Punctele forte ale copilului nu intotdeauna sunt evidente in primii ani de viata. Uneori trebuie sa treaca putin timp pentru ca micutul sa aiba ocazia sa descopere activitatea care se va dovedi a fi punctul sau forte. Parintii il pot ajuta pe copil sa isi dea seama de talentul sau ascuns si sa-l sustina in dezvoltarea acestuia. Insa cum se face corect acest lucru si fara presiune?
Talentele si punctele forte ale copilului - exemple de cele mai intalnite abilitati la copii de varste diferite
Nu exista copil care sa nu aiba niciun punct forte. Fiecare copil are anumite predispozitii innascute, in dezvoltarea carora trebuie incurajat si ajutat. Anumite talente sunt mai vizibile, cum ar fi abilitatile muzicale, artistice, sportive, lingvistice sau matematice, in timp ce altele pot fi mai putin evidente, ca de ex. abilitatile de conducere, sociale sau organizationale. Nu exista talente mai bune sau mai slabe, fiecare dintre ele este la fel de important si trebuie abordat cu acelasi entuziasm si angajament. Te intrebi cum sa dezvolti talentul copilului tau? Vei afla in cele ce urmeaza.
Punctele forte ale copilului mic
Primii ani de viata ai copilului determina cat de repede mintea lui va asimila cunostintele si va stapani diferite abilitati in anii urmatori. De aceea este foarte important sa incepi sa sustii dezvoltarea copilului tau cat mai devreme posibil. Deja la copiii mai mici se pot observa anumite talente care merita dezvoltate prin joaca impreuna. Micutul abia incepe sa vorbeasca si deja poate repeta melodii. Unii copilasi incep destul de repede sa mearga, sa alerge, sa urce si sa sara, altii in schimb vor fi in stare sa se concentreze pe diverse activitati mai mult timp decat ceilalti sau vor incepe mai repede sa comunice si sa se joace cu copiii din jurul lor.
Punctele forte ale prescolarului
Punctele forte ale copilului sunt deseori descoperite la gradinita. Acolo copiii au multe activitati interesante sustinute de educatoarele lor - didactice, artistice si muzicale - precum si activitati suplimentare organizate de specialisti - gimnastica ritmica sau limba engleza. Daca cel mic poate sa danseze sau sa deseneze frumos, invata rapid cantece sau prinde usor o limba straina, educatorii ar trebui sa observe acest lucru.
La varsta prescolara devin vizibile nu numai punctele forte, ci si punctele slabe ale copilului. Si de acestea este important sa fii constienta. Nu este exclus faptul ca, lucrand asupra lor, poti ca parinte sa previi acumularea de probleme si sa reduci riscul aparitiei dificultatilor de invatare la varsta scolara. Daca in locul distractiei care implica miscare cel mic prefera sa faca puzzle-uri si sa citeasca din diferite carti cu parintii, incurajeaza-l, de asemenea, sa mearga la locul de joaca, la plimbare sau cu bicicleta. Daca, insa, acasa ai un mic sportiv, nu neglija desenatul sau cititul impreuna in fiecare zi.
Punctele forte ale elevului
De obicei, copiii mai mari stiu deja ce le place sa faca si ce nu. Se recomanda sa inscrii copilul de varsta prescolara la activitati suplimentare care sa fie in concordanta cu interesele si abilitatile lui. Nu uita, insa, ca cel mic ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga si sa-si schimbe decizia. Poate ca in clasa intai va fi fascinat de balet, in a doua va avea ca hobby calaritul, iar in clasa a treia isi va dori sa invete sa inoate. Este important sa-l lasi sa incerce diferite lucruri pentru a-si descoperi adevarata pasiune.
Copiii din clasele mai mari ale scolii primare merita invatati ce inseamna responsabilitatea si buna organizare. Adolescentul care a fost ajutat in copilarie de parinti si invatatori sa-si descopere talentele stie deja la ce se pricepe. Daca, de exemplu, incepe sa se antreneze la fotbal sau sa invete sa deseneze, este bine sa-l motivezi in momentele grele si sa-l incurajezi sa lucreze in continuare pentru a-si slefui talentul. Tot la aceasta varsta, copilul se poate razgandi la un moment dat, insa este indicat sa depui toate eforturile pentru a-l invata sa fie perseverent si consecvent, evitand astfel entuziasmul de scurta durata.
Cum iti dai seama ca este un matematician innascut sau are abilitati artistice?
Creierul uman este format din doua emisfere, iar fiecare dintre ele este responsabila pentru lucruri diferite si se maturizeaza in ritmuri diferite. Nu exista o emisfera mai buna sau mai slaba, ambele trebuie sa se dezvolte pentru a functiona corect. La copiii in jur de 6 ani, emisfera dreapta este dominanta. Aceasta asimetrie este motivul pentru care un copil si un adult gandesc diferit. Prin urmare, se poate presupune ca punctele forte si cele slabe ale unui copil de 5 ani sunt:
- Retinerea imaginilor si a rimelor, imaginatia vie, sensibilitatea la muzica.
- Lipsa abilitatilor de gandire logica, probleme cu anticiparea consecintelor pe care le au actiunile lor, neintelegerea simbolurilor.
Emisfera stanga incepe sa fie dominanta la varsta scolara, motiv pentru care copilul incepe sa dobandeasca urmatoarele abilitati: gandire logica, rationament si tragere de concluzii, ortografie si silabisire, efectuare de anumite actiuni sau calcule simple si controlul emotiilor.
Fiecare dintre noi se naste cu anumite predispozitii individuale care merita descoperite si consolidate. Cum le putem recunoaste?
Prin observarea atenta a copilului. Insoteste-l in joaca de zi cu zi, vorbeste cu el si implica-te in educarea lui, colaborand cu educatorii si invatatorii care il formeaza. Iata cum poti sa gasesti talentul copilului tau. Copilul este o entitate separata, asadar ca parinte nu se recomanda sa-i impui ambitiile sau visurile tale ramase neimplinite. Daca mama si-a dorit sa devina dansatoare, poate ca cel mic ii va mosteni talentul pentru dans. Cu toate acestea, poate copilul va prefera sa invete sa cante la pian sau sa practice un anumit sport.
Cum sa dezvolti punctele forte ale copilului tau fara a-l coplesi cu activitati extrascolare?
Sa incepem cu ceea ce nu trebuie facut. Evita:
- Timpul indelungat petrecut in fata televizorului si a altor ecrane. Folosirea excesiva de catre copil a televizorului, a calculatorului sau a tabletei poate duce la dependenta, scaderea aptitudinii fizice, slabirea concentrarii, indiferenta fata de violenta, pierderea gandirii cauza-efect, tendinta de a astepta o rasplata imediata si chiar la schimbarea modului de functionare a creierului. O modalitate mai buna de a petrece timpul liber o reprezinta activitatile precum: miscarea in aer liber, cititul cartilor, distractia impreuna cu jocuri de societate, aranjarea puzzle-urilor, desenatul, muzica si construirea de cuburi.
- Alimentatia necorespunzatoare, bogata in sare, zahar si grasimi nesanatoase, iar in acelasi timp saraca in vitamine si alti nutrienti. Creierul care nu este hranit cum trebuie are sanse mult mai mici sa se dezvolte corect. In momentul pregatirii meselor pentru copil, bazeaza-te pe recomandarile din actuala piramida a alimentatiei sanatoase.
- Excesul de jucarii electronice, muzicale, luminoase sau neadecvate varstei. O alegere mai buna o reprezinta jucariile obisnuite, precum: papusi, mingi, jucarii de stivuit sau jucarii de de potrivire a formelor, carticele, diverse masinute sau cuburi.
- Excesul de activitati extrascolare. Copilul trebuie sa aiba timp sa se joace, sa se odihneasca, sa formeze legaturi cu alti copii, pur si simplu sa copilareasca si sa petreaca momente impreuna cu parintii.
- Limitarea timpului petrecut in aer liber. Puteti iesi la plimbare chiar si atunci cand ploua sau vremea e geroasa. Tot ce trebuie sa faci este sa imbraci copilul corespunzator pentru temperatura de afara.
- Limitarea timpului petrecut cu familia.
- Accelerarea dezvoltarii micutului. Nu insista ca cel mic sa se aseze, sa stea in picioare, sa mearga inainte de vreme sau sa stapaneasca alte abilitati pentru care nu este inca pregatit.
- Cum poate fi sprijinita dezvoltarea copilului? In primul rand prin joaca si petrecerea timpului impreuna. Iata cateva indicii valoroase despre cum pot fi dezvoltate in mod eficient punctele forte si cum pot fi imbunatatite punctele slabe ale copilului:
- Activitate fizica, in special in aer liber. Aceasta include plimbari, mersul cu bicicleta, distractie la locul de joaca sau momente petrecute la piscina.
- Exersarea dexteritatii manuale, mai exact modelatul, desenatul, pictatul, decupatul si lipitul impreuna, iar in acelasi timp prinderea si aruncarea mingii, construirea cu ajutorul cuburilor sau aranjarea puzzle-urilor.
- Conversatiile cu cel mic, indiferent de varsta. Este important sa vorbesti cu copilul tau despre ceea ce ii place si nu ii place, despre visurile, pasiunile si emotiile pe care le are.
- Cititul copilului cu voce tare. Poti sa-i citesti copilului chiar inainte de a se naste si se recomanda sa continui, chiar daca cel mic o poate face deja singur.
- Excursii. Este indicat sa-l iei pe copil in diferite excursii atat scurte, cat si lungi. Il poti duce pe cel mic in diverse locuri: muzeu, teatru, concert, gradina zoologica sau gradina botanica. Astfel de excursii sunt o modalitate excelenta de a dezvolta pasiunile copilului si de a-i starni interesul pentru lucruri noi.
- Dragostea si implicarea parintilor. Copilul care este iubit si se simte iubit, care primeste timp si atentie, are sansa de a-si dezvolta pe deplin talentele si de a-si imbunatati partile slabe. Nimic nu poate inlocui dragostea si atentia parintilor.
- Activitati suplimentare alese cu grija. Micutului trebuie sa-i placa. In afara de acestea, ar trebui sa aiba timp si pentru alte lucruri importante, motiv pentru care activitatile nu pot avea loc in fiecare zi. Numarul optim de activitati este acela care nu suprasolicita copilul. Pentru un copil, acest lucru poate insemna 1 ora pe saptamana, insa pentru altul inseamna 3 ore.
- Distractie chibzuita. Joaca cu cel mic este un timp extrem de valoros. Daca parintii doresc sa incerce ceva mai mult, pot sa faca loc pentru elemente suplimentare care il dezvolta pe cel mic, precum: jocuri senzoriale (de ex. pictatul cu degetele), invatarea timpurie a citirii (de ex. metoda globala a lui Doman sau metoda simultan-secventiala, dezvoltata de Jagoda Cieszyńska), matematica (de ex. metoda creata de Edyta Gruszczyk-Kolczyńska) sau o limba straina (de ex. metoda imersiei lingvistice), precum si dezvoltarea concentrarii, a memoriei si asimilarea de cunostinte.
Permite-i copilului sa incerce diferite lucruri si sa decida singur ce ii place sa faca. Nu-i impune aspiratiile si dorintele tale care au ramas neimplinite. Pastreaza moderatia in ceea ce priveste numarul de activitati extrascolare, deoarece copilul obosit cu siguranta nu isi va putea dezvolta pe deplin pasiunile si talentele. In loc de a-l critica, lauda-l, sustine-l si motiveaza-l, pentru ca micutul sa aiba incredere in el si in punctele lui forte.
Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii