contin cofeina si alimentele fierbinti, picante, grase, greu digerabile si prea sarate. Nu sunt recomandate nici carnea din conserve, ciocolata, ceaiul, zaharul, menta, bauturile carbogazoase si alimentele care contin bicarbonat de sodiu, mai exact praf de copt.

Uneori, arsurile la stomac in sarcina apar chiar daca aceste recomandari sunt respectate. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, deoarece este o afectiune foarte frecventa la femeile insarcinate. In schimb, iti recomandam sa descoperi cateva modalitati de a scapa de arsurile la stomac in timpul sarcinii. La inceput, incearca unul dintre remediile de casa.

 

Arsuri la stomac in timpul sarcinii. Cum sa atenuezi simptomele lor? Remedii casnice pentru arsuri la stomac:

  • incearca ceaiul de ghimbir, musetel sau radacina de papadie,
  • bea sucuri alcaline proaspat stoarse pentru a neutraliza acizii din stomac. Sucurile obtinute din sfecla rosie, morcov si castraveti sunt recomandate in mod special,
  • in cazul in care simptomele se intensifica, bea un pahar de lapte cald. Laptele batut sau chefirul au un efect similar,
  • mananca un pumn de migdale. Acestea au o reactie alcalina, datorita careia neutralizeaza acidul clorhidric din stomac,
  • bea o infuzie de seminte de in. Adauga o lingurita de seminte de in la o jumatate de cana de apa clocotita. Bea infuzia rece,
  • stai dreapta – este foarte important sa stai dreapta in timpul meselor pentru a nu pune presiune pe stomac,
  • evita sa te indoi la nivelul taliei atunci cand te apleci. In schimb, mai bine indoaie genunchii.
 

Arsuri la stomac in timpul sarcinii - cum sa scapi de ele? Cand trebuie sa consulti un medic?

Daca arsurile la stomac continua sa te deranjeze in ciuda modificarilor aduse alimentatiei si stilului de viata, ia legatura cu moasa sau medicul de sarcina. In acest fel, obtii medicamente pentru ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac.

In plus, trebuie neaparat sa contactezi moasa sau medicul daca ai oricare dintre urmatoarele simptome:

  • varsaturi,
  • pierdere in greutate,
  • dureri abdominale intense.
 

Daca iei medicamente pe baza de prescriptie medicala

Vorbeste cu medicul tau daca iei medicamente pentru alte afectiuni, cum ar fi antidepresivele sau antibioticele, deoarece acestea pot contribui la aparitia arsurilor la stomac. Doctorul iti poate prescrie un medicament alternativ. Pe de alta parte, niciodata sa nu iei decizia de una singura de a renunta la medicamentele prescrise.

 

Medicamente pentru arsuri la stomac care pot fi folosite in timpul sarcinii

Tratamentul obisnuit pentru femeile insarcinate il reprezinta antiacidele gastrice - alginatii. Unele medicamente sunt disponibile la farmacie fara prescriptie medicala. Insa de obicei medicamentele de neutralizare a sucului gastric sunt necesare numai dupa aparitia simptomelor. Cu toate acestea, medicul poate recomanda consumul lor chiar si inainte de aparitia simptomelor - de exemplu, inainte de mese sau inainte de culcare. Daca iei suplimente cu fier si antiacide, nu le lua pe amandoua in acelasi timp. Antiacidele pot avea un efect negativ asupra absorbtiei fierului.

Daca antiacidele nu reduc simptomele de arsuri la stomac, doctorul poate recomanda alte medicamente pentru a te ajuta, de exemplu preparate care blocheaza secretia de acizi gastrici (Rennie, Alumag, Alusal etc.). Medicul va decide care dintre ele este potrivit. In niciun caz nu trebuie sa le folosesti fara un consult medical.

***

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta