Cafeaua in timpul sarcinii. Poate cofeina pune in pericol copilul

Pana cand trebuie sa stea copilul in scaunul auto?
 

Cafeaua in timpul sarcinii, atunci cand este consumata in cantitati rezonabile, nu ar trebui sa dauneze nici copilului, nici mamei – bineinteles, daca femeia insarcinata este sanatoasa. Prin urmare, intrebarea daca sa bei sau nu cafea in timpul sarcinii trebuie sa fie discutata cu medicul, care stie cel mai bine daca pacienta sa isi poate permite o mica doza de cofeina. Mai jos gasesti recomandarile generale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), posibilele consecinte ale depasirii nivelului admis de cofeina si cateva exemple de inlocuitori de cafea pentru mamele care trebuie sa evite cafeaua clasica de la espressor.

 

Cafeaua in timpul sarcinii. Poate cofeina pune in pericol copilul?

Te intrebi daca femeia insarcinata poate bea cafea? In primul rand, este important sa facem distinctia intre consumul de cofeina si consumul de cafea, nu numai in timpul sarcinii.

In afara de cofeina, exista si alte substante in cafea care pot irita stomacul si pot provoca arsuri stomacale. De asemenea, cafeaua contine substante chimice care pot elimina magneziul si calciul din corpul femeii insarcinate si pot impiedica absorbtia fierului. Nu trebuie sa convingem pe nimeni de importanta acestor elemente in corpul viitoarei mame.
Pe de alta parte, cofeina se gaseste in cafea, precum si in ciocolata, cola, bauturi energizante, unele suplimente alimentare, ceai sau guarana. In plus, substantele cunoscute sub numele de teina sau guaranina sunt asemanatoare cofeinei, cu diferenta ca provin din ceai sau guarana. Cu alte cuvinte, nu are rost sa limitam consumul de cafea din cauza cofeinei pentru a bea cantitati la fel de mari de ceaiuri tari sau bauturi energizante.

De asemenea, nu este un secret faptul ca nivelul de cofeina din boabele de cafea sau din frunzele de ceai depinde de mai multi factori, precum:

  • specii de plante;
  • conditii de crestere a plantei;
  • sezonul de recoltare;
  • varsta si calitatea frunzelor sau a boabelor;
  • tehnica de prelucrare a plantelor recoltate;
  • tehnica si temperatura de preparare a frunzelor sau a boabelor;

Cu alte cuvinte, acest lucru inseamna ca un espresso obtinut din boabele potrivite poate contine mult mai multa cofeina decat o ceasca de cafea instant. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca volumul unui espresso este mult mai mic decat cel al unei cesti clasice.

Diferenta de mai sus este importanta in contextul recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care se refera la consumul de cofeina sub diferite forme, nu la faptul daca se poate bea cafea in timpul sarcinii.

 

Cafeaua in timpul sarcinii. Recomandarile actuale ale OMS

Dupa cum am mentionat mai devreme, recomandarile OMS privind consumul de cafea in timpul sarcinii trebuie sa fie luate in considerare in contextul consumului de cofeina. In acest caz, recomandarile sunt urmatoarele:

  • Femeile care consuma mai mult decat 300 mg de cofeina pe zi sub diferite forme ar trebui sa reduca aceasta doza, de exemplu prin limitarea consumului de cafea, ceai sau de suplimente. Exista dovezi ca un consum ridicat de cofeina (insemnand mai mult decat 300 mg pe zi) poate fi asociat cu greutatea mica a bebelusilor la nastere.
  • In schimb, nu exista nicio dovada a unei legaturi intre consumul de cofeina si aparitia malformatiilor congenitale la copil.
 

Sarcina si cafeaua. Care sunt celelalte riscuri ale excesului de cofeina in timpul sarcinii?

Pe langa efectele mentionate mai sus ale consumului prea mare de cofeina in timpul sarcinii, iti recomandam sa tii cont si de urmatoarele aspecte:

  • Cofeina ridica tensiunea arteriala. Daca viitoarea mama are probleme cu hipertensiunea arteriala, este mai bine sa limiteze consumul de bauturi si alimente care pot provoca astfel de tulburari pe toata durata sarcinii.
  • La femeile insarcinate, cofeina poate fi digerata de doua ori mai greu decat in mod normal. Acest lucru inseamna ca o cafea neagra mica de dupa-amiaza poate avea ca rezultat lipsa de somn in cea mai mare parte a noptii.
  • Cofeina este o substanta care are un efect stimulator asupra unui adult, ceea ce inseamna ca ar putea fi la fel si in cazul bebelusului din pantecele mamei. Copilul poate deveni agitat si nelinistit.
  • Cofeina sporeste frecventa de urinare, ceea ce in timpul sarcinii poate duce la eliminarea din organism a macronutrientilor valorosi.

Prin urmare, se poate observa faptul ca poate fi foarte daunator consumul excesiv de cofeina. Cu toate acestea, nu trebuie sa-ti faci ganduri rele - cafeaua in timpul sarcinii in cantitati rezonabile este acceptabila. Daca sarcina evolueaza corespunzator, viitoarea mama se simte bine si medicul nu vede nicio contraindicatie, o doza de espresso sau o ceasca de cafea cu lapte, bauta ocazional, nu ar trebui sa provoace probleme.

 

Este cafeaua periculoasa pentru femeia insarcinata? Ce cafea este recomandata - de la espressor, cafeaua din cereale sau cafeaua instant?

Este indicat sa decizi ce tip de cafea in timpul sarcinii va fi alegerea optima dupa consultarea unui specialist - un medic sau un nutritionist certificat. Se poate intampla, desigur, ca femeia insarcinata sa nu aiba voie sa bea cafea de la un espressor din diverse motive. In acest caz, iti recomandam sa te gandesti la inlocuitori precum:

  • Cafeaua din cereale (de ex. cunoscuta cafea Inka). Avantajul ei nu este doar lipsa cofeinei, ci si multitudinea de nutrienti. Datorita prezentei fibrelor, a fierului, a magneziului si a vitaminelor B, combinate cu un continut scazut de calorii, cafeaua din cereale este o alegere excelenta pentru femeile insarcinate. Singurele dezavantaje ale acestei bauturi sunt indicele glicemic relativ ridicat si gustul care poate sa nu fie pe placul iubitoarelor de cafea adevarata.
  • Cafeaua instant. Poate fi bauta in timpul sarcinii, dar cu masura. Aceasta contine mult mai putina cofeina decat cafeaua preparata intr-un aparat de cafea. In ceea ce priveste gustul, este mai apropiata de cafeaua clasica decat de cea din cereale. Prin urmare, aceasta functioneaza destul de bine ca substitut. Trebuie doar sa nu uiti sa nu bei prea multa.
  • Cafeaua decofeinizata. In magazinele fizice si online exista o gama larga de tipuri de cafea decofeinizata instant, macinata si boabe. Aceasta este solutia perfecta pentru femeile insarcinate, mai ales daca le este greu sa renunte la inca o ceasca de cafea pentru ca le place gustul ei.
 

Cafeaua in timpul sarcinii - masura este recomandata

Consumul de cafea in timpul sarcinii nu este interzis daca viitoarea mama este sanatoasa si consuma cofeina in cantitati rezonabile. Prin urmare, femeia insarcinata nu trebuie sa renunte la bautura ei preferata. O cafea neagra mica, bauta dimineata sau in timp ce se intalneste cu o prietena, nu ar trebui sa-i faca rau nici ei, nici copilului. Doar cantitatile mai mari de cafea si bauturile energizante cu cofeina in compozitia lor reprezinta un potential risc. Acestea din urma se recomanda a fi evitate in fiecare zi - nu numai in timpul sarcinii.

Articol pregatit de: Daniel Śliwa

Zuzanna Kłos, nutritionist pentru copii, promotor al alaptarii la san