Asta irita micutul - la ce sa fim atenti dupa nastere?

 Asta irita micutul - la ce sa fim atenti dupa nastere?

Te intrebi ce irita micutul si la ce sa fii atenta dupa nastere pentru a reduce la minimum riscul de iritare si disconfortul nou-nascutului? Primele trei luni dupa nasterea copilului sunt denumite deseori „cel de-al patrulea trimestru”. Teoria celui de-al patrulea trimestru presupune ca nou-nascutul are nevoie de conditii specifice pentru a se putea dezvolta pe deplin. Este perioada in care organismul copilului isi perfectioneaza anumite functii, precum functionarea sistemului imunitar sau nervos, datorita carora va putea sa descopere in totalitate lumea inconjuratoare. Este important ca in acest timp sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii copilului si sa-i asiguri conditii corespunzatoare.

In primele saptamani, cel mic descopera noua realitate, ceea ce nu este usor, iar experienta poate fi insotita de un stres inutil. Te intrebi cum poti evita acest lucru si ce irita copilul dupa nastere?

Apropierea parintilor

Un nou-nascut in casa presupune o schimbare imensa. Pentru parintii care trebuie sa faca fata sarcinii de a-l ingriji si se straduiesc sa creeze conditii prietenoase pentru ca micutul sa se simta in siguranta nu este o provocare usoara. Insa trebuie retinut faptul ca aceasta perioada este una dificila si pentru copilul care se afla intr-un mediu complet nou pentru el, plin de stimuli externi necunoscuti. Iar in plus mama, de care pana acum fusese inseparabil, dintr-odata dispare pe undeva – este important sa ai in vedere faptul ca nimic nu ii ofera copilului senzatia de siguranta ca apropierea parintilor, in special a mamei.

Nou-nascutii au nevoie de o mai mare apropiere din partea parintilor, decat ni s-ar putea parea. Contactul cu parintele ii da nu numai senzatia de siguranta copilului, dar in acelasi timp are un efect pozitiv asupra dezvoltarii simtului senzorial si intareste legatura emotionala.

In primele saptamani de viata, micutii deseori au probleme in a se adapta noului mediu, insa daca vei fi mereu in raza privirii lui, copilul iti va auzi vocea si cu siguranta va trece mai usor peste aceasta perioada.  

Spatiu pregatit corespunzator

In continuare te intrebi ce irita copilul dupa nastere? Din grija fata de linistea nou-nascutului, asigura-te ca ai pregatit casa in mod corespunzator si ca ai in vedere ingrijirea adecvata. Sunt suficiente cateva trucuri simple pentru ca micutul tau sa fie linistit. La planificarea spatiului din camera copilului este indicat sa te gandesti inainte ca cel mic sa vina pe lume.  

Printre problemele principale de care copilul se loveste in primele zile de viata se numara lumina prea intensa, la care nou-nascutul reactioneaza deseori nervos. Ei bine, pe durata sarcinii, cantitatea de lumina cu care are de-a face copilul este mica, mai ales in comparatie cu cea cu care intra in contact dupa nastere.

Ce sa nu faci cu copilul dupa nastere? Micutilor nu le place sa stea intr-un loc cu prea multa lumina, asadar este indicat sa tii cont de acest lucru atunci cand alegi locul in care se va afla patutul copilului. Totodata, se recomanda sa nu aprinzi lumina brusc. O solutie foarte buna o reprezinta veioza – lumina ei delicata nu irita bebelusul si nu-l trezeste in timpul alaptarii nici macar noaptea.

Rutina zilnica regulata

Un nou ritm al zilei, sunete si mirosuri noi, cu care nou-nascutul nu a avut de-a face inainte – nu ar trebui sa te mire faptul ca micutul se poate simti stresat. Unul dintre lucrurile de care trebuie sa ai grija este introducerea unui ritm circadian regulat in ceea ce priveste orele de somn, alaptare sau imbaiere. Programul zilnic al bebelusului este esential si ajuta la o adaptare mai rapida la „noua” viata. Insa trebuie sa-l introduci treptat, deocamdata sarind peste momentul alaptarii, deoarece in perioada neonatala si a copilariei timpurii, micutii trebuie hraniti la cerere.

Libertate de miscare limitata

Un alt lucru nou cu care cel mic va avea de-a face este libertatea de miscare. Trebuie avut in vedere faptul ca pana acum micutul s-a aflat intr-un mediu destul de stramt in pozitie fetala. Cand brusc i se ofera prea multa libertate de miscare, de ex. daca este pus in patut doar in salopeta de dormit, bebelusul se simte inconfortabil.

Cum sa te ocupi de copil dupa nastere? In prima faza dupa nastere, copilul are nevoie sa-si mentina starea apropiata celei pe care o cunoaste din burta mamei. Se recomanda, asadar, sa apelezi la o patura de infasat sau pur si simplu sa infasori copilul intr-o paturica simpla astfel incat manutele sa nu iasa in afara. Bebelusilor le place, de asemenea, sa fie purtati in marsupiu. Datorita acestui fapt, au asigurate o pozitie naturala, apropierea mamei, posibilitatea de a-i auzi bataile inimii si de a-i simti mirosul – toate acestea au un efect calmant si il ajuta sa se obisnuiasca cu noua situatie.

Zgomot linistitor

Copilul aflat in uterul mamei aude sunete infundate si neclare. Dupa venirea pe lume, gama si scara sunetelor incepe sa se dezvolte semnificativ, insa nu toate sunt placute pentru bebelus. Unele sunete il pot irita.

Tinand cont de faptul ca in primele luni de viata trebuie sa-i creezi copilului conditii cat mai apropiate de cele pe care le cunoaste din pantecul mamei, ai in vedere linistea lui. Patutul bebelusului trebuie pus intr-o loc in care nu ajung sunetele forfotei de zi cu zi.

Desi nu suporta galagia, bebelusilor le plac zgomotele. Acest lucru este stiut deja de mamele si bunicile noastre care, in timp ce adormeau copilul, recurgeau la zgomotul uscatorului de par. In ultima perioada sunt foarte populare jucariile cu sunete albe pentru bebelusi. Folosirea zgomotului alb este o tehnica eficienta, care ajuta copilul sa adoarma. In timpul zilei, insa, stimulii trebuie sa fie variati, pentru ca cel mic sa nu se obisnuiasca cu un zgomot pentru mai multe luni. Cartea citita cu voce tare de catre mama sau tata, cantecul de leagan cantat inainte de culcare, notele muzicale in surdina – toate aceste sunete sunt nu numai placute pentru bebelus, dar totodata au un efect calmant asupra lui. 

Suntem increzatori ca acum stii ce poate irita micutul si la ce sa fii atenta dupa nastere. Copilul are nevoie in fiecare zi de stimulare si ingrijire. Felul in care parintii au grija de nivelul de siguranta al celui mic si de faptul sa fie multumit depinde de mai multi factori. Este indicat ca inca de la inceput sa-i acorzi copilului atentie, iar in acelasi timp sa-i asiguri apropiere si caldura.

Articol pregatit de: Natalia Olszewska

Consultatie de specialitate: Elżbieta Chruścińska, moasa