Nasul este filtrul natural al aerului inhalat: il incalzeste, previne uscarea gatului si a laringelui, reprezinta o bariera naturala impotriva bacteriilor, prafului si alergenilor. De aceea, igiena si curatarea corespunzatoare sunt extrem de importante, in special in cazul nou-nascutilor care inca nu pot respira pe gura. De multe ori parintii nu stiu cum sa curete nasucul bebelusului si se tem ca interventia lor neindemanatica poate afecta sanatatea nou-nascutului. Contrar aparentelor, ingrijirea nasului nu este atat de complicata.
Cand trebuie curatat nasul copilului?
Iti recomandam sa te asiguri ca cel mic are cavitatea nazala curata si ca poate respira corect. Nasul infundat afecteaza nu numai respiratia, ci si bautul, mancatul (atat pnrin alaptare, cat si cu biberonul pentru bebelusi) si somnul sanatos. Lipsa igienei nazale poate duce la respiratia suieratoare a copilului, adica dificultati de inhalare a aerului din cauza obstructiei nazale si a mucoasei imflamate. De retinut faptul ca o igiena corespunzatoare a nasului ajuta la reducerea numarului de infectii.
Curata nasucul daca bebelusul are dificultati de respiratie, respectiv daca respiratia lui este zgomotoasa din cauza excesului de mucus. Elibereaza tractul respirator al copilului de doua ori pe zi dimineata si seara iar, daca este necesar, si inainte de a-l hrani. Aspirarea mucusului la scurt timp dupa ce copilul a mancat poate duce la varsaturi.
Apa de mare este potrivita pentru bebelus?
O modalitate naturala de a curata cavitatea nazala a bebelusului este stranutul. Ajuta la indepartarea excesului de mucus din nas. Insa daca cel mic nu se descurca singur, poti face o clatire nazala. Folosirea unei solutii saline pentru spalarea nazala este cea mai sigura metoda de a curata nasul nou-nascutilor si al copiilor mici (in cazul celor mai mari poate fi folosit un spray nazal cu solutie salina).
Aplicarea este foarte simpla. Mai intai punem copilul jos, ii inclinam putin capul si aplicam doua sau trei picaturi (nu mai mult) de solutie salina in nasuc. O astfel de cantitate deblocheaza caile respiratorii si curata nasul. Unii bebelusi sunt deranjati de picatura de lichid care le curge pe gat si se sufoca. In acest caz putem scapa de solutie, punand bebelusul pe o parte. Dupa eliminarea lichidului salin, intoarcem copilul pe burta pentru ca mucusul dizolvat sa se poata scurge. Apoi stergem usor zona din jurul narilor cu un servetel pentru a elimina resturile de secretii. Picuratorul trebuie spalat cu grija dupa fiecare utilizare.
Cum se pregateste o solutie salina pentru a curata nasul bebelusului?
Daca nu ai cumparat solutie salina sau spray nazal cu apa de mare, nu este nicio problema, deoarece poti pregati acest lucru si acasa. Ceea ce trebuie sa faci este sa dizolvi 2,25 g de sare de bucatarie (aproximativ un sfert de lingurita) in 250 de ml de apa fiarta. Dupa aceea se lasa la racit. Solutia este gata de utilizare timp de trei zile, dar trebuie pastrata intr-o sticla curata si inchisa ermetic. Nu uita ca o astfel de solutie nu va fi niciodata sterila, in plus poate fi contaminata cu aditivi continuti in sarea de bucatarie. Exista si riscul de a masura gresit cantitatea de sare, ceea ce va avea ca rezultat o solutie hipertonica („prea puternica”) sau hipotonica, care nu este benefica pentru nasucul bebelusului.
Instrumente utile pentru curatarea nasului copiilor
Produse precum para de cauciuc sau aspiratorul nazal pot elimina eficient mucusul din nasul bebelusului.
Pentru a curata nasucul cu ajutorul perei de cauciuc, trebuie mai intai sa ridici capul bebelusului. Inainte de a introduce varful in nasuc, elibereaza aerul din para si tine-o strans, introducand-o usor in nara (este important sa nu o introduci prea adanc). Dupa aceea slabeste incet strangerea pentru a aspira mucusul si indeparteaza varful.
Aspiratorul actioneaza in mod similar, cu diferenta ca pentru aspiratie se foloseste o tetina. Se crede ca aspiratorul nazal este mai putin invaziv, mai eficient si mai usor de utilizat in comparatie cu para de cauciuc.
Pentru a curata nasucul bebelusului cu un aspirator, trebuie mai intai sa introduci cateva picaturi de solutie salina si sa verifici daca s-a dizolvat secretia ingrosata. Introdu apoi varful aspiratorului in nara bebelusului si tetina in cavitatea bucala. Dupa aceea, prin aspirare indeparteaza usor mucusul. Filtrul plasat in aspirator protejeaza adultul de aspiratia secretiilor din nasul copilului si de inhalarea directa a virusilor si bacteriilor.
