Cum sa inveti copilul sa citeasca? Este indicat sa incepi educatia celui mic inainte ca acesta sa mearga la scoala?

Cum sa inveti copilul sa citeasca? Este indicat sa incepi educatia celui mic inainte ca acesta sa mearga la scoala?

Cu mult timp inainte de inceperea gradinitei sau a clasei intai, multi parinti observa interesul copilului pentru scris si citit - in acest caz, iti recomandam sa cumperi carti si jucarii educative care sa il introduca pe cel mic in lumea literelor. De asemenea, poti citi articolul nostru „Cum sa inveti copilul sa citeasca?” unde gasesti cateva metode cunoscute care iti pot fi de ajutor. Cu toate acestea, nu uita sa nu introduci niciuna dintre ele cu forta. Atunci cand copilul incepe scoala, nu trebuie sa stie sa citeasca - el va invata totul la momentul potrivit. 

Cum sa inveti copilul sa citeasca? Cand sa incepi acest lucru?

Intr-adevar, chiar si cei mai mici pot incepe sa invete literele prin joc - bineinteles, numai daca se arata interesati. Tot ce trebuie sa faci este sa te familiarizezi cu cateva metode simple si sa pregatesti mijloacele de invatare potrivite, mai exact jucarii educative alese corespunzator. Cu toate acestea, nu uita ca nu este bine sa fortezi copilul sa invete sa citeasca - acest lucru ar trebui sa fie distractiv pentru el. Odata ce observi semne de plictiseala sau nerabdare, intrerupe jocul si alege o alta activitate. Momentul potrivit pentru invatarea cititului va veni atunci cand cel mic va arata ca este pregatit pentru acest lucru. 


De asemenea, nu uita cat de periculos este sa te lasi tentata sa il compari pe cel mic cu alti copii, atat atunci cand invata sa vorbeasca sau sa mearga, cat si atunci cand invata sa citeasca. Fiecare copil este diferit si se dezvolta in propriul ritm. Unii copii vor fi deja interesati sa invete literele atunci cand au mai putin de trei ani, in timp ce altii nu vor dori sa le descopere decat la gradinita. Si au dreptul sa se comporte astfel. Desigur, acest lucru nu inseamna nici ca cei mici vor avea dificultati in ceea ce priveste invatarea cititului in viitor. Nu incerca sa fortezi copilul sa invete literele, deoarece o astfel de abordare va face mai mult rau decat bine. Cu siguranta in aceasta perioada ar fi mai bine sa construiti un castel din cuburi, sa va jucati cu jucariile lui preferate, sa mergeti impreuna la o plimbare sau pe teren la un joc de fotbal.
 

Modalitati de a invata sa citeasca. Cum sa obisnuiesti copilul cu literele:

  • Inca din primii ani de viata ai copilului, poti sa incerci sa ii insufli dragostea pentru literatura. Cumpara-i micutului carti interesante, potrivite varstei lui si frumos ilustrate. Mergi cu el la biblioteca si librarii. Transforma lectura intr-un ritual zilnic, de ex. citeste-i copilului carti inainte de culcare si, mai ales, citeste si tu singura pentru a-i demonstra cat de distractiv poate fi acest lucru!
  • Odata ce copilul devine interesat de lectura, ii poti prezenta carti create pentru a-i introduce pe copii in lumea literelor.
  • Cat mai des posibil, scrie numele micutului, semneaza-i desenele, scrie-i numele pe nisip sau cu batul in noroi in timpul unei plimbari. Poti pune numele copilului scris cu majuscule pe usa sau in camera lui.
  • Poti decora peretii din camera micutului cu o imagine sau un poster frumos cu alfabetul.
  • O idee buna este sa pui pe cutiile si rafturile cu jucarii etichete corespunzatoare pe care sa scrii numele acestora cu majuscule: "cuburi", "masinute" sau "jucarii de plus".
  • Nu uita de jucariile valoroase care sprijina invatarea literelor si a cititului, precum jocuri, puzzle-uri sau table magnetice cu diferiti magneti in forma de litere. Nu este suficient ca cel mic sa le aiba in camera lui pe un raft. Trebuie sa-l incurajezi pe micutul tau sa le foloseasca si sa petreci timp cu el jucandu-va impreuna.

Invatarea cititului pentru copii. Cele mai cunoscute metode:

  • Metoda bazata pe citirea pe litere. De cele mai multe ori, acesta este modul in care copiii invata sa citeasca la scoala. Cel mic invata literele si sunetele corespunzatoare acestora, iar dupa aceea le combina in cuvinte.
  • Metoda bazata pe silabisire. Copilul invata sa imparta cuvintele in silabe. Dupa aceea, cel mic stapaneste citirea silabelor simple, pe care mai tarziu le combina in cuvinte.
  • Metoda de citire globala. Cel mic invata sa citeasca mai multe cuvinte intregi, iar in timp, pe baza acestora, ajunge sa fie capabil sa combine singur litere cu sunete si sa stapaneasca silabisirea.

Pentru cei mai mici, cea mai buna metoda o reprezinta citirea globala, dezvoltata de Glenn Doman. Invatarea cititului consta in 5 etape in care copilul:

  • invata cuvinte (substantive, verbe, adjective, prepozitii),
  • invata expresii din doua cuvinte,
  • invata propozitii simple,
  • invata propozitii compuse,
  • citeste carti special create.

Prezinta-i copilului cuvintele cu litere mari pe cartonase pregatite de dinainte si citeste-le cu voce tare. Arata fisele rapid. Poti folosi un set de pana la 5 cuvinte intr-o singura sesiune. Poti face 3 sesiuni pe zi. Arata fiecare cuvant timp de 5 zile. Dupa aceea, in etapele urmatoare construieste expresii si propozitii din cuvintele pe care copilul le cunoaste deja.


Pentru prescolari, o modalitate excelenta de invatare a cititului ar fi metoda simultan-secventiala (asa-numita metoda cracoviana), dezvoltata de profesoara Jagoda Cieszyńska, care arata cum poti invata un copil sa citeasca pe silabe. Aceasta se bazeaza pe:

  • citirea simultana, mai exact redarea vocalelor (a, e, i, o, u),
  • citirea cuvintelor onomatopeice (de ex. "miau", "bee", "mac-mac").
  • citirea secventiala, mai exact citirea silabelor, iar dupa aceea a cuvintelor si a propozitiilor.

Metoda se bazeaza pe imitarea celor 3 etape de dobandire a abilitatilor de limba: repetare-intelegere-denumire (citire). Cum sa inveti copilul sa citeasca folosind metoda silabelor? Poti alege seria de carti "Iubesc sa citesc", care include un ghid pentru parinti, caiete de exercitii pentru copii si articole suplimentare interesante, precum o carte de colorat sau un joc de societate.


Daca te intrebi cum sa-ti inveti copilul sa citeasca fluent, iti recomandam sa acorzi atentie metodei lui Bronislaw Racławski, bazata pe glotodidactica. Aceasta pune accentul pe tehnica de "alunecare" ca punte catre o lectura fluenta. In timpul cititului, copilul poate prelungi unele sunete pentru a avea timp sa recunoasca si sa citeasca urmatoarele litere din cuvant. Glotodidactica este destinata prescolarilor mai mari si copiilor de varsta scolara mica. Avantajul acestei metode consta in existenta unor mijloace de predare interesante, cum ar fi cuburi, planse sau covorase speciale.


Pentru copiii de varsta prescolara si scolara, Metoda unui Inceput Bun a Martei Bogdanowicz se poate dovedi interesanta pentru a sprijini invatarea cititului. Datorita acesteia, micutii invata literele intr-un mod multisenzorial si, in acelasi timp, se distreaza. Metoda unui Inceput Bun se concentreaza pe vaz, auz si miscare, iar prin urmare contine o multitudine de exercitii senzoriale, vizuale si auditive, atractive pentru cei mici, care sprijina dezvoltarea lor.

