Pielea delicata a copiilor are un strat lipidic protector foarte subtire. De aceea, sub scutec apar adesea iritatii si, in cazuri mai grave, dermatita de scutec. Din fericire, exista mai multe modalitati de a preveni aceasta afectiune neplacuta si dureroasa. Citeste articolul nostru „Iritatiile la copii - cum sa le tratezi?” si convinge-te singura!
Cauza iritatiei la copii este, de cele mai multe ori, schimbarea prea putin frecventa a scutecului celui mic. Un contact prea mare cu fecale sau urina provoaca iritatii pe pielea sensibila. Din cauza pielii inrosite si iritate, copilul simte disconfort si plange, iar in acelasi timp nu poate sa adoarma.
Pentru a preveni iritatiile la bebelusi, este esential sa schimbi frecvent scutecele si sa ingrijesti corespunzator zona scutecului. Incearca sa schimbi copilul la fiecare 2-3 ore, precum si dupa fiecare scaun. Inainte de a pune scutecul, curata pielea bebelusului cu un servetel umed sau cu dischete din bumbac inmuiate in apa calda. Usuca pielea, de exemplu, cu un prosop de hartie, si foloseste o crema pentru arsuri daca apar zone rosii.
Modalitati de a trata iritatiile la copii - ce altceva ar fi eficient?
Destul de important este tipul de scutece pe care il folosesti. Cumpara-le pe cele care sunt realizate din materiale respirabile, cum ar fi produsele de la Pampers. De asemenea, iti recomandam sa iei in considerare achizitionarea unor scutece ecologice sau scutece reutilizabile.
Foloseste cu atentie preparatele care contin oxid de zinc (Sudocrem, Nappiderm, Biolane Baby). Acestea calmeaza inflamatiile, dar au si un efect de uscare. Foloseste-le ocazional, iar pentru ingrijirea zilnica alege produse mai delicate, cu d-pantenol sau alantoina - ceea ce reprezinta un tratament eficient si delicat pentru iritatiile la bebelusi. Multi parinti aplica cu succes pudra pentru copii, care absoarbe umiditatea si accelereaza procesul de vindecare a pielii. Cu toate acestea, nu uita sa aplici acest produs cosmetic pe pielea curata si uscata si sa nu il folosesti prea mult.
Pielea uscata este mai predispusa la iritatii, de aceea incearca sa-i faci baie micutului in mod regulat, de preferinta in apa cu emolienti sau folosind produse de spalare delicate.
Cum sa tratam iritatiile la copii si ce este dermatita de scutec
Daca iritatiile la nivelul perineului nu sunt tratate la timp, acestea se pot transforma in dermatita de scutec. Acesta este momentul in care pe fese apare eritemul si sunt vizibile umflaturi sau vezicule, din care poate sa curga lichid.
Iritatiile la copii - cum sa le tratezi
In cazul unei inflamatii usoare, spalarea feselor si a zonei perineului cu apa calda, uscarea si folosirea unei creme adecvate ar trebui sa fie de ajutor. De asemenea, poti facilita vindecarea ranilor printr-o aerisire frecventa. Dupa realizarea tuturor pasilor de ingrijire, inainte de a-i pune scutecul, asaza bebelusul pe o patura (o idee buna este sa folosesti o aleza igienica absorbanta sau o saltea de infasat practica) si lasa-l sa stea fara haine cateva minute.
In cazul unor simptome mai grave, poate fi necesar sa consulti un medic pentru un tratament local adecvat. Pentru a preveni ca acest lucru sa se intample, o idee buna este sa acorzi atentie oricaror simptome pe care le genereaza iritatiile la copii si sa reactionezi imediat. Acum, dupa ce ai citit articolul nostru „Iritatiile la copii - cum sa le tratezi?”, stii ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie.
Articol pregatit de: Magdalena Przypłata
Consultatie de specialitate: Magdalena Wołoszko; medic pediatru, membru al Asociatiei Poloneze de Pediatrie