Dureri de burta in timpul sarcinii? Motiv de ingrijorare?

Dureri de burta in timpul sarcinii? Motiv de ingrijorare?

Durerile de burta in primul trimestru de sarcina implica pericolul de avort spontan. In special atunci apar in plus pete, murdarie si sangerari genitale. In fiecare dintre aceste cazuri, trebuie sa te adresezi imediat medicului, de preferinta sa mergi la spital. Durerile de burta in primele saptamani de sarcina pot fi cauzate, de asemenea, de schimbarile dinamice care au loc in corpul unei femei din momentul conceptiei. Treptat, uterul se mareste pentru a gazdui fatul din ce in ce mai mare, iar ligamentele se intind. Toate acestea pot provoca intepaturi in timpul sarcinii, insemnand dureri ascutite, neplacute.

Durerea abdominala inferioara in timpul sarcinii poate fi cauzata de:

  • Implantarea embrionului.
  • Afectiuni ale sistemului digestiv. Problemele gastrice sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sarcinii. Modificarile concentratiei de hormoni duc la incetinirea metabolismului, iar odata cu acest lucru pot aparea gaze, flatulenta si constipatie.
  • Umflarea si sensibilizarea organelor de reproducere care, sub influenta cresterii nivelului de hormoni, sunt mai aprovizionate cu sange.
  • Presiunea uterului in crestere asupra altor organe, ca de exemplu vezica urinara.
  • Intinderea ligamentelor care sustin uterul, ceea ce poate provoca o senzatie de tragere, in special in zona inghinala.
  • O infectie a tractului urinar, care apare destul de des in timpul sarcinii. Daca nu este tratata, infectia vezicii urinare poate duce la infectii ale rinichilor si avort spontan sau nastere prematura.
  • Sarcina extrauterina, numita, de asemenea, ectopica. Atunci pot aparea, de asemenea, sangerari si contractii dureroase. Sarcina ectopica necesita interventie medicala cat mai curand posibil.
  • Durerea abdominala inferioara in primele saptamani de sarcina poate, din pacate, sa prevestesca un avort spontan, al carui risc este cel mai mare in primul trimestru. De aceea, de indata ce apare, trebuie sa consulti un medic. De fiecare data cand durerea este insotita de contractii, intarirea abdomenului, pete sau sangerare, febra, frisoane, ameteli, lesin, disconfort la urinare, varsaturi sau greata, solicita imediat asistenta medicala pentru a detecta rapid orice anomalie si pentru a incepe tratamentul corespunzator.

Dureri de burta in al doilea trimestru de sarcina

Durerile de burta in al doilea trimestru de sarcina sunt cel mai des cauzate de urmatorii factori:

  • Uterul in crestere. Acest organ continua sa creasca si pune din ce in ce mai multa presiune asupra altor organe.
  • Intinderea ligamentelor. Durerea abdominala in partea dreapta in timpul sarcinii poate fi cauzata de intinderea ligamentului rotund.
  • Miscarile bebelusului. Momentul in care viitoarea mama simte pentru prima data miscarile copilului ei este o experienta de neuitat, insa se intampla ca bebelusul in miscare sa-i provoace mamei durere, mai ales atunci cand devine mai mare si mai activ. Daca durerea se intensifica si burta devine tare, solicita asistenta medicala cat mai rapid posibil.
  • Nasterea prematura. Simptomele travaliului prematur includ dureri de burta, contractii si dilatarea colului uterin inainte de saptamana 37 de sarcina.

Dureri de burta in al treilea trimestru de sarcina

Ultimele saptamani de sarcina reprezinta timpul in care corpul femeii se pregateste pentru nastere. Totodata aceasta este perioada in care pot reveni durerile si senzatia de disconfort. Durerea abdominala inferioara in al treilea trimestru de sarcina poate fi cauzata de:

  • Contractiile Braxton-Hicks, asa-numitele contractii predictive. Aceste contractii fiziologice sunt cauzate de faptul ca bebelusul incepe sa ajunga la marimea potrivita pentru nastere, iar scopul lor este pregatirea organismului pentru nastere.
  • Preeclampsie, asociata cu hipertensiune arteriala si aport puternic de sange uterin. Aceasta afectiune nu trebuie subestimata, deoarece este o amenintare directa la viata si sanatatea mamei si a copilului.
  • Desprinderea placentei. Aceasta este o afectiune extrem de periculoasa care poate pune in pericol chiar viata femeii gravide. Printre simptome se numara contractii severe, durere, burta tare si pete sau sangerare vaginala. Necesita interventie medicala rapida.
  • Nastere. Durerea insotita de contractii in preajma termenului de nastere inseamna cel mai probabil ca viitoarea mama isi va intampina in curand copilul pe lume. La inceput, contractiile pot fi rare si neregulate, insa in timp devin mai dese si mai intense. In acest caz trebuie sa ai pregatite toate lucrurile necesare si sa mergi la spital.

Tipuri de dureri de burta in timpul sarcinii

Durerile de burta in timpul sarcinii pot varia ca intensitate, locatie si tip. De cele mai multe ori femeile insarcinate se plang de:

  • Dureri de burta in timpul sarcinii, ca menstruatia. Pot exista multe motive pentru care se intampla, precum intinderea muschilor si a ligamentelor, dar si cresterea aportului de sange uterin. Astfel de dureri, aparute chiar la inceputul sarcinii, pot avea legatura cu implantarea embrionului, insa spre final acestea pot prevesti nasterea. Totodata, durerile pot fi cauzate de o infectie a tractului urinar. Durerea ca inainte de menstruatie poate aparea, de asemenea, dupa actul sexual si orgasm.
  • Durere de burta intepatoare sau surda in timpul sarcinii, mai ales pe o parte, care poate fi asociata cu sarcina extrauterina, asadar nu trebuie ignorata. Este important sa consulti un medic cat mai curand posibil. Durerile ca un junghi pot, de asemenea, sa apara pana la mijlocul sarcinii si nu reprezinta niciun pericol. Totodata, acestea pot fi cauzate de colici. Doar doctorul ginecolog poate spune daca au legatura cu o afectiune fiziologica sau daca necesita interventie medicala.
  • Durere de burta pe partea dreapta in timpul sarcinii, cauzata de cele mai multe ori de intinderea ligamentului rotund. Poate fi chiar apendicita si necesita interventie chirurgicala imediata, mai ales daca durerea este intensa si apare insotita de febra si stare generala de rau. Cauza unei astfel de dureri poate fi, de asemenea, o boala pancreatica.
  • Durere de burta pe partea stanga in timpul sarcinii, care poate fi cauzata de colici intestinale sau renale. In afara de colici, poate fi provocata de constipatie, suprasolicitarea coloanei vertebrale sau inflamatie intestinala.
  • Durerile de burta in timpul sarcinii pot fi cauzate, de asemenea, de virusul gripei stomacale, pietre la rinichi, hepatita, boli ale vezicii biliare, fibroame si ocluzie intestinala.

Cu toate ca durerile de burta in timpul sarcinii sunt destul de frecvente si nu neaparat indica o afectiune grava, acestea nu pot fi ignorate. Trebuie acordata atentie mai ales in situatia in care durerea este severa si persistenta, iar in plus este insotita de alte simptome alarmante. Orice simptom tulburator trebuie raportat medicului pentru ca acesta sa poata investiga cauza si sa ia masurile adecvate sau sa linisteasca mama. Retine faptul ca este important sa nu iei niciodata analgezice pe cont propriu in timpul sarcinii. Utilizarea oricaror medicamente trebuie intotdeauna consultata cu un medic. In timpul sarcinii, nu se recomanda recurgerea la metode populare de atenuare a durerilor abdominale, precum bai calde sau folosirea unui termofor. In calmarea durerii pot fi de mare ajutor odihna si respiratia adanca si linistita.

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa cu experienta