Acumularea de cunostinte si exersarea noilor abilitati reprezinta pentru copii ceva absolut natural. Insa, inceperea scolii este pentru ei un mare eveniment care poate provoca stres. Asadar, este important sa le vii in ajutor. Cum ii asiguri copilului un inceput bun de scoala? Afla in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru copilul care merge la scoala.
Ce trebuie sa faci inainte de inceperea scolii? Copilul obisnuit cu libertatea de la gradinita si clasa 0 are nevoie de putin timp pentru a se adapta noilor cerinte si conditii de la scoala. Perioada de adaptare poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, de aceea este important sa-i arati intelegere si sa-l sustii in aceasta perioada deosebita pentru el.
Prin ce difera scoala de clasa 0? Ce sa ai in vedere pentru un inceput bun de scoala?
Te intrebi cum vor arata primele zile ale copilului la scoala? Pana in prezent, copilul tau a invatat prin joaca pe durata activitatilor de zi cu zi si in functie de propriile nevoi. Invatarea la scoala difera de acest sistem prin organizare si necesitatea de a rezista 45 de minute in banca, cu obligatia de a asculta lectia condusa de invatator. In cunostintele transmise predomina teoria care, in multe cazuri, nu poate fi verificata in practica – complet opus fata de cum era in clasa 0 sau la gradinita, unde copiii invatau, in primul rand, experimentand lucruri. Pentru copil, acesta este un pas imens spre maturitate, care necesita din partea lui mult mai multa indemanare si independenta decat pana acum.
Cum sa-ti pregatesti copilul sa inceapa scoala? Cum sa-l incurajezi sa invete?
Succesele copilului la scoala depind, in mare parte, de anii prescolari. Tocmai aceea este perioada in care dobandeste primele experiente, capata abilitati si asimileaza cunostintele care il pregatesc sa faca fata viitoarelor responsabilitati si obligatii de la scoala. Ai grija ca micutul sa nu se descurajeze dupa mici insuccese. Lauda-l si incurajeaza-l sa incerce din nou, ajuta-l sa asimileze materialul si arata-i in ce mod poate invata. Nu insista sa faca lectiile cand este obosit, somnoros sau irascibil. In afara de faptul ca nu va asimila eficient cunostintele, se va simti frustrat din aceasta cauza. Sprijina copilul, repeta impreuna cu el materialul si pune-i intrebari sub forma de joaca. Invatatura asociata cu placerea ii se va parea interesanta si atractiva.
Unii copii sunt mai talentati, altii mai putin. In cazul in care copilul tau face parte din cea de-a doua grupa, nu-i spune acest lucru. Cu atat mai mult, incurajeaza-l, lauda-l si motiveaza-l sa invete pentru ca micutul sa se simta important, inteles si acceptat. Nu uita ca mai de pret decat nota 10 in carnet este abilitatea de a pune in practica ceea ce a invatat. Esti gata pentru ca cel mic sa aiba un inceput bun de scoala?
Articol pregatit de: Ewelina Wojtunik
Consultatie de specialitate: Aleksandra Błaszkiewicz-Okrągły; psihoterapeut cognitiv-comportamental, psiholog cu pregatire pedagogica
Acest articol este o expresie a convingerilor personale ale autorului si nu inlocuieste sfatul unui specialist in timpul unei consultatii individuale. Inainte sa iei o decizie in ceea ce te priveste, iti recomandam sa consulti un specialist in domeniul respectiv.