Infasatul nou-nascutilor: de ce este necesara paturica de infasat?

Infasatul nou-nascutilor: de ce este necesara paturica de infasat?Timp de 9 luni, micutul a fost obisnuit cu un mediu cald, auzind in primul rand bataile inimii si sangele care circula, iar la nastere patrunde intr-o lume complet diferita de burtica mamei, cu mult mai luminoasa, mai rece si mai putin confortabila. Astfel, nu este deloc surprinzator faptul ca cel mic protesteaza. Cum sa-l linistesti? Oferindu-i macar pentru o clipa ceea ce stie atat de bine.

Chiar si strabunicile, bunicile si mamele noastre foloseau paturici de infasat. Nu doar ca sa protejeze copilul impotriva frigului, ci si pentru a-l linisti. Infasatul ii asigura nou-nascutului un sentiment de siguranta care ii aduce aminte de locul in care s-a dezvoltat in ultimele luni. Datorita acestui lucru, copilul se linisteste mai repede, adoarme mai usor, se trezeste mai rar si este mai putin deranjat de colici. De aceea sunt atat de populare paturicile de infasat si body-urile tip wrap  pentru bebelusi. Cu toate acestea, cel mic poate fi infasat folosind o patura normala, un scutec din flanel sau un prosop moale – desi intr-un astfel de caz nu intotdeauna obtinem efectul dorit. Daca vrem ca cel mic sa adoarma linistit, trebuie sa-l infasam intr-un mod eficient si sigur.

Cum trebuie infasat bebelusul?

Inainte de a intra in detalii, merita mentionat faptul ca paturica de infasat nu ar trebui folosita tot timpul. Expertii le recomanda parintilor sa recurga la aceasta solutie in situatiile in care bebelusul devine irascibil, are colici sau este greu de calmat. Cum trebuie infasat bebelusul? Unii specialisti sustin ca trebuie creat un intreg ritual de infasare - dr. Harvey Karp sugereaza punerea in practica a cinci pasi, o metoda cunoscuta sub numele „Principiul 5S”:

InfaSarea nici prea stransa si nici prea larga a copilului; iti permite sa controlezi miscarile haotice, necoordonate ale bebelusului iritat, care in scurt timp va avea o senzatie similara cu cea traita in burta mamei.

Pozitia Stabila – pe mana intinsa a parintelui, asezat pe burta sau usor in lateral, cu capul usor indreptat in jos. Atentie! Nu avem voie sa punem bebelusul infasat pe burta in patut!

LiniStirea – etapa presupune aplicarea asa-numitului zgomot alb, de ex. pornirea uscatorului de par sau setarea radioului intre posturi; zgomotul este asemanator cu sunetele pe care copilul le-a auzit in cele noua luni de sarcina, precum sangele care circula in organismul mamei. In magazine sunt disponibile diferite jucarii cu sunete pentru bebelusi, chiar si cu senzori de somn.


BalanSarea – miscarile de leganare trebuie sa fie ritmice.

Suptul – se recomanda ca mama sa tina copilul la san, sa-i dea suzeta, sa-l lase sa-si suga degetele daca acest lucru il calmeaza.

Urmarirea tuturor acestor pasi iti garanteaza ca cel mic se va linisti, se va simti confortabil si va avea un somn mai profund din care, datorita paturicii de infasat, nu va fi trezit de asa-numitul Reflex Moro, declansat de un stimul acustic (zgomot), vizual (lumina puternica) sau de schimbarea pozitiei corpului (de ex. asezarea in patut). Acest reflex ar trebui sa dispara cand copilul are aproximativ 4 luni (conform altor surse - dispare pana la 6 luni)

Cum se alege paturica de infasat corespunzatoare?

In cazul nou-nascutilor, fiecare alegere ar trebui sa fie dictata de preocuparea pentru siguranta lor. Extrem de important este materialul. Paturica de infasat pentru bebelus ar trebui sa fie confectionata din tesaturi aerisite si usoare, de preferat din fibre naturale, pentru a evita supraincalzirea corpului. Daca cel mic este transpirat dupa ce iese de sub paturica, trebuie sa-i dai jos un strat de haine inainte de a-l infasa din nou. La fel de bune sunt muselinele pentru infasat. Sunt de dimensiuni mari, fapt datorita caruia usureaza infasatul, iar tesatura naturala si respirabila impiedica supraincalzirea bebelusului. In plus, cu cat spalam mai des muselina de infasat, cu atat devine mai moale. De asemenea, poate fi folosita si ca paturica simpla sau de luat in brate.

La ce altceva mai trebuie acordata atentie? Cel mai bine este sa alegi un model care sa „creasca“ impreuna cu bebelusul si care sa poata fi folosit pana la incheierea perioadei de infasat. Aceasta etapa din viata copilului dureaza pana la varsta de aproximativ 3 luni. In acest timp, bebelusul creste in jur de 27-30 de grame pe zi, asadar in primul trimestru va avea peste 2,5 kg.

Cum nu trebuie infasat bebelusul?

Este important sa profitam de beneficiile pe care le ofera paturica de infasat, dar fara a uita faptul ca orice model trebuie folosit in mod corespunzator. Ce inseamna mai exact? In primul rand infasatul este un lucru care trebuie facut in mod moderat. Dupa cum am mentionat deja, cel mai bine este sa se foloseasca paturica atunci cand copilul este deosebit de agitat, iritat, greu de calmat sau sufera de colici. Copilul nu trebuie infasat prea strans – poate avea un impact negativ asupra circulatiei sangelui, respiratiei si tonusului muscular al bebelusului.

Cel mic trebuie sa aiba posibilitatea sa-si descopere propriul corp, de ex. jucandu-se cu mainile, intorcandu-se in lateral, scuturandu-si picioarele. Miscarile libere si abilitatea de a schimba rapid pozitia ii ofera copilului o senzatie de siguranta. In cazul regurgitarii sau al oricarei alte situatii, bebelusul trebuie sa poata sa-si miste liber capul si sa-si roteasca intregul corp in lateral. Nu uita ca cel mic ar trebui sa aiba contact cu persoanele din jur, asadar nu-i bloca interactiunea infasandu-l prea des - copilul trebuie sa-si dea seama cand este imbratisat, mangaiat si cand este leganat, purtat pe brate.

In ce moment nu mai trebuie infasat? Exact in ziua in care cel mic invata singur sa se intoarca de pe spate pe burta.

Articol pregatit de: Anna Dobiecka

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa

-->