Saptamana 21 de sarcina - a doua jumatate de sarcina

Saptamana 21 de sarcina - a doua jumatate de sarcina

Tocmai ai inceput saptamana 21 de sarcina - a doua jumatate de sarcina. Copilul tau in saptamana 21 de sarcina masoara aproximativ optsprezece centimetri din crestetul capului pana la fese. Organismul lui este deja format, iar acum isi va perfectiona functiile, va creste rapid si va lua in greutate aproximativ jumatate de kilogram in urmatoarea luna.

21 de saptamani de sarcina - ce se intampla cu micutul?

Saptamana 21 de sarcina - a doua jumatate de sarcina – este perioada in care are loc cresterea cantitativa a copilului. In acest timp, greutatea bebelusului creste de peste zece ori. Toate organele sunt active, desi in continuare functiile se perfectioneaza. Fata copilului tau este deja aproape asa cum va fi la nastere. Are trasaturi clare, o linie a sprancenelor bine dezvoltata si o frunte conturata, insa pleoapele raman in continuare unite si inchise. Se formeaza un sant vertical sub nas, iar pavilionul auricular este complet dezvoltat. In aceasta saptamana lanugo fetal incepe sa se inchida la culoare.

21 de saptamani de sarcina – corpul bebelusului

Ce schimbari apar in 21 de saptamani de sarcina? Pe masura ce sistemul nervos se dezvolta, miscarile copilului devin mai coordonate. Micutul se joaca din ce in ce mai mult cu mainile, isi suge degetul mare si isi freaca fata. Are deja stabilite orele de somn si de trezire, iar cel mai activ este seara. Doarme mult mai mult, in jur de 20 de ore pe zi. Muschii gatului sunt atat de puternici incat bebelusul isi poate tine capul drept fara prea multe dificultati, iar miscarile sale sunt si mai bine simtite de catre tine. Un lucru important in aceasta saptamana il reprezinta imbunatatirea sistemului imunitar. Se formeaza globulele albe din sange, a caror sarcina principala este de a lupta impotriva infectiilor. Simtul gustului se imbunatateste, iar dieta mamei insarcinate, potrivit cercetatorilor, incepe sa influenteze gustul lichidului amniotic si sa modeleze viitoarele preferinte alimentare ale micutului. In aceasta perioada, copiii incep sa varieze in inaltime si greutate, de aceea data nasterii determinata de ecografia actuala poate sa nu fie exacta.

Insarcinata in 21 de saptamani

In saptamana 21 de sarcina - a doua jumatate de sarcina - majoritatea viitoarelor mame pot simti deja miscarile regulate ale copilului. Uterul se mareste si trece peste linia buricului, expunand astfel abdomenul. Acum apar noi neplaceri si dureri de sarcina. Cel mai des, crampele la gamba si la picior sunt simtite noaptea. Acestea sunt cauzate in principal de un dezechilibru in balanta electrolitica: calciu si fosfor, magneziu si potasiu. Uterul apasa pe organele interne si pe vasele venoase mari din cavitatea abdominala, de aceea te confrunti cu arsuri la stomac si dureri de picioare. Te intrebi ce trebuie sa faci in 21 de saptamani de sarcina? Ai grija de confortul tau psihic. Nu uita ca, intr-un fel, copilul poate simti ceea ce simte mama, atat fericire si liniste, cat si furie si frica.

Articol pregatit de: Agata Opiela

Consultatie de specialitate: dr. Marek Gogacz, medic specialist in ginecologie si obstetrica

Fotografii: Science Photo Library/East News

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.