Cum se calculeaza debutul sarcinii?

Cum se calculeaza debutul sarcinii?

Debutul sarcinii este momentul in care viitoarea mama isi pune o multime de intrebari. La inceput incearca sa estimeze cand se va naste copilul. Nu este usor de determinat cu exactitate ziua fecundarii, care reprezinta inceputul corect al sarcinii, iar cunoasterea acestei date permite stabilirea precisa a termenului de nastere. Acest lucru este important in primul rand pentru femeia insarcinata ca ea sa stie cand s-ar putea astepta sa nasca si, totodata, pentru siguranta copilului ei.

Cum se stabileste debutul sarcinii?

Medicii determina debutul sarcinii si termenul de nastere pe baza primei zile a ultimei menstruatii. Ultima menstruatie este pentru medic singurul indicator posibil al debutului sarcinii, care incepe de fapt cu aproximativ doua saptamani mai tarziu - varsta biologica.

Varsta exacta a fatului este determinata de varsta „conceptiei”, care se numara din momentul in care a avut loc efectiv conceptia. Este cu cel putin doua saptamani mai scurta decat varsta gestationala, asadar atunci cand medicul vorbeste, de exemplu, de saptamana 12 de sarcina, inseamna ca in realitate conceptia a avut loc in urma cu zece saptamani.

Inceputul sarcinii si calculul termenului de nastere

In practica medicala de zi cu zi, data nasterii este determinata de asa-numita regula a lui Naegele, care presupune calcularea sarcinii de la data primei zile a ultimei menstruatii. Conform acestei reguli, termenul de nastere se calculeaza dupa cum urmeaza: data primei zile a ultimei menstruatii - trei luni + 7 zile + un an = data nasterii.

Se intampla ca femeia insarcinata sa stie cand ar fi putut avea loc fecundarea, situatie in care termenul de nastere poate fi calculat diferit: data conceptiei - 7 zile - 3 luni + 1 an = data nasterii.

In prezent, o mai mare certitudine cu privire la momentul inceperii sarcinii este oferita de ecografia cu ultrasunete, care ar trebui efectuata intre saptamanile 11 si 14 de sarcina pentru a fi cat mai precisa

Calculele efectuate determina asa-numita durata medie a sarcinii. Durata reala poate varia si este conditionata de atingerea de catre copil a varstei biologice care ii permite sa traiasca independent in afara organismului mamei. In realitate, nasterea poate avea loc cu 2 saptamani mai devreme sau cu 2 saptamani mai tarziu si numai 5% dintre femei nasc la data stabilita.

Cat dureaza sarcina?

In mod obisnuit, sarcina dureaza 9 luni, insa aceasta nu este o estimare precisa. In literatura pot fi gasite informatii conform carora sarcina dureaza 10 luni lunare, iar fiecare luna lunara are 28 de zile. Calcularea sarcinii cu exactitate depinde de modul in care este stabilit inceputul acesteia. Sarcina calculata din ziua conceptiei dureaza 266 de zile, insemnand 38 de saptamani sau 9,5 luni lunare, in timp ce sarcina calculata din prima zi a ultimei menstruatii este mai lunga si dureaza aproximativ 280 de zile, ceea ce corespunde cu 40 de saptamani sau 10 luni lunare. O simplificare convenabila este impartirea intregii perioade de sarcina in trei trimestre pentru a sublinia principalele etape ale dezvoltarii copilului. Primul trimestru incepe din prima saptamana si dureaza pana la sfarsitul celei de-a 13-a saptamani. Este o perioada de dezvoltare dinamica in care din doua celule se formeaza un nou organism. Al doilea trimestru cuprinde saptamanile 14-27 de sarcina. Dupa aceea are loc maturizarea si imbunatatirea organelor existente. Al treilea trimestru se numara din saptamana 28 de sarcina pana in momentul nasterii. Aceasta este perioada in care are loc dezvoltarea fizica si emotionala finala, iar totodata copilul dobandeste capacitatea de a trai independent in afara organismului mamei.

Articol pregatit de: Agata Opiela

Consultatie de specialitate: Marek Gogacz, doctor in stiinte medicale, medic specialist in ginecologie si obstetrica

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.