/https://bin.smyk.ro/media/static/Artyku%C5%82y/Jak_pom_c_dziecku_w_nauce.jpg)
Te intrebi cum sa ajuti copilul sa invete? Cu siguranta nu prin a-l obliga sa stea la birou sau a-i reprosa dificultatile avute la scoala. Invatatul nu ar trebui asociat cu presiunea si constrangerea. Copilul ar trebui sa stie ca invata pentru binele lui si ca toate cunostintele dobandite ii vor fi de folos in viitor. Iata 10 modalitati de a-l convinge de acest lucru si, in acelasi timp, de a transforma invatatul intr-o activitate mai placuta. Citeste articolul nostru si afla cum sa ajuti copilul sa invete.
Sfaturile psihologului pot fi utile pentru a ajuta copilul sa invete. 10 exemple de modalitati:
1. Creeaza o legatura cu invatatorii copilului tau
Experientele multor parinti arata faptul ca atunci cand acestia sunt implicati in viata scolara a copiilor lor, cei mici au rezultate mai bune la invatatura si merg cu mai multa placere la scoala. Intalneste-te, asadar, in mod regulat cu educatorul copilului tau si roaga-l sa te contacteze daca apar probleme la invatatura sau legate de comportamentul celui mic. In acelasi timp, intereseaza-te cum arata programul de invatare in semestrul respectiv pentru a-ti da seama de provocarile care il asteapta pe micul elev.
De asemenea, ia parte la adunarile si sedintele care se organizeaza la scoala. Este o ocazie buna de a cunoaste invatatorii si angajatii scolii, precum si de a face schimb de experiente cu alti parinti. Daca ai timpul suficient, poti, de asemenea, sa devii membru al comitetului de parinti sau al consiliului parintilor.
2. Sustine-ti copilul
Intreaba invatatorul cum se descurca in clasa copilul in comparatie cu alti elevi. In cazul in care nu tine pasul, intreaba ce poti sa faci pentru a-l sprijini. Este important sa actionezi repede, inainte ca dificultatile la invatatura sa creasca. Afla ce tip de exercitii pot sa-l ajute sa asimileze lucruri noi.
Te gandesti ce sa faci pentru a-l ajuta pe copil sa invete? De exemplu, pe copil il pot ajuta sa invete sa citeasca si sa scrie activitatile care ii dezvolta abilitatile manuale, ceea nu inseamna neaparat transcrierea indelungata a literelor in caiet. Efecte la fel de bune ar trebui sa aduca realizarea figurinelor din plastilina, cartile de colorat si inclusiv jocurile cu bete de tip mikado.
3. Controleaza tema pentru acasa
Un lucru important care ajuta in realizarea regulata a temelor de casa este locul de invatat, planificat corespunzator. Nu lasa ca in timpul invatatului, copilul sa fie distras de televizorul pornit, telefonul care suna sau conversatiile cu voce tare ale membrilor familiei. De asemenea, este esential ca temele de casa sa fie facute zilnic la aceeasi ora, de ex. dupa masa de pranz. Datorita acestui fapt, copilul isi poate dezvolta un obicei de invatare regulata. Daca in ziua respectiva sunt multe lectii de facut, acestea nu trebuie terminate la rand. Este important ca momentele de concentrare sa fie insotite de pauze pentru relaxare si joaca.
Iti pui intrebarea: cum sa motivezi copilul sa invete? In cazul in care copilul are nevoie de ajutor in timp ce isi face lectiile, parintii pot sa-l sprijine, dar niciodata sa gaseasca rezolvarile in locul lui. In schimb, ca parinte il poti indruma si ii poti da idei pentru ca micutul sa ajunga singur la concluziile potrivite.
4. Introdu in invatare elemente de joaca si competitive
Legea lui Arhimede se poate invata din manual, insa poate fi descoperita, de asemenea, in timpul unei bai in cada! La randul lor, fractiile sunt mai usor de explicat taind prajitura prefera a celui mic, iar poezia poate fi invatata mai repede, organizand o mini intrecere pentru a vedea cine reuseste primul.