Ce trebuie sa faci atunci cand un copil mai mare are probleme cu invatarea cititului? Cum sa inveti copilul sa citeasca cu intelegere si fluent?

Daca cel mic a inceput sa invete sa citeasca in clasa intai si observi ca are probleme, este important sa-l ajuti cat mai curand posibil. In caz contrar, problemele se pot inrautati de-a lungul anilor, iar copilul poate pierde interesul de a invata si poate sa nu-i mai placa scoala. Nu-l compara niciodata cu altii, nu-l critica si nu-l ridiculiza. In acest fel, poti doar agrava situatia. 


Descopera ce trebuie sa faci daca micutul nu se descurca sa citeasca la scoala:

  • In primul rand, trebuie sa mergi la medic pentru ca cel mic sa fie examinat. Este posibil sa fie nevoie sa consulti un oftalmolog si un specialist ORL pentru a evalua auzul si vederea copilului. De asemenea, problemele de invatare pot fi rezultatul unor tulburari de integrare senzoriala.
  • Coopereaza cu profesorul si scoala copilului. Scoala ii poate oferi micutului cursuri suplimentare, precum cursuri de recuperare, de logopedie sau terapie educationala. De asemenea, institutia educationala poate indrepta copilul catre un centru de consiliere psihopedagogica, unde va fi examinat si diagnosticat de catre specialisti, iar dupa aceea directionat catre activitati terapeutice corespunzatoare.
  • Citeste cu voce tare in fiecare zi, chiar si atunci cand copilul poate citi deja singur. Alege povesti atractive pentru el, astfel incat sa se bucure si sa asculte cu interes.
  • Foloseste metode si programe care sprijina invatarea cititului, iar totodata includ ghiduri pentru parinti si carti de exercitii pentru copii, cum ar fi seria " Citesc singur". Se gasesc, de asemenea, carti impartite pe niveluri de dificultate.

Primul nivel poate include exercitii de fonetica si texte formate din propozitii scurte. Acestea ii ajuta pe copii sa compuna cuvinte. Cel de-al doilea nivel poate include exercitii de silabisire, poate introduce propozitii mai lungi si elemente de dialog. Datorita unei astfel de carti, copilul invata sa compuna propozitii. Cel de-al treilea nivel este destinat cititorilor mai avansati. Acesta poate include toate fonemele si propozitii complexe, un glosar de cuvinte dificile si spatiu pentru propriile notite care sa incurajeze cititul cu intelegere.


In plus, o astfel de serie poate include stickere motivationale, povesti interesante si variate, precum si ilustratii frumoase. De asemenea, poate sa cuprinda sfaturi pentru parinti si informatii pentru copii cu privire la abilitatile pe care le exerseaza in timp ce citesc.

Nu uita faptul ca sa previi este mai usor decat sa tratezi. De aceea, o idee buna este sa te concentrezi asupra jocului cu litere si asupra cititului impreuna cu cel mic inca din primii ani de viata ai copilului, deoarece acest lucru poate contribui in mare masura la prevenirea aparitiei unor probleme ulterioare. 


Nu exista o singura metoda eficienta care sa te ajute sa-l inveti pe cel mic sa citeasca rapid. Insa, iti recomandam sa-l introduci in lumea literelor si a literaturii cat mai devreme posibil. Poti sa petreci timp citind cu voce tare impreuna cu el si sa te bucuri singura de lectura. O astfel de atitudine parentala ar trebui sa trezeasca nevoia micutului de a citi. Cu toate acestea, metodele pe care le alegi pentru a-i permite copilului sa citeasca singur reprezinta o chestiune individuala.


Articol pregatit de: Grażyna Zaborska-Szmajda
Consultatie de specialitate: Agnieszka Skoczylas, psiholog pentru copii