Moduri de a nu te plictisi acasa - 7 idei

Moduri de a nu te plictisi acasa - 7 idei
 

Te intrebi ce poti sa faci pentru a nu te plictisi acasa? Plictiseala nu este rea, insa daca realitatea te obliga sa petreci mai mult timp intre patru pereti, lipsa de activitati poate deveni insuportabila, in special in cazul copilului obisnuit sa stea afara ore in sir. Este bine, asadar, sa ai pregatite cateva idei care sa-i ofere celui mic o distractie interesanta sau sa asigure momente placute de neuitat intregii familii. Vei afla cateva moduri de a nu te plictisi acasa.

Mama, tata, ce e de facut? 7 moduri de a nu te plictisi acasa, care elibereaza parintii de aceasta intrebare

Organizati un joc de vanatoare in care premiul sa fie elemente din setul LEGO. Scopul este de a strange toate piesele si de a asambla structura.

Simpla imbinare a pieselor de LEGO sau Playmobil aduce multa distractie. Insa jocul poate deveni si mai atractiv atunci cand elementele necesare pentru asamblarea structurii sunt ascunse in diferite locuri din casa. Este pur si simplu un joc de vanatoare in care premiul il reprezinta piesele gasite.

Pentru o astfel de distractie cele mai bune sunt elementele mari din seturile LEGO Duplo. Printre acestea se numara setul Insula tropicala. In alcatuirea setului intra nu numai piese, ci si figurine care infatiseaza diferite animale salbatice – gasirea lor ar trebui sa-i aduca o mare satisfactie copilului.
Jocul descris reprezinta mai degraba o propunere pentru cei mici. Copiii mai mari s-ar putea sa nu mai fie interesati de aceasta modalitate de joaca, motiv pentru care le putem propune un alt tip de distractie care consta in asamblarea unui set extins, compus din mai multe elemente. De exemplu, setul LEGO Technic, Land Rover Defender este alcatuit din 2573 de piese! Nu mereu este timp pentru o astfel de structura complexa. Asadar de ce sa nu fie facuta acum?
Ce alte moduri de a nu te plictisi acasa exista? Descopera in cele ce urmeaza!

Teleportati-va in preistorie!

Multi copii sunt fascinati de dinozauri. Asadar daca ai acasa un mic paleontolog, nu ar trebui sa fie greu sa gasesti o modalitate de a-i oferi distractie. Exista multe moduri de a va teleporta cu gandul in preistorie. Puteti:

  • Sa urmariti un film documentar despre dinozauri. Exista o multime de titluri interesante, printre care se numara filmele „Pe urmele dinozaurilor“ si „Marsul dinozaurilor“. Fiecare dintre ele reprezinta un mod excelent de a evita plictiseala.
  • Sa-i oferiti copilului un kit stiintific, care sa-l ajute sa aprofundeze cunostintele despre dinozauri. Daca alegerea va fi setul Trefl Science4You, Disparitia Dinozaurilor, copilul va putea sa recreeze la scara mica conditiile prezente pe Pamant in momentul in care s-a incheiat era dinozaurilor. Eruptiile vulcanice reprezinta unele dintre ele.
  • Sa-l luati pe copil intr-o excursie virtuala la cele mai renumite muzee de istorie naturala. Un exemplu este Muzeul de Istorie Naturala din Londra – expozitia permanenta (care include gigantul schelet Diplodocus din Hintze Hall, pe care britanicii il numesc pur si simplu Dippy) poate fi vizualizata pe pagina Google Arts & Culture.

Toate aceste activitati reprezinta nu numai o distractie excelenta, ci si o lectie fascinanta despre trecutul Pamantului si al speciilor care il populeaza.

Jucati un joc de care nu va puteti desprinde

Te intrebi ce fel de jocuri pentru zile plictisitoare acasa exista? Deja nimeni nu mai trebuie sa fie convins sa participe la jocuri de societate. Cu totii ne dam seama ca ofera o distractie excelenta, insa nu mereu este timp pentru o astfel de activitate in special cand vine vorba despre jocuri strategice complexe care pot dura mai multe ore.

Daca o boala sau alte imprejurari v-au fortat sa ramaneti in casa, atunci a venit timpul sa scoateti din dulap jocurile preferate sau sa cumparati altul nou. Printre jocurile recomandate se numara, cu siguranta, seria „Ticket to Ride” marca Rebel. Intram in rolul de magnati feroviari pentru a construi gari si trasee intre orase. Se poate construi in diferite tari de pe trei continente. Totul depinde de varianta aleasa. Insa, emotiile sunt aceleasi de fiecare data – jucatorii se intrec in diferite idei despre cum sa-si invinga adversarii, recurgand la diverse misiuni riscante sau construind cu calm trasee lungi. Care dintre aceste strategii este mai buna? Nu aveti cum sa aflati pana cand nu jucati prima runda!

Experimentati!

La bucatarie aveti tot ceea ce este necesar intr-un laborator de acasa, asadar de ce sa nu profitati? Puteti face sute de experimente cu implicarea copilului care poate sa foloseasca pasta modelatoare slime sau alt tip de plastilina (de exemplu Play Doh), sa creeze forme abstracte din lapte sau sa construiasca o busola cu ajutorul unui ac.

Iar atunci cand va lipsesc ideile, apelati cu incredere la seturile stiintifice si creative. Acestea sunt foarte valoroase, ofera cunostinte practice si reprezinta unele dintre cele mai inspirate moduri de a petrece timpul acasa. Celor mai mici ar putea sa le fie pe plac Figurina cu grau. Este vorba pur si simplu despre o figurina al carei cap este umplut cu pamant si se pune intr-o vaza de dimensiuni mici, care se umple cu apa. Daca este udata suficient de des, ar trebui sa-i creasca in varf mai multe fire verzi sub forma de freza. Cel mai interesant lucru este faptul ca frizura poate fi stilizata, de ex. se poate tunde sau se poate prinde cu un elastic. In set sunt incluse, de asemenea, diferite fete amuzante decorative care pot fi atasate de figurina cu grau.

Invatati impreuna sa programati in Scratch, lasati copilul sa-si creeze propriul joc!

Scratch este un limbaj de programare simplu si gratuit. Acesta a fost conceput special pentru copiii pasionati de calculatoare. Datorita programului Scratch, cei mici isi pot crea propriul joc sau propria animatie. O motivatie mai buna pentru invatarea programarii probabil nu exista. De parca nu ar fi suficient, proiectele pot fi partajate cu alti utilizatori ai aplicatiei. Programul Scratch este intuitiv si simplu de folosit – nu necesita cunoasterea unui limbaj de programare avansat. In cazul in care veti avea nevoie de ajutor, va recomandam sa achizitionati manualul de invatare oficial.

Desenati, colorati, fiti creativi!

In cazul in care nu puteti sa acordati prea mult timp copiilor care se plictisesc pentru ca de ex. lucrati de acasa, incercati sa-i tineti ocupati cu activitati creative. Printre acestea se numara:

  • Coloratul. Alegeti, insa, carti de colorat mai interesante si mai antrenante comparativ cu cele pe care cei mici le coloreaza zi de zi. Ce parere aveti de cartile de colorat care pot fi rasfoite prin ochelari 3D?
  • Origami. Lasati-l pe cel mic sa se convinga de cat de multe lucruri frumoase poate crea dintr-o simpla bucata de hartie. Atunci cand parintele este ocupat, ii vine in ajutor ghidul de inspiratie pentru distractie creativa.
  • Joaca de-a designerul sau designera de moda. Daca aveti in casa reviste vechi de moda, acum este timpul de a recurge la ele. Micutul sau micuta le poate folosi ca sursa de inspiratie pentru propria colectie, pe care mai intai o deseneaza pe hartie, iar dupa aceea incearca sa realizeze o parte din proiecte, cel putin la scara mica sub forma de tinute pentru papusi.

In plus, copilul poate sa deseneze, sa picteze, sa modeleze plastilina sau sa faca multe alte lucruri creative.

Nu uitati de activitatea fizica!

Miscarea este, de asemenea, o modalitate de a alunga plictiseala. E adevarat ca in casa nu ne putem juca fotbal sau sa mergem pe role, insa putem fi activi in multe alte moduri. Iata 3 propuneri despre cum sa asigurati copilului (si voua) mai multa miscare:

  • Organizati un turneu de abilitati in familie! Acesta poate fi format din competitii, precum aruncarea la tinta, efectuarea unui exercitiu simplu ca de ex. cumpana sau parcurgerea unui traseu cu obstacole intr-un timp cat mai scurt.
  • Dansati! Pur si simplu in ritmul muzicii sau pe un covoras special. Puteti, de asemenea, sa incercati sa invatati pasii de baza pentru vals, salsa sau alt dans de societate.
  • Aduceti in casa jocurile de exterior cunoscute, ca de ex. sotronul! Este foarte simplu cu ajutorul covorasului electronic Chicco. Jucaria functioneaza in doua moduri. Primul dintre ele pur si simplu permite jucatul sotronului cu diferenta ca distractia este insotita de diferite sunete, pe care copilul le activeaza stand pe campurile respective. In schimb, cel de-al doilea mod incurajeaza copilul sa ia parte la diferite exercitii. Este suficienta aruncarea cu zarul inclus in set, care arata ca ar trebui sa sara intr-un singur picior sau sa faca genuflexiuni.

Modurile de a alunga plictiseala nu se termina, bineinteles, cu activitatile enumerate – lista lor poate fi mult mai lunga. Am decis, insa, sa nu va coplesim cu solutii gata pregatite pentru ca cei mici sa aiba sansa sa va impresioneze prin propriile lor idei de a petrece timpul. Plictiseala nu are nicio sansa in fata imaginatiei lor bogate!

Articol pregatit de: Joanna Żelazińska