Cum sa incurajati copilul sa citeasca? Incercati aceste metode!

Cum sa incurajati copilul sa citeasca? Incercati aceste metode!

Se vorbeste mult despre efectele pozitive ale literaturii. Dar daca micutului nu ii plac cartile? Ce puteti sa faceti pentru ca lectura unei carti sa fie mai atractiva sau cel putin la fel de atractiva ca alte jocuri? Cum sa incurajati copilul sa citeasca? Incercati aceste metode!

Citirea cartilor de catre copil, cum sa-l incurajezi? Vezi ce sa faci inainte de a veni momentul in care copilul va citi singur.

Daca vrei ca cel mic sa citeasca cu bucurie in viitor, atunci trebuie sa te ocupi de acest lucru cat mai devreme posibil, cu mult inainte ca micutul sa invete sa formeze litere. Cum sa incurajati copilul sa citeasca? Incercati aceste metode! Trebuie sa-i citesti copilului inca de cand sta in leagan. Cu cat micutul vede mai devreme cat de interesanta si inspirata este aceasta activitate, cu atat mai bine. In plus, citirea regulata impreuna cu cel mic are o serie de alte avantaje. Vezi cateva dintre cele mai importante:

  • Intarirea legaturii dintre copil si parinte.
  • Dezvoltarea increderii in sine a copilului si satisfacerea nevoilor sale emotionale - daca un parinte ii citeste micutului in fiecare zi, acordandu-i timp si atentie, cel mic se simte important, necesar si iubit.
  • Imbogatirea vocabularului, dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de comunicare.
  • Imbunatatirea cunostintelor si facilitarea invatarii.
  • Dezvoltarea imaginatiei, imbunatatirea concentrarii si exersarea memoriei.
  • Dezvoltarea empatiei si a sensibilitatii morale, invatarea de a distinge binele de rau.
  • Ajutor in situatii dificile si in rezolvarea problemelor (mai ales atunci cand le citim copiilor povesti terapeutice)
  • Pregatirea si motivarea pentru citirea independenta, dezvoltarea obisnuintei de a citi si de a dobandi cunostinte.
  • Citirea este o distractie inteligenta, excelenta, care poate fi, de asemenea, o prevenire a dependentei de media (televiziune, internet).

Prin urmare, citeste-i copilului in fiecare zi timp de cel putin 20 de minute. Sa incepi sa faci acest lucru cat mai devreme posibil, chiar inainte ca bebelusul sa vina pe lume. Acest tip de lectura inca din burtica este foarte distractiv pentru viitorii parinti si o modalitate excelenta de a se pregati pentru rolul de mama si tata.

In cazul copiilor care nu sunt obisnuiti sa citeasca in fiecare zi, persistenta si consecventa din partea parintelui pot ajuta. Este posibil ca cel mic sa asculte cu un interes din ce in ce mai mare si pentru mai mult timp cu fiecare zi, saptamana si luna care trece. Fa din citit un ritual zilnic! Stabileste un moment in care sa-i citesti copilului, de exemplu dupa baie, inainte de culcare. In cazul copiilor mai mari, poti aranja o situatie in care intreaga familie sa citeasca o carte, de ex. dupa pranz, ca parte a siestei.

De asemenea, sa incerci sa transformi timpul petrecut in compania unei carti intr-o activitate si mai atractiva pentru copil. Implica-te atunci cand citesti cu voce tare! Arata-ti entuziasmul si interesul fata de cartea citita, moduleaza-ti vocea, gesticuleaza. De asemenea, ar fi bine ca si cel mic sa participe activ la lectura. Pentru a face acest lucru, pune intrebari si creeaza jocuri creative bazate pe cartile pe care le-ai citit; deseneaza ilustratii pentru carti, compune cantece, fa teatru, inventeaza enigme despre continut si personaje.

De asemenea, este extrem de important sa fii aproape de copil atunci cand ii citesti. Tine copilul in poala si ia-l in brate pentru a crea astfel o legatura de apropiere. Datorita acestui lucru, exista o sansa mai mare ca mai tarziu micutul sa fie dornic sa citeasca independent.

Cum sa incurajati copilul sa citeasca? Incercati aceste metode! Iata 8 modalitati dovedite

Cu toate acestea, cititul regulat cu voce tare nu este tot ceea ce poti face pentru ca micutul sa dezvolte dragostea pentru literatura. Ce alte modalitati exista si ce trebuie sa faci pentru a-ti incuraja copilul sa citeasca?