Precautii pentru utilizarea perei de cauciuc sau a aspiratorului
Atunci cand te decizi sa cumperi o para de cauciuc sau un aspirator nazal, alege dintre produsele special concepute pentru nasucul bebelusului. Intotdeauna sa citesti mai intai instructiunile si sa le urmezi cu atentie. Inainte de folosire, iti recomandam sa testezi si puterea de aspiratie punand degetul pe duza. Procesul de aspiratie trebuie sa fie unul lin - aspiratia prea puternica poate irita mucoasa sau poate provoca sangerare, iar acest lucru poate conduce la riscul de inflamatie.
De asemenea, trebuie retinut faptul ca aspiratia secretiilor nazale in cazul nou-nascutului trebuie realizata foarte usor si cu atentie pentru a nu irita mucoasa. Inainte de a efectua procedura, nu uita sa te speli pe maini (poti folosi si un dezinfectant pe baza de alcool). Inainte de utilizare, curata foarte bine si sterilizeaza toate partile dispozitivului de aspiratie sau ale perei de cauciuc, iar dupa aceea usuca-le bine.
Terapia cu aerosoli in cazul bebelusilor – este eficienta?
Nasul iritat are nevoie de hidratare. Inhalarea in cazul bebelusului este cu totul alt proces fata de cel intalnit in cazul adultilor, deoarece contactul cu lichidul fierbinte poate cauza arsuri. Prin urmare, procedura trebuie efectuata in mod diferit. Cand vine vorba despre copii, cea mai frecventa metoda este utilizarea unui nebulizator – un dispozitiv electric care transforma medicamentele lichide sau solutia salina intr-un aerosol. De asemenea, poti sa dai drumul la apa fierbinte din baie pentru cateva minute si sa lasi camera sa se abureasca intens pentru ca mucoasa nazala sa se poata hidrata. Aburul ajuta la dizolvarea secretiei, iar celui mic ii va fi mai usor sa o elimine prin tuse sau stranut.
Cum altfel il mai putem ajuta pe copil cand ii curge nasul?
Multe mamici au tendinta de a ridica temperatura in locuinta pentru ca micutul „sa nu raceasca”. Cu toate acestea, temperatura mai scazuta este care ajuta la deschiderea pasajului nazal. Astfel este important sa ne asiguram ca temperatura din camera copilului se situeaza in jur de 20 de grade si totodata sa aerisim incaperea in mod regulat.
Iti recomandam sa ai in vedere umidificarea adecvata a aerului, un lucru extrem de important in perioada de incalzire. Cea mai simpla metoda este sa agati recipiente cu apa de calorifer (pastrate curate) sau sa pui prosoape curate, umede (care nu au fost spalate cu balsam parfumat). De asemenea, iti recomandam sa iei in considerare cumpararea unui dispozitiv care filtreaza si purifica aerul din casa, mai ales in zilele cu multa poluare din cauza cetii.
Atunci cand copilului ii este greu sa respire, trebuie sa te asiguri ca are capul mai sus decat restul corpului - poti pune inaltatoare sub picioarele patului (sau carti) sau sa ridici salteaua punand o patura pliata sub aceasta. Nu se recomanda sa pui o perna sub capul bebelusului.
Se poate curata nasului copilului in timp ce-i facem baie?
Poti spala nasucul bebelusului in timp ce-i faci baie, stergand usor narile cu o discheta din bumbac, inmuiata in apa curata si calda. Se recomanda sa nu introduci nimic in nari pentru a evita eventualele leziuni ale mucoasei.
Ce sa nu faci cand bebelusului ii curge nasul?
Trebuie retinut faptul ca utilizarea medicamentelor care reduc congestia mucoasei nazale este riscanta in cazul copiilor mici, deoarece astfel de preparate usuca mucoasa.
Cand trebuie mers la doctor?
Cand nou-nascutului sau bebelusului de cateva luni ii curge nasul, acest lucru ar trebui tratat cu seriozitate, iar copilul ar trebui sa fie examinat de un doctor pediatru. Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai mare riscul de complicatii (in special aparitia pneumoniei).
In cazul infectiilor virale (mai mult de 90% din infectiile la copii), secretiile nazale sunt apoase, limpezi sau albe. Schimbarea densitatii si a culorii in verzui indica o suprainfectie bacteriana, care de cele mai multe ori necesita un tratament cu antibiotice.
Cea mai frecventa complicatie cauzata de nasul care curge este otita medie, care rezulta din structura anatomica a nasului si gatului copilului.
Copilul trebuie observat cu atentie. Daca vezi o schimbare de comportament (cel mic este nelinistit, plange, refuza sa manance sau are diaree), neaparat sa consulti un doctor pediatru care va exclude sau confirma aparitia unei infectii (de obicei virala) sau va descoperi o alta afectiune, de ex. o alergie.
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: dr medic pediatru Małgorzata Kwiatkowska