Te intrebi daca poti introduce pestele in dieta copilului, daca poate bebelusul sa manance peste? Iata raspunsul: pestele este o sursa excelenta de nutrienti pentru copii. Insa, din pacate, in meniul copilului apare destul de rar. Merita sa schimbi acest lucru, cu toate ca gasirea unui peste sanatos nu este o sarcina usoara astazi. In loc sa limitezi repertoriul preparatelor din peste la burgeri, crochetele gata preparate sau conserve, iti propunem sa-l extinzi si sa cauti modalitati de a servi pestele in asa fel incat sa ai siguranta ca cel mic are parte de o masa sanatoasa.
Pestele ca aliment sanatos
Pestele trebuie introdus constant in alimentatia copilului datorita continutului ridicat de proteine usor digerabile, vitamine din grupa B, seleniu si alte minerale precum potasiu, calciu si fosfor. Cel mai de pret lucru pe care pestele il poate oferi il reprezinta acizii grasi polinesaturati din familia omega-3, pe care organismul uman nu ii poate produce singur. Sunt necesari pentru dezvoltarea creierului, intarirea imunitatii si atenuarea inflamatiilor.
Introducerea pestelui in dieta copilului
Te intrebi cand pot manca copiii peste? Pestele poate fi introdus chiar in alimentatia copilului mic cu varsta intre 6 si 9 luni. La inceput se recomanda sa fie carne de peste alb, de exemplu cod. De la 9-12 luni poti incepe sa adaugi pestele gras, de exemplu macrou. La inceput, copilul ar trebui sa manance o cantitate mica de peste gatit la abur sau copt in folie ca adaos la supa sau piure, in loc de carne. Daca nu apar simptome care sa indice o alergie, de exemplu eruptii cutanate, diaree sau dureri abdominale, poti creste portiile si poti sa i le dai mai des. Nutritionistii sugereaza ca pestele ar trebui inclus in meniul copilului cel putin de doua ori pe saptamana.
Este important sa-i dai copilului tau peste de apa sarata - atat peste gras, cat si slab, precum si peste de apa dulce. Ca peste gras se recomanda in special pentru copii somonul si macroul de Atlantic. In ceea ce priveste pestele slab, copiilor li se poate da cod, merluciu, pollock si limba de mare. Din categoria pestilor de apa dulce cei mai buni sunt crapul, pastravul si anghila.
Peste congelat?
Atunci cand cumperi peste, se recomanda sa alegi, pe cat posibil, o versiune proaspata a acestuia. De ce? Din cel putin doua motive. Pestele inghetat pe farfurie se micsoreaza uneori chiar pana la jumatate. O procedura cunoscuta este injectarea de amidon fosforilat in interiorul pestelui, care se umfla prin absorbtia apei. Aceasta procedura permite congelarea si decongelarea repetata a produsului.
O idee buna de a cumpara peste proaspat este de a-l alege dintr-un mic magazin de peste. Intr-un astfel de loc poti afla oricand care este urmatoarea data de livrare, iar datorita acestui lucru iti creste increderea ca iei
peste cu adevarat proaspat.
Crochetele de peste pentru copii gata facute nu sunt cea mai buna idee. Acesta este un produs foarte procesat, care contine foarte multe grasimi si carbohidrati simpli, asadar este mai bine sa renunti complet la el. Astfel de crochete contin uneori doar 15% peste. Restul sunt aditivi, cum ar fi amidon de cartofi, drojdie, sare, ulei, glutamat monosodic. Versiunile mai ieftine includ, de asemenea, cartofi uscati, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi, fosfat disodic) si conservanti (sulfit de sodiu, bisulfit de sodiu).
Totodata, este important sa ai grija la pestii care pot parea perfecti, dar nu sunt. Aici ne referim la pestele Pangasius, care provine din Vietnam, iar reproducerea sa este similara cresterii de pui la scara masiva prin utilizarea de hormoni si alti aditivi artificiali.
Pestele poate fi daunator? Ce peste trebuie evitat?
Anumiti pesti grasi pot contine substante chimice nocive, cum ar fi dioxinele. Cei mai poluati pesti sunt de obicei speciile mari care se hranesc cu pesti mai mici. Printre cele mai contaminate specii se numara: pestele-unt, pangasius, pestele spada, tonul, somonul de crescatorie, bibanul, anghila, gardonul, somnul de import, rechinul. Aparent, din categoria de pesti cu cel mai scazut continut de mercur si metale grele fac parte heringul, sardinele, pollockul si somonul de Pacific. „Conservele de ton pot contine doze de mercur care sunt daunatoare pentru oameni”- avertizeaza Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente. Organizatiile de consumatori si revistele trag un semnal de alarma aducand in atentia publicului o lista cu pestii care ar trebui evitati. „In randul pestilor cu cel mai mare continut de mercur se afla pestele-spada, rechinul si tonul”, - raporteaza cercetatorii de la Universitatea Queensland din Australia.
In alimentatia copilului trebuie evitat pestele afumat. Acesta este in general gras si greu de digerat. In timpul procesului de afumare se produc compusi nocivi, care in cantitati mari dauneaza sanatatii. Este putin probabil ca pestele de la supermarket sa fie afumat prin metoda traditionala si, prin urmare, poate contine aditivi chimici. Pentru binele copilului tau, iti recomandam sa renunti la conservele de peste si la pestele la borcan - compozitia lor de multe ori nu este potrivita pentru copilul mic.
Cum se pregateste pestele pentru copii?
In primul rand este necesar sa cureti pestele de toate oasele, deoarece exista un risc mare de sufocare. Se pot afla chiar si in fileurile de peste, asadar cel mai sigur este sa-i dai copilului peste tocat.
Pestele gatit la abur este cel mai bun. In acest mod se pastreaza multe dintre ingredientele sale valoroase, iar in acelasi timp pestele ramane fraged.
O idee buna de a pregati un peste gustos si sanatos este sa-l coci intr-un vas de copt, intr-un manson de copt sau in folie. Pestele poate fi acoperit cu ierburi sau legume rase pe razatoare grosiera.
Cand alegi pestele prajit, nu uita sa-l prajesti in ulei proaspat, fierbinte si potrivit - uleiul rece se va imbiba in carne. Cea mai buna alegere o reprezinta uleiul cu un punct de fum ridicat, cum ar fi cel de cocos sau de orez. In loc sa acoperi pestele cu ou si pesmet, mai bine prajeste-l stropit cu zeama de lamaie, presarat cu ierburi si faina.
Articol pregatit de: Agata Opiela (nutritionist, expert in nutritie)