5. Inscrie copilul mai mare la cursuri de citire rapida si mnemotehnica (pentru retinerea rapida a informatiilor)
Tehnicile de acest tip nu sunt o noutate. Probabil multe persoane isi amintesc din scoala expresiile de tipul "Niciodata nu despartim niciodata" sau "Nu turna apa peste soda ca sa nu te arda". Ne aducem aminte de acestea, deoarece mintea noastra retine mai bine rime si povestioare decat definitii rigide. Exista, bineinteles, mult mai multe trucuri asemanatoare, care ajuta copiii sa invete mai repede si mai eficient. Asadar, in cazul in care te intrebi cum sa ajuti copilul sa invete, intereseaza-te daca in orasul tau nu se organizeaza cursuri de acest tip. Pe piata sunt disponibile, de asemenea, multe carti si ghiduri despre invatarea in mod eficient.
6. Afla ce activitati extracurriculare ofera scoala
Printre acestea se pot numara antrenamentele sportive, cursurile de arta plastica, cercul de teatru sau cercul muzical. Nu uita ca este important ca cel mic sa aleaga activitatile suplimentare in functie de pasiunile lui.
7. Controleaza timpul pe care copilul il petrece in fata televizorului si calculatorului
Nu este deloc surprinzator faptul ca cei mici prefera sa petreaca timpul liber jucandu-se in voie decat citind sau scriind. Asadar, rolul tau ca parinte este sa monitorizezi timpul petrecut de copilul tau in fata ecranului, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa-i interzici complet acest lucru. Mai degraba invata-l cum sa foloseasca internetul pentru a cauta informatii, cumpara-i jocuri educative sau instaleaza-i o aplicatie pentru repetitii sau invatarea unei limbi straine. Ajuta-l sa descopere faptul ca folosirea eficienta a resurselor media poate fi benefica pentru invatare.
8. Incurajeaza copilul sa citeasca si sa foloseasca biblioteca
Se pot spune multe despre avantajele cititului cu regularitate. Ajuta practic la invatarea tuturor materiilor scolare, sporeste inteligenta, trezeste empatia, iar, cel mai important, ii dezvolta copilului obiceiul de a invata pe tot parcursul vietii. Este recomandat, asadar, ca micutul sa se dedice cat mai mult lecturii. Insa nimic nu se poate face cu forta! Daca cititul devine cu adevarat un obicei pentru copil, acesta ar trebui sa-i aduca placere si satisfactie. Cautati impreuna (de ex. la o biblioteca din apropiere) carti care sa corespunda pasiunilor si intereselor lui.
9. Incurajeaza copilul sa invete in mod activ
Te intrebi cum sa incurajezi copilul sa invete? Invatarea activa presupune punerea si raspunderea la intrebari, rezolvarea problemelor si descoperirea propriilor hobby-uri. Poate, de asemenea, sa aiba loc in timp ce face sport, atunci cand se intalneste cu prietenii, participa la o sceneta de la scoala, canta la un instrument muzical, viziteaza un muzeu sau o librarie. Sustii invatarea activa prin a asculta ideile copilului si a reactiona la acestea. Lasa-l sa puna intrebari si sa-si spuna parerea atunci cand cititi impreuna carti, va uitati la tablouri intr-o galerie de arta sau petreceti o dupa-amiaza la gradina botanica. Daca il incurajezi sa aiba astfel de activitati, cel mai probabil interesul copilului fata de invatatura va creste.
10. Asigura-i copilului un stil de viata sanatos
Preparatele greu digestibile si foarte procesate, pline de grasimi, zahar si sare, cu siguranta nu il vor ajuta pe copil la invatatura. In schimb, este recomandat sa introduci in alimentatia copilului fructe, legume, produse din cereale integrale si fructe cu coaja lemnoasa care au un efect pozitiv asupra dezvoltarii lui. La fel de important este somnul corespunzator pentru bebelus, care in cazul copiilor de varsta scolara este de aprox. 8-10 ore. Procesul de invatare si retinere poate fi sustinut, de asemenea, de activitatea fizica regulata: practicarea unui sport sau jocul in aer liber.
Articol pregatit de: Anna Dobiecka
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii