Poate in viata copilului tau a venit momentul in care incepe sa-si spuna parerea cu privire la felurile de mancare, sa strambe din nas cand vede legume sau lactate si chiar sa refuze sa manance carne. Ce sa faci cand copilul nu vrea sa manance carne? Retinerea fata de carne este un motiv de ingrijorare? Copilul se poate dezvolta corespunzator urmand o dieta vegetariana?
In societatea noastra domina convingerea despre valoarea nutritiva superioara a alimentatiei pe baza de carne. Obiceiurile culinare adanc inradacinate in traditie si cultura pun accent pe faptul ca unul dintre ingredientele indispensabile ale unei alimentatii sanatoase, inclusiv in cazul alimentatiei sanatoase a copilului, este carnea. Multi nutritionisti sustin faptul ca tocmai carnea este cea mai buna sursa de proteine valoroase, fier si vitamine din grupa B.
Cercetarile stiintifice arata ca opiniile de acest tip se incadreaza mai degraba in categoria de stereotipuri si nu in cea a afirmatiilor obiective. In anul 2003, Asociatia Dietetica Americana – o institutie de stat independenta, non-vegetariana a declarat ca dieta vegetariana compusa in mod corespunzator este potrivita pentru om in fiecare etapa de dezvoltare, inclusiv in perioada de sugar, a adolescentei sau de sarcina. O opinie asemanatoare este sustinuta de Sistemul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie si de Societatea Canadiana de Pediatrie (CPS).
Aceste declaratii oficiale sunt sprijinite, de asemenea, de Institutul Polonez pentru Alimentatie si Nutritie, care indica beneficiile urmarii in mod corespunzator a unor diete vegetariene echilibrate in prevenirea si vindecarea multor boli, precum obezitate, diabet, osteoporoza, hipertensiune arteriala si unele tipuri de cancer.
Cu toate ca, in afirmatiile lor, doctorii si nutritionistii se concentreaza in primul rand pe riscurile si posibilele deficiente nutritionale legate de excluderea din alimentatie a produselor de origine animala, beneficiile dietei vegetariene sunt aratate de statistici care sunt nemiloase fata de carnivori. Acestia sunt de noua ori mai expusi la obezitate decat veganii. Vegetarienii cantaresc cu aproximativ 20 kg mai putin decat cunoscutii lor care consuma carne. Cercetarile arata ca vegetarienii si veganii traiesc in medie cu 6-10 ani mai mult decat persoanele carnivore. Asadar poate ca alegerea copilului tau nu este una periculoasa pentru el.
De ce copilul nu vrea sa manance carne?
Te intrebi ce sa faci cand copilul nu vrea sa manance carne? Un motiv des al retinerii de a consuma carne poate fi sensibilitatea copilului care, in momentul cand descopera cum a aparut in farfurie, pur si simplu refuza sa manance. Intr-o situatie de acest gen, cand in ciuda explicatiilor tale, reticenta ramane, trebuie sa-i accepti alegerea si sa cauti alte surse de proteine, fier si vitamine in alimentatie. Poate pentru tine va fi o decizie dificila, insa pentru copil este un semn ca parerea si sentimentele lui sunt importante.
Cum sa convingi copilul sa manance carne? Este important de retinut ca din disperare „sa nu te arunci” pe produse asemanatoare carnii, de tipul conserve sau crenvursti – o astfel de mancare cu siguranta nu-i furnizeaza organismului ceea ce ne asteptam in urma consumului de carne!
In cazul in care nu sensibilitatea copilului este cea care influenteaza reticenta fata de carne, iar tu nu-ti imaginezi viata fara acest produs, incearca sa stabilesti cauza. Exista cel putin cateva motive pentru care copiii renunta sa manance carne. In primele etape de diversificare a alimentatiei bebelusului, un motiv poate fi dificultatea de a musca – in acest caz o solutie se poate dovedi a fi taierea in bucati mici.
Daca problema este gustul carnii, iti recomandam sa experimentezi in bucatarie cu adaosuri si condimente, iar astfel poate micutul va creste sa fie un amator de carne dulce. Fiecare om, inclusiv cel mic, mananca cu ochii, asadar tine cont de aspectul atractiv al farfuriei care il incurajeaza pe copil sa manance.
Cand reticenta nu este legata de gust, problema poate sta in atitudine. In primul rand, servirea mesei este situatia ideala in care copilul isi poate arata individualitatea. Refuzul de a consuma carnea, pe care mama i-o da constant, este modul sau de a se manifesta. Cel mai bine este sa astepti sa treaca aceasta etapa sau sa-i dai copilului de ales – sa-i propui sa aleaga ceea ce vrea sa manance la pranz: de ex. chiftelute in sos de rosii sau spaghete. Acest lucru ar trebui sa satisfaca nevoia copilului de a decide singur.
Daca nu carne atunci...Alimentatie fara carne
Ce sa faci cand copilul nu vrea sa manance carne? Daca insa toate incercarile de a-l convinge pe copil sa manance macar o bucata de carne esueaza, nu uita ca exista multe produse de origine vegetala care sunt capabile sa asigure organismului celui mic nutrientii necesari pentru dezvoltare, mai exact proteine, fier, vitamine din grupa B si minerale, si pot concura cu succes in lupta impotriva carnii pentru primul loc. Cand te intrebi - ce se poate manca in loc de carne, iata cateva idei:
- leguminoase (linte, naut, mazare verde, fasole, bob, soia), tofu si tempeh
- samburi, seminte, nuci, migdale
- cereale integrale (faina integrala, crupe groase)
- quinoa si amarant
Din astfel de ingrediente pot fi compuse o multime de idei pentru o masa fara carne. Organizatiile de sanatate subliniaza faptul ca alimentatia vegetariana bine echilibrata este potrivita pentru toata lumea indiferent de etapa de dezvoltare, asadar nu trebuie sa ne punem mainile in cap atunci cand copilul refuza in mod repetat sa manance produse din carne.
Articol pregatit de: Agata Opiela (nutritionist, expert in nutritie)