Cum sa dezvolti concentrarea la copil?

Cum sa dezvolti concentrarea la copil - idei de jocuri care sa te ajute sa practici atentia

De ce unii copii retin mai usor lucrurile noi, invata mai repede si se descurca mai bine la scoala? Nimic nu dezvolta memoria, atentia si imaginatia mai bine ca antrenamentul de concentrare. Aceasta poate si trebuie sa fie avuta in vedere inca din primele momente ale vietii copilului. In plus, exercitiile si jocurile simple sunt suficiente pentru a sprijini dezvoltarea concentrarii la copil. Cum sa dezvolti concentrarea la copil – vezi ideile de jocuri care te pot ajuta sa practici atentia!

 

Concentrarea copiilor este un subiect dificil, pe care multi parinti nu il inteleg. Rareori ne asteptam ca cei mici sa se poata concentra asupra unei activitati fara a fi distrasi de alti stimuli - la urma urmei, toata lumea stie ca este greu sa tii pasul cu un copil, mai ales ca cel mic este in continua miscare. Ni se pare ca acest lucru este natural si ca micutul nostru va invata in timp sa se concentreze pe obiecte si pe jocuri, iar putin mai tarziu pe activitati individuale de unul singur. Desigur, cu timpul, acest lucru se intampla - dar este datoria parintilor sa isi ajute copilul. La urma urmei, rapiditatea si eficienta cu care micutul va retine lucruri noi depind de cat de mult se pune accent pe antrenarea concentrarii, care faciliteaza invatarea si dobandirea de cunostinte.

Cum sa recunosti tulburarea de deficit de atentie la un copil

Capacitatea de concentrare se dezvolta la un copil pana la varsta de 5 ani. Concentrarea slaba la copiii mici este destul de normala, insa problema consta in lipsa abilitatii de a se concentra in anii urmatori, in special in perioada prescolara si in primii ani de scoala. Pentru a preveni aparitia acestor probleme, o idee buna este de a incepe antrenamentul de concentrare cat mai devreme posibil.
Exista simptome care ii ajuta pe parinti sa-si dea seama ca nivelul de concentrare este prea scazut intr-o anumita etapa a vietii. Putem imparti tulburarea de deficit de atentie a celui mic in doua tipuri: activa-impulsiva si pasiva. In primul caz, copiii devin distrasi chiar si de stimuli externi minimi. In cel de-al doilea caz, micutii se gandesc prea mult, ceea ce ii impiedica sa finalizeze activitatea. Prin urmare, lipsa de concentrare a unui copil poate fi observata in principal in incapacitatea celui mic de a se concentra pentru o perioada mai lunga de timp asupra unui joc ales, in gandirea prea adanca a celui mic si, in cazul copilului care a inceput deja scoala, in greselile frecvente pe care le face. In ambele cazuri, lipsa de concentrare a copilului este cauzata de neglijente in primele etape de dezvoltare.

Cum sa dezvolti concentrarea la copil - idei de jocuri care te pot ajuta sa practici atentia

Exista multe modalitati de a dezvolta concentrarea la copil. Exercitiile de concentrare reprezinta o parte foarte importanta a vietii micutului. In cazul in care copilul are dificultati de concentrare, trebuie sa fie sprijinit. De cele mai multe ori, terapia implica respectarea recomandarilor unui psiholog, care poate prescrie sarcini specifice - exercitiile sunt, de obicei, simple. Inainte de a face acest lucru, este important sa te asiguri ca spatiul in care micutul se joaca si invata este linistit si bine organizat. Convinge-te singura si vezi cum sa exersezi concentrarea cu copilul!

Cum sa dezvolti concentrarea la copil - idei de jocuri care te pot ajuta sa practici atentia: cuburi, carti cu rime, jocuri de memorie

Spre deosebire de nou-nascuti, bebelusii de peste trei luni sunt capabili sa isi concentreze atentia mai mult timp asupra unui anumit obiect. Chiar si cu micutul de aceasta varsta poti incepe sa dezvolti concentrarea exersand cu el recunoasterea sunetelor si a formelor anumitor obiecte. Pe de alta parte, cei mici care au intre 6 si 12 luni isi pot exersa concentrarea aruncand mingi intr-un bol de plastic. In cazul copiilor de peste un an, ai mai multe posibilitati. Un joc de concentrare excelent pentru cei mici care au 1 an este, de exemplu, construirea unui turn din cuburi de plastic sau de lemn. Un alt exercitiu este sa citesti carti si sa indici anumite obiecte din casa - gasirea de asemanari intre mediul inconjurator si cel al personajelor din cartea preferata poate fi foarte interesanta. Convinge-l pe micut sa repete cuvintele si sunetele. De asemenea, jocurile de memorie si de concentrare reprezinta o solutie foarte buna, combinand educatia si distractia. Jocurile de memorie il ajuta pe cel mic sa acorde atentie unei singure activitati si sa isi dezvolte concentrarea sau abilitatile intelectuale. In plus, astfel de jocuri incurajeaza intreaga famile sa petreaca timp impreuna.
Acum stii cum sa exersezi atentia cu copilul - nu uita ca modul in care gestionam timpul petrecut impreuna depinde numai de noi. Ne putem juca cu lucrurile simple sau putem combina jocul cu invatarea. Jocul constient cu micutul ii dezvolta capacitatile cognitive. Asadar, ofera-i copilului apropierea pe care nu o va uita niciodata.

Articol pregatit de: Natalia Olszewska

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii