Teama de scoala - ce sa faci cand copilului ii este frica de scoala

calatorie

 

In cazul in care copilul tau refuza sa mearga la scoala, este reticent fata de aceasta, simte frica sau se plange de dureri (de ex. de burta sau de cap) doar cand se gandeste la scoala, nu ignora acest lucru. Acestea pot fi simptome ale faptului ca celui mic ii este teama de scoala si este indicat sa ai in vedere ajutorul adecvat. Te intrebi ce sa faci cand copilului ii este frica de scoala?

Simptomele si reactiile de teama la copil sunt foarte importante si nu trebuie ignorate. Daca acestea sunt neglijate pot duce la dezvoltarea si inradacinarea problemelor, iar drept urmare la scaderea stimei de sine, tulburari de anxietate (de ex. fobie) sau tulburari de dispozitie (de ex. depresie). 

Ce este fobia de scoala?

Fobia de scoala afecteaza 1-5% dintre copii si adolescenti. Aceasta este o frica persistenta de anumite situatii care au legatura cu scoala si inclusiv subiecte referitoare la scoala sau discutii pe aceasta tema. Reactiile exagerate de neliniste si frica apar chiar si in ciuda asigurarilor ca situatiile care provoaca teama de scoala nu reprezinta un pericol real si a constientizarii necesitatii de a indeplini obligatiile de elev. Ca urmare a acestei frici, copiii pot evita scoala, discutiile despre aceasta, situatiile si subiectele care au legatura cu scoala sau pot trai cu groaza contactul cu scoala, drumul spre scoala sau timpul de dinainte (de ex. seara de duminica). Caracteristic este faptul ca simptomele de teama trec atunci cand trece „riscul” contactului cu scoala. Insa, evitarea interactiunii cu scoala provoaca un cerc vicios - intensificarea fricii si, drept urmare, o dificultate mai mare de a avea contact cu aceasta. 

Cauzele fobiei scolare sunt diferite. Poate fi vorba despre sensibilitate, timiditate innascuta, incapacitatea de adaptare la cerintele invatatorilor si ale profesorilor, precum si frica de agresivitate din partea copiilor de aceeasi varsta. In fiecare situatie parintele trebuie sa intervina pentru a determina cauzele problemei si a facilita ajutorul cat mai repede posibil. 

Cum poti ajuta copilul cu teama de scoala?

Atunci cand copilul nu vrea sa mearga la scoala ce sa faci? Cu toate ca situatia este grea pentru voi ca parinti, nu uitati de evaluarea rationala a cauzei problemei si de mentinerea distantei corespunzatoare. Indiferent de cauza fobiei, este recomandat sa luati legatura cu educatorul copilului si cu psihologul scolii. Prezenta si implicarea lor sunt extrem de importante pentru acordarea ajutorului. Sa-l lasati pe copil acasa pentru un timp nu este pentru el o solutie prea buna si nu rezolva nimic definitiv. Revenirea la scoala dupa cateva zile de pauza se poate dovedi a fi si mai stresanta pentru copil si poate accentua reactia negativa, asadar incercati sa nu intrerupeti participarea lui la lectii. 

Te intrebi ce sa faci cand copilul nu vrea sa mearga la scoala? Copilului ii va fi mai usor sa faca fata temerii cu ajutorul vostru. Poate, de asemenea, sa aiba nevoie de ajutorul unui specialist, ca de ex. psiholog sau consilier scolar. Cu scopul de a-l ajuta in aceasta situatie atat de grea pentru el, incercati sa-i oferiti sustinere si sa va aratati intelegatori. In niciun caz sa nu glumiti pe seama fricii lui! Doar astfel copilul se va deschide comunicarii si nu-i va fi teama sa va spuna ce simte. Poate va puteti juca de-a scoala –plusurile sau membrii familei vor juca rolurile de colegi de clasa? Preferati sa desenati impreuna clasa sau scoala? Minunat! Puteti, de asemenea, sa creati impreuna o poveste despre drumul vesel pana la scoala sau despre o zi „adevarata” petrecuta la scoala. Fara niciun dubiu, este important sa sustineti copilul si sa vorbiti cu el. Il cunoasteti cel mai bine si stiti ce metode sa folositi pentru a-l incuraja sa vorbeasca despre problema, iar acesta este primul pas in a face fata situatiei. In caz de indoiala, puteti solicita ajutorul unui specialist – doua minti gandesc mai bine decat una.

Articol pregatit de: Ewelina Wojtunik
Consultatie de specialitate: Aleksandra Błaszkiewicz-Okrągły; psihoterapeut cognitiv-comportamental, psiholog cu pregatire pedagogica

Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.

v