  • Nu inceta sa ii citesti cu voce tare copilului chiar si atunci cand poate sa citeasca singur. Aceasta este o greseala foarte frecventa care il poate descuraja pe cel mic sa citeasca. Micutul care abia distinge literele nu poate inca sa citeasca fluent. Desigur, trebuie sa exerseze si, in continuare, sa imite parintele. In plus, ascultarea cartilor citite de parinti continua sa fie o distractie inteligenta, interesanta si placuta pentru el, precum si o modalitate buna de a-si petrece timpul.
  • Fii un exemplu bun. Copilul va citi cu mai multa placere atunci cand vede ca si parintele citeste frecvent si ca ii place.
  • Creeaza o biblioteca acasa la care cel mic sa aiba acces in orice moment. Pune acolo carti pe subiecte care il intereseaza pe cel mic, adaptate varstei si abilitatilor sale. Verifica in mod regulat continutul acesteia si citeste cartile adecvate varstei copilului. Pentru cei mai mici, alege carti cu pagini din carton gros, cu ilustratii mari, realiste, colorate si vesele, cu un text nu prea lung. De asemenea, cei mici vor aprecia cartile pentru baie.
  • Ofera-i copilului carti interesante. Poate micutul va aprecia cartea cu un personaj dintr-un film de animatie indragit? Sau din benzile desenate preferate? Poate are deja un animal preferat sau ii place o masina despre care doreste sa afle mai multe?
  • Mergi la biblioteca cu cel mic. Lasa copilul sa aleaga cartile de pe raft si sa gaseasca titlurile care il intereseaza. De asemenea, poti sa mergi cu intreaga familie la o librarie pentru ca fiecare sa aleaga o carte, de exemplu pentru a sarbatori Ziua Copilului sau inceputul vacantei.
  • Lauda copilul. Lauda-ti copilul pentru ca asculta cu atentie atunci cand ii citesti, pentru ca citeste mai mult si mai fluent singur, pentru ca a citit cu doua capitole mai mult decat in ziua precedenta, pentru ca a citit o carte pe care a imprumutat-o de la biblioteca... Pur si simplu, fa acest lucru ori de cate ori observi un progres.
  • Limiteaza accesul la televizor si la jocurile pe calculator sau tableta. Familiile in casele carora domina ecranele au tendinta de a citi mult mai putin.
  • Nimic cu forta. Nu forta copilul sa citeasca sau sa asculte daca este ocupat cu altceva. Arata-i ca cititul este o placere, nu o obligatie. Nu-i pune niciodata conditii copilului, nu-i promite ca daca citeste un numar de pagini, atunci se va putea juca pe calculator sau va putea primi o alta rasplata. Uneori trebuie sa renunti pentru o perioada, daca toate metodele posibile esueaza, si sa revii la subiectul cititului peste un anumit timp (de exemplu, dupa vacanta, dupa perioada de adaptare la gradinita, dupa o boala).

Cum sa-ti incurajezi copilul sa citeasca? Ce se intampla daca micutul nu se descurca atat de bine?

In cazul copiilor mai mari, o intrebare frecventa a parintilor este: cum sa isi incurajeze micutul sa invete sa citeasca? Cu siguranta nu trebuie sa te grabesti prea mult, este mai bine sa astepti pana cand cel mic va fi pregatit pentru asta. Apoi vei putea incepe procesul de invatare a recunoasterii literelor, de legare a acestora in cuvinte si apoi in propozitii. Deseori, un copil mic isi arata interesul pentru litere chiar inainte de a incepe sa citeasca la scoala. Merita sa profiti de acest moment.

Nu uita ca cel mai important lucru nu este doar sa inveti copilul sa citeasca, ci sa-i insufli dragostea pentru literatura si bucuria de a interactiona cu aceasta. Daca reusesti acest lucru, atunci invatarea nu va fi o problema. Urmand sfaturile de mai sus, il inveti pe copil sa fie atras de carti de la o varsta frageda. Este o idee buna sa incepi acest proces cat mai devreme posibil, inainte ca cel mic sa invete sa distinga diferitele litere ale alfabetului.

Cum sa-ti incurajezi copilul sa citeasca? Atunci cand, din anumite motive, copilul nu vrea sa faca acest lucru, diversele mijloace de predare pot ajuta la invatarea cititului. Le poti folosi acasa sau in calatorii, pur si simplu atunci cand vrei sa petreci timp cu micutul intr-un mod inteligent si interesant si, in acelasi timp, sa il incurajezi sa invete sa citeasca.

  • Este o idee buna ca biblioteca micutului sa cuprinda nu numai carti frumos publicate, ci si mijloace de invatare a recunoasterii literelor si a lecturii, cum ar fi literele Montessori din material dur.
  • Atunci cand cumperi o carte pentru copilul tau, alege-o pe cea scrisa intr-un limbaj viu, contemporan, adaptat la abilitatile celor mici care incep sa invete sa citeasca. Cartile cu litere mari, destinate elevilor care fac primii pasi in lectura, merita o atentie speciala. Acestea sunt in mare parte povesti scurte si bogat ilustrate, dar nu infantile, impartite in trei niveluri diferite de dificultate. Cu cat nivelul este mai inalt, cu atat textul devine mai complex.
  • Ofera-i copilului jocuri educationale interesante. Ai la alegere o gama larga de jocuri de societate, jocuri de carti sau puzzle-uri care faciliteaza invatarea cititului.
  • De asemenea, jucariile educative, precum seturile creative cu plastilina si elemente in forma de litere, plansele cu magneti in forma de litere, cuburile cu literele alfabetului, stampilele sau puzzle-urile reprezinta o alegere interesanta.

Cu toate acestea, nu uita ca, daca jocurile si cartile stau doar pe rafturi, atunci acestea nu il vor invata nimic pe copil. Parintii trebuie sa incurajeze micutul sa invete si sa se joace, folosindu-le impreuna cu el. Mentine o atitudine pozitiva, inarmeaza-te cu rabdare si nu pune prea multa presiune. Nu ridiculiza si nu pedepsi niciodata copilul pentru ca nu citeste atat de fluent pe cat crezi ca ar trebui. Acum stii foarte bine ce trebuie sa faci pentru a-ti incuraja copilul sa inceapa sa citeasca!

Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda

Